«Ένας υγιής τραπεζικός τομέας μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία»

«Ένας υγιής τραπεζικός τομέας μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία»Κωστόπουλος: Θα συμβάλει στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Κίνητρα για να …
μετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων ζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος.

Μιλώντας στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας ο κ. Κωστόπουλος υπογράμμισε πως οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα υποστηριχθούν μόνο εάν οι ιδιώτες μέτοχοι εκτιμήσουν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών.

«Οι ιδιώτες μέτοχοι έχουν συνεισφέρει ενεργά στο παρελθόν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Σήμερα καλούνται να συμμετάσχουν αν και έχουν χάσει τις αποταμιεύσεις μιας ζωής. Είναι η ευκαιρία να ανακτήσουν μέρος της περιουσίας που χωρίς δική της υπαιτιότητα τους έχει αφαιρεθεί εξαιτίας διαφόρων κρατικών διατάξεων, όπως για παράδειγμα, η απαγόρευσης διανομής μερίσματος και η αδυναμία του κράτους να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Δεν πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις που θα εξαφανίσουν από τη χώρα τον ιδιώτη μέτοχο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Alpha Bank.

Για την ανακεφαλαιοποίηση ο κ. Κωστόπουλος ξεκαθάρισε πως από μόνη της δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη ρευστότητα στην αγορά υπογραμμίζοντας πως μέσω της διαδικασίας αυτής αρχικώς θα αυξηθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ιδρυμάτων.

Ωστόσο, προσέθεσε πως ένας υγιής και δραστήριος τραπεζικός τομέας με την ευελιξία και τη δυναμική που του προσδίδει η ιδιωτική πρωτοβουλία, μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και να συμβάλει στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Για των ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών και την επάρκεια των διοικήσεων ανάφερε πως δίχως τραπεζικές διοικήσεις που θα περιβάλλονται από την εμπιστοσύνη των αγορών και της οικονομίας δεν θα υπάρξει ανάκαμψη και θα επικρατήσει η αναξιοπιστία.

Ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες, ήτοι μετά τις εκλογές, παρατηρείται επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *