Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί!

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδρος τη Γαλλικής Δημοκρατίας, βρίσκεται υπό κράτηση για σκάνδαλο διαφθοράς. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο Σαρκοζί κρατείται από τις γαλλικές αστυνομικές αρχές στην πόλη Ναντέρ και θα παραμείνει υπό….
κράτηση για 24 ώρες. Μέχρι αύριο, ο Σαρκοζί  θα παραμείνει στο κτίριο της υπηρεσίας της γαλλικής αστυνομίας που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αναφέρει η Le Monde.

Εκτός από τον Σαρκοζί, βρίσκονται από χτες υπό κράτηση τρία άτομα: ο δικηγόρος του και δύο δικαστικοί για σκάνδαλο αθέμιτης άσκησης επιρροής και διαρροή δικαστικού απορρήτου. Ο Σαρκοζί, ο οποίος σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναμένεται τον προσεχή μήνα να ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα ως υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς, το 2017, έφτασε στις οκτώ το πρωί, ώρα Γαλλίας, στα γραφεία της αρμόδιας υπηρεσίας στην πόλη Ναντέρ. Ενα 24ωρο νωρίτερα, είχαν ανακριθεί άλλα τρία άτομα για την ίδια υπόθεση και παρέμειναν υπό κράτηση: Ο δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Χέρτσογκ, και οι δικαστικοί, μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ζιλμπέρτ Αζιμπέρ και Πατρίκ Σασού.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο Τιερί Χερτσογκ, δικηγόρος του Σαρκοζί και οι δικαστικοί Αζιμπέρ και Σασού κλήθηκαν να καταθέσουν στον ανακριτή για το αν ενημέρωναν τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας για τις «τάσεις» μέσα στο δικαστικό σώμα σχετικά με υποθέσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος του και αν επιχείρησαν να εξαγοράσουν την εύνοια δικαστών. Οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν επίσης έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία των τριών ανδρών και κατάσχεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Η τελευταία εξέλιξη συνδέεται με ένα σχετικά πρόσφατο σκάνδαλο, το οποίο έχει φθάσει στην… αυλή του Σαρκοζί και αφορά στοιχεία που προέκυψαν από τηλεφωνικές υποκλοπές.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της ιστοσελίδας «Mediapart» τον περασμένο Μάρτιο, η γαλλική Δικαιοσύνη είχε υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του, οι οποίες σχετίζονταν με το γνωστό σκάνδαλο «Μπετανκούρ». Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ένοικος των Ηλυσίων είχε κατηγορηθεί, και τελικά αθωωθεί, ότι εκμεταλλεύτηκε τη σωματική και πνευματική αδυναμία της γηραιής  ιδιοκτήτριας της L’Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, για να της αποσπάσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007. Σε ένα από τα τηλεφωνήματα, τα οποία γίνονταν σε κρυφό αριθμό κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο δικηγόρος του, Τιερί Ερζόγκ φέρεται να χαρακτηρίζει «μπάσταρδους του Μπορντό» τους δικαστές που αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Σαρκοζί, ενώ σε ένα άλλο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Le Monde», ένας από τους δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ενημέρωνε την πλευρά του Σαρκοζί για τις «τάσεις» που διαμορφώνονταν στο Δικαστήριο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *