Σκολίωση ενηλίκων. Αντιμετωπίστε την

Ακούγοντας τη λέξη σκολίωση ο νους μας πηγαίνει στα παιδιά και κυρίως στους μαθητές που επιβαρύνουν την σπονδυλική τους…

στήλη από τα σακίδια που φορούν στην πλάτη. Ωστόσο η σκολίωση είναι μια πάθηση που εμφανίζεται πιο συχνά στους ηλικιωμένους απ ότι στους εφήβους.

Όπως μάλιστα αποδεικνύουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης ορθοπεδικών του Ιατρικού Κέντρου Maimonides στο Μπρούκλιν, το 68% των ηλικιωμένων που συμμετείχαν είχαν παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης συμβατές με τον ορισμό της σκολίωσης: κάμψη της σπονδυλικής στήλης αποκλίνουσα από την κατακόρυφο κατά περισσότερο από 10 μοίρες.

Σε προγενέστερες μελέτες η συχνότητα της σκολίωσης στους ηλικιωμένους είχε υπολογιστεί στο 32%, ίσως διότι συμμετείχαν νεότεροι εθελοντές απ’ ό,τι στη μελέτη του Μπρούκλιν, στην οποία ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 70 χρόνια.

Η σκολίωση των ενηλίκων δημιουργείται από την καταπόνηση των δίσκων στο κοίλο της καμπύλης και την σφηνοειδή παραμόρφωση αυτών, με αποτέλεσμα την επιπλέον αύξηση της καμπύλης, η οποία με την σειρά της επιβαρύνει μηχανικά την σκολίωση μεγαλώνοντας το πρόβλημα.

Σε αντίθεση με τη σκολίωση των ανηλίκων που προσβάλλει περισσότερα κορίτσια παρά αγόρια, η σκολίωση των ενηλίκων προσβάλλει άνδρες και γυναίκες σε σχεδόν ίδια ποσοστά.

Μερικοί από τους πάσχοντες είχαν σκολίωση ως παιδιά, η οποία σταθεροποιήθηκε για πολλές δεκαετίες και εξελίχθηκε ραγδαία όταν το πέρασμα του χρόνου άφησε τα σημάδια του στη σπονδυλική τους στήλη. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι οι ασθενείς είχαν πάρει βάρος κατά την διάρκεια των ετών αυτών. Οι περισσότεροι όμως είχαν στα νιάτα τους φυσιολογική σπονδυλική στήλη.

Η παραμόρφωση του σώματος, όταν δηλαδή ο ένας γοφός, είναι πιο ψηλά από τον άλλο, είναι η λιγότερο σοβαρή συνέπεια της σκολίωσης.

Πολύ σοβαρότερες είναι ο εξουθενωτικός πόνος στους γλουτούς, τη μέση ή τα πόδια και η νευροπάθεια, δηλαδή η διαταραχή στην αίσθηση και στη λειτουργικότητα όταν ένα νεύρο της σπονδυλικής στήλης συμπιέζεται ανάμεσα στους σπονδύλους.

Η νευροπάθεια πρέπει να θεραπεύεται δίχως καθυστέρηση, για να αποτραπεί η καταστροφή του νεύρου και η μόνιμη απώλεια της λειτουργικότητάς του.

Προστατευτείτε

Αν και η φθορά των σπονδύλων με το πέρασμα του χρόνου δεν μπορεί να αποφευχθεί ωστόσο υπάρχουν τρόποι να την καθυστερήσουμε ή ακόμα και να απομακρύνουμε τις δυσάρεστες διαταραχές που μπορεί να επιφέρει.

*Προσέξτε το βάρος σας. Η αύξηση του βάρους επιβαρύνει την σπονδυλική στήλη

*Γυμναστείτε. Η καθιστική ζωή οδηγεί σε αδυναμία των μυών του κορμού.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της κοιλιάς, της μέσης και της πυέλου μπορούν να στηρίξουν τη σπονδυλική στήλη και να ελαττώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σκολίωσης ή και να περιορίσουν τα συμπτώματά της.

Μία από τις καλύτερες ασκήσεις για πρόληψη και θεραπεία είναι το κολύμπι που δυναμώνει όλους τους προαναφερθέντες μυς.

Προσέξτε τα σημάδια κινδύνου

Συμπτώματα όπως πόνος στη μέση, δυσκαμψία και μούδιασμα, συχνές κράμπες ή αιχμηροί πόνοι στα πόδια, πρέπει να σας οδηγήσουν αμέσως στο γιατρό.

Η θεραπεία

Οι περισσότεροι πάσχοντες μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την πάθησή τους με γυμναστική και παυσίπονα φάρμακα.

Η τοποθέτηση κηδεμόνα σπανίως συνιστάται σε ενηλίκους, διότι μπορεί να εξασθενήσει ακόμα περισσότερο τους μυς του κορμού.

Η χειρουργική θεραπεία συνήθως εφαρμόζεται μόνον όταν τα συμπτώματα του ασθενούς είναι τόσο σοβαρά ώστε διαταράσσουν την ποιότητα της ζωής του και δεν υποχωρούν με μη επεμβατικές μεθόδους.

Στους μεγάλους ανθρώπους, όμως, οι εγχειρήσεις στη σπονδυλική στήλη έχουν υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών και η ανάρρωση είναι πιο αργή απ’ ό,τι στους εφήβους.

boro.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *