Φορολογική θύελλα δια στόματος Στουρνάρα

Τι είπε στη Γαλλική εφημερίδα “Liberation”για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στον ΦΠΑ στα νησιά και γιατί τα μάζεψε άρον – άρον……

Προαναγγελία νέας φορολογικής θύελλας ξεκίνησε ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, αποκαλύπτοντας την πρόθεσή του να προχωρήσει στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών στον ΦΠΑ με πρώτο “θύμα” τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου. Δεν υπολόγισε όμως το πολιτικό κόστος που θα σήμαινε, αυτή τη στιγμή, για τα δύο κυβερνητικά κόμματα μια τέτοια αποκάλυψη προθέσεων και σχεδίων, δεδομένου ότι εντός έξι μηνών θα διεξαχθούν “Ευρωεκλογές”! Έτσι, ο κ. Στουρνάρας εξαναγκάστηκε άρον-άρον να ανακαλέσει προσωρινά τη δημοσιοποίηση των προθέσεών του για τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα!

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα “Libération” ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές βρίσκονται στα επίπεδα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας κ.λπ., αλλά τα αντίστοιχα έσοδα ανά κατηγορία είναι πολύ χαμηλά, γεγονός που συνδέεται με την ύπαρξη πολλών φοροαπαλλαγών. «Υπάρχουν πιο πολλές φοροαπαλλαγές από την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι, για παράδειγμα, ο ΦΠΑ στα νησιά. Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις. Οι αγρότες για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο το 2015, με βάση εισοδήματα κανονικά, με πολύ μικρό φορολογικό συντελεστή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας στη γαλλική εφημερίδα.

Με τις επισημάνσεις αυτές ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε να ασπάζεται τις επιταγές του ΔΝΤ για κατάργηση των λιγοστών φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει και καθιέρωση ενιαίου καθεστώτος ΦΠΑ, από το οποίο δεν θα εξαιρούνται τα νησιά του Αιγαίου και οι αγρότες. Σήμερα στα νησιά των νομών Δωδεκανήσου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων καθώς και στα νησιά Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο ισχύουν μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών λαμβάνει επιστροφή του 6% του ΦΠΑ που αποδίδει με βάση τα τιμολόγια πώλησης προϊόντων.

Αμέσως μόλις αποκαλύφθηκε το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, προκλήθηκε έντονη ανησυχία στα στρατόπεδα των δύο κυβερνητικών εταίρων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που δεν επιθυμούν αυτή τη στιγμή να βγαίνουν στον “αέρα” τα κρυφά κυβερνητικά σχέδια για νέες φοροεπιδρομές, επειδή κάτι τέτοιο απειλεί με κάθετη πτώση τα ποσοστά τους στις επικείμενες “Ευρωεκλογές”!

Η πρεμούρα των 2 κυβερνητικών εταίρων να “μαζευτεί” άρον άρον το όλο θέμα, να αποσυρθεί το συντομότερο δυνατό από την επικαιρότητα και τη δημόσια συζήτηση η αποκάλυψη των νεών φορομπηχτικών σχεδίων Στουρνάρα, εξανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία επιχείρησε να διαψεύσει ότι υπάρχει σχέδιο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο επισημαίνονταν τα εξής:

“Σε συνέντευξή του σε ξένη εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε παραδείγματα εξαιρέσεων από τους γενικούς κανόνες φορολόγησης που μειώνουν το φορολογικό βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται θέμα κατάργησης των εξαιρέσεων αυτών”.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ιδανική λύση το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά παραδέχθηκε πως κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό και τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων και της σημαντικής επιμήκυνσης της αποπληρωμής στα δάνεια της τρόικας. Παραδέχθηκε μάλιστα πως «αν δεν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα, ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό». Επιπλέον, τόνισε ότι «η τρόικα θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις».

Οι επικεφαλής της τριμερούς αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το μεθαυριανό Eurogroup (πιθανόν την προσεχή Τετάρτη). Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει ως τη Δευτέρα και το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών, ώστε το Euro Working Group να εγκρίνει τις προσεχείς ημέρες την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Από τον Γιώργο Παλαιτσάκη

www.zeronews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *