Τι χρώμα έχει το ψωμί σας, άσπρο ή μαύρο;

Το ψωμί σε όλες τις μορφές του δεν παύει να έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό…
Είτε λευκό, είτε μαύρο, είτε ολικής άλεσης, είτε σίκαλης είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή αποτελεί μία πλούσια σε πηγή θρεπτικών συστατικών διατροφή και δεν θα πρέπει να λείπει από το γεύμα σας, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ιατρικοί που το αποκλείουν. Αν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν θα πρέπει να σταματάτε την κατανάλωσή του ούτε στη δίαιτα, ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα, αφού θεωρείται απαραίτητο για το σωστό κύκλο περιόδου και τη γονιμότητα.

Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από αλεύρι που περιέχει μόνο τον κεντρικό πυρήνα των σιτηρών (ενδοσπέρμιο).

Το μαύρο ψωμί έχει ως συστατική βάση το αλεύρι που προέρχεται από το ενδοσπέρμιο και 10% πίτουρο. Μπορεί επίσης να αναφέρεται στο άσπρο ψωμί με προσθήκη χρωστικών (συχνά χρωστική καραμέλα) για να γίνει καφέ.

Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει το σύνολο του κόκκου του σιταριού (ενδοσπέρμιο, πίτουρο, φύτρο). Σε άλλες παραλλαγές, εμφανίζεται με άλλα υλικά όπως δημητριακά, όσπρια, καλαμπόκι, ρύζι και άλλα.

Ποιο όμως να προτιμάτε; Είναι γνωστό πως θερμιδικά εμφανίζουν την ίδια εικόνα. Ωστόσο, οι διαιτολόγοι συνιστούν το ψωμί ολικής άλεσης αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι τελευταίες είναι απαραίτητες, επειδή, όπως έχει αποδειχθεί, προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου, τις αιμορροΐδες, τη δυσκοιλιότητα, την παχυσαρκία και διάφορες εντερικές παθήσεις ενώ παράλληλα, περιορίζουν τη χοληστερίνη.

Το άσπρο ψωμί έχει την ιδιότητα να αφομοιώνεται εύκολα από το ανθρώπινο σώμα έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον λόγω της παραπάνω ιδιότητας, το άσπρο ψωμί δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας με συνέπεια να ανεβαίνει το ποσοστό θερμίδων.

post4life.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *