Τράπεζες> Ήγγικεν η ώρα…

Θανάσης Μαυρίδης

Πλησιάζει η ώρα των stress test και ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν τους ακριβείς όρους με τους οποίους θα εξεταστούν τα τραπεζικά ιδρύματα. Για παράδειγμα, δεν ξέρουμε πόσο θα… τιμολογηθούν οι κρατικές εγγυήσεις.
Θα υπολογιστούν στο 100% ή σε μία αξία ανάλογη με εκείνη των ομολόγων; Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Για κανέναν μας. Πόσο μάλλον για όσους δεν φρόντισαν νωρίτερα να κάνουν τις…..
κατάλληλες κινήσεις.

Από τη στιγμή που ένα υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος μιας τράπεζας ή μιας οποιασδήποτε άλλης εταιρείας δίνει λογαριασμό μόνο σε μία κατακερματισμένη (από πλευράς μετοχικού ελέγχου) γενική συνέλευση και έχει μεταλλαχθεί με την πάροδο του χρόνου σε έναν εν δυνάμει ιδιοκτήτη της εταιρείας, τότε το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι η ευμάρεια των υπόλοιπων μετόχων. Προτεραιότητά του αποτελεί η εξασφάλιση των κεκτημένων του, να συνεχίσει να είναι ο απόλυτος ηγέτης ελέω της πολυμετοχικότητας.

Αυτός είναι και ο πιο ουσιαστικός λόγος για τον οποίον δεν προχώρησαν μέχρι σήμερα οι συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο. Προτιμούν να ρισκάρουν το μέλλον της τράπεζας από το να συναινέσουν σε μία λύση που θα βλάπτει τα προσωπικά τους συμφέροντα. Δυστυχώς, οι δρόμοι μεταξύ των μετόχων και των στελεχών έχουν χωρίσει εδώ και χρόνια, με ευθύνη των μετόχων που δεν φρόντισαν να ενώσουν τη φωνή τους και να ασκήσουν ουσιαστικό έλεγχο και να προλάβουν έτσι δυσάρεστες καταστάσεις.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούν πολλά στον τραπεζικό χώρο και είναι πιθανό να αλλάξουν πολλά απ΄ όσα μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ως δεδομένα. Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, επειδή οι τράπεζες έχουν μεγάλο ειδικό βάρος για την ελληνική Οικονομία. Ίσως εντέλει να ενδιαφέρει περισσότερο τον απλό κόσμο απ’ ό,τι εκείνους που θα έπρεπε…

Σωστά τέθηκε το θέμα του ελέγχου των τραπεζών που έχουν δεχτεί τις κρατικές εγγυήσεις. Το κράτος είναι ο αφανής μέτοχος αυτών των επιχειρήσεων, δίχως να μπορεί να ελέγξει την εξέλιξη της «επένδυσής» του. Αν τα στελέχη των τραπεζών τα καταφέρουν, θα έχει πάρει πίσω τα λεφτά του. Αν όχι, θα χρειαστεί να βρει κι άλλα χρήματα για να σώσει την παρτίδα…

Όλα θα εξαρτηθούν, βέβαια, από τους όρους. Από το πόσο αυστηροί ή όχι θα είναι αυτοί, από τις παραμέτρους του test. Τους όρους δεν τους κανονίζουμε εμείς, αλλά οι Ευρωπαίοι. Και δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τυχαίες τις δηλώσεις αξιωματούχων ότι ο ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι να σώζει τράπεζες. Το μήνυμα είναι σαφές…

http://www.kourdistoportocali.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *