Μόσχας Κύριλλος προς Κίεβο: «Μην ξεχνάτε την ιστορία και την πίστη σας…»

Την Ημέρα των 1.026 χρόνων του Εκχριστιανισμού των Ρως και την Ημέρα της μνήμης του Ισάξιου Δούκα Βλαδίμηρου, Βαφτιστή των Ρως ο Πατριάρχης Μόσχας και
Πασών των Ρωσιών Κύριλλος στην εορταστική λειτουργία στο Ναό του Σωτήρος Χριστού κάλεσε τους πιστούς να τηρήσουν την χριστιανική πίστη ως θεμέλιο ασφαλείας, ευημερίας, άνθισης και ένωσης όλης της ιστορικής Ρωσίας και προσευχήθηκε για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Πρωθιεράρχης της Ρωσικής Εκκλησίας επισήμανε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι το μόνο πράγμα που σήμερα έφτασε στους σύγχρονους ανθρώπους και την κοινωνία και διατηρήθηκε από τα χρόνια του Δούκα Βλαδίμηρου.

“Ο Δούκας Βλαδίμηρος, όπως και ο Απόστολος Παύλος αποδέχτηκε αυτή την πίστη, αυτό το Ευαγγελικό μήνυμα όχι από τους ανθρώπους, αλλά μέσω της Αποκαλύψεως του Ιησού Χριστού.

Ακριβώς επειδή στη βάση του Ευαγγελίου, στην καρδιά του είναι ο Λόγος του Θεού, αναμφισβήτητος, και δεν μπορεί να καταστραφεί με καμία τρικυμία και φορτούνες ιστορικές, ακριβώς για αυτό το λόγο ζει αυτός ο Λόγος και όλα όσα δημιουργούν οι άνθρωποι, συνδυάζοντας την τέχνη τους με αυτή της Θεϊκή Αποκάλυψη”, πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Επίσης υπογράμμισε ότι σε όλη την ιστορία των 1.026 χρόνων της ρωσικής Ορθοδοξίας ουκ ολίγες φορές οι εχθροί της Πατρίδας το αντιμετώπισαν ως άκρως επικίνδυνο σημάδι το οποίο θα έπρεπε “είτε να καταστρέψουν ή να αναμορφώσουν σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα”.

Χρησιμοποιούνταν οποιαδήποτε μέσα, είτε η βία, είτε η ιδεολογική αντιθρησκευτική προπαγάνδα. Σήμερα, δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται, είναι πεπεισμένος ο Πατριάρχης Κύριλλος.

“Σήμερα πάρα πολλοί θα ήθελαν να αναμορφώσουν αυτό το εσωτερικό μας στήριγμα, αφού αντιλαμβάνονται ότι χάρη σε αυτό ανίκητη στέκεται η Ρωσία. Και πάλι χρησιμοποιούνται και στρατιωτικά, και ιδεολογικά μέσα.

Με τα μεν μας φοβίζουν από έξω, και τα άλλα χρησιμοποιούνται από μέσα για να πείσουν πάλι το λαό μας ότι όλη αυτή η πίστη, όλη αυτή η μεγάλη παράδοση, όλο αυτό το στήριγμα είναι ένα τίποτε, είναι μια προκατάληψη που δεν έχει τίποτε κενό με το σύγχρονο άνθρωπο, με τη δύναμή του, με τον πολιτισμό του, με τις αναζητήσεις του και τη σχέση του με το τι είναι το καλό και τι το κακό”, συνεχίζει ο Πατριάρχης.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε του πιστούς να μην υποκύπτουν σε αυτή την “μαλακή δύναμη” (την διαβόητη soft power των Δυτικών), να μην αρνούνται από την πίστη και τις πνευματικές αξίες και δυνατά να προσεύχονται για την Ουκρανία και όλη της ιστορική Ρωσία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *