«Κόψτε μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα»


Την ανάγκη μείωσης των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα υπέδειξε χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Τομέα κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, μόλις δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ
Η συμφωνία με την τρόικα άφησε- προσωρινά, όπως φαίνεται- στο απυρόβλητο τον 13ο και 14ο μισθό των ιδιωτικών υπαλλήλων. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Εuronews, ο κ. Στρος-Καν είπε….

ότι μπορεί η μείωση των μισθών να είναι ένα πολύ επώδυνο μέτρο, πλην όμως είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να πουλά τα προϊόντα της στο εξωτερικό.

Ο κ. Στρος-Καν ξεχώρισε για άλλη μια φορά την Ελλάδα από την υπόλοιπη ευρωζώνη, λέγοντας ότι «η σημερινή δημοσιονομική κρίση είναι μόνο ελληνική κρίση» και όχι ευρωπαϊκή, αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα την ξεπεράσει. Πρόσθεσε όμως ότι θα χρειασθεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, κάτι που εξαρτάται από την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της.

Στον σωστό δρόμο, πάντως, είπε ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ ότι βρίσκεται η Ελλάδα, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Δίνοντας απάντηση στα δημοσιεύματα που επιμένουν ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Αρνούμαστε οτιδήποτε σχετικό έχει γραφεί στον Τύπο» τόνισε, προσθέτοντας πάντως ότι η κατάσταση θα παρακολουθείται στενά. Τους υπουργούς Οικονομικών ενημέρωσε αναλυτικά για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Πρόταση-βόμβα διατύπωσε χθες προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο γερμανός υπουργός κ. Β. Σόιμπλε. Οπως είπε, προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη θα έπρεπε να εξετασθεί η ιδέα της συνταγματικής κατοχύρωσης ενός ανώτατου ορίου στα εθνικά ελλείμματα.

Το γερμανικό Σύνταγμα προβλέπει το λεγόμενο «φρένο στα ελλείμματα», κάτι που ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι θα ήταν ίσως σκόπιμο να επεκταθεί και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης ενόψει της κρίσης.

Για να καθησυχάσουμε τις αγορές και να ανακόψουμε την πτώση του ευρώ πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα και να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας, είπε ο κ. Σόιμπλε.

Σε Ισπανία- Πορτογαλία
Στο χθεσινό συμβούλιο, στο στόχαστρο βρέθηκε η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες δέχθηκαν πίεση να μειώσουν τα ελλείμματά τους, παίρνοντας πρόσθετα μέτρα. Ανησυχία για την ταχύτητα με την οποία πέφτει η ισοτιμία του ευρώ το τελευταίο διάστημα εξέφρασε ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Δεν ανησυχώ, είπε, για την ισοτιμία του ευρώ, αλλά για την ταχύτητα με την οποία υποχώρησε. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε τη Δευτέρα μέχρι τα 1,2235 δολάρια, η χαμηλότερη τιμή μέσα στα 4 τελευταία χρόνια.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι μέχρι στιγμής έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 16,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης της ευρωζώνης που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος του ποσού αυτού αφορούσε αγορά ελληνικών ομολόγων. Η παρέμβαση της ΕΚΤ επικρίθηκε από ορισμένες πλευρές, που υποστήριξαν αφενός ότι λειτουργεί πληθωριστικά και αφετέρου ότι επιβραβεύει ανεύθυνες δημοσιονομικές συμπεριφορές, όπως της Ελλάδας. Σήμερα, αναμένεται να καταφθάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το δάνειο από την ευρωζώνη, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, το οποίο μαζί με τα 5,5 δισ. ευρώ του ΔΝΤ θα αποτελέσει την πρώτη δόση του πακέτου στήριξης της χώρας. Αύριο, θα εξοφληθεί ελληνικό ομόλογο που λήγει, ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, η δεύτερη δόση θα δοθεί τον Σεπτέμβριο και θα είναι ύψους 9 δισ. ευρώ, με τα 6,5 δισ. ευρώ να προέρχονται από την ευρωζώνη και τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Η τρίτη δόση έχει προγραμματισθεί για τον Δεκέμβριο και θα είναι επίσης 9 δισ. ευρώ, με ανάλογη συμμετοχή ευρωζώνης και ΔΝΤ.

http://www.tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *