Τσιμουδιά για φοροελαφρύνσεις

Ο ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟ EUROGROUP ΟΤΙ ΑΜΕΣΑ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ 6 ΑΠΟ ΤΑ 12 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ, ΑΛΛΑ…. Τσιμουδιά για φοροελαφρύνσεις

Γλυκομίλητος για την Ελλάδα ο Β. Σόιμπλε,
που καλοδέχτηκε τον Γκ. Χαρδούβελη
Tη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν υλοποιηθεί τα πρώτα έξι από τα δώδεκα προαπαιτούμενα, έδωσε στους…..
ομολόγους του στο Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο επικεφαλής του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο νέος υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει η δύσκολη προσπάθεια, ενώ τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία αντικατάστασης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα είναι «ανοικτή και διαφανής».

Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό της χώρας, περί αναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα του ύψους των φόρων, ώστε να επιτευχθούν μειώσεις, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο κ. Χαρδούβελης «δεν έκανε καμία αναφορά για φορολογικές ελαφρύνσεις», προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη η Ελλάδα να καλύψει τις δεσμεύσεις…
που έχει αναλάβει για τα προαπαιτούμενα, για τα οποία είπε πως απαιτείται ακόμα δουλειά.

Για το θέμα της «ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι το όργανο έχει δεσμευτεί να εξετάσει το θέμα και αυτό θα γίνει μετά το καλοκαίρι, προσθέτοντας παράλληλα ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: η Ελλάδα να έχει καλύψει όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος (προαπαιτούμενα, μεταρρυθμίσεις κ.τ.λ.), να καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα και να εξεταστεί αν είναι απαραίτητο να υπάρξει επιπλέον δράση σε αυτό το μέτωπο.

Η Λαγκάρντ

Ανοιχτό έμεινε και το θέμα του δημοσιονομικού κενού από τα μέσα του 2015 και μετά, καθώς η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση του Eurogroup, είπε ότι μέχρι τα μέσα του 2015 η Ελλάδα είναι χρηματοδοτικά καλυμμένη. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ώστε να διαπιστωθεί ποιες είναι οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και αν αρκεί για την κάλυψή τους το «μαξιλαράκι» των 11 δισ. ευρώ που υπάρχει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Από την πλευρά του ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, κράτησε σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα εξαιτίας των «καθυστερήσεων» στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Ρεν προσερχόμενος στο Eurogroup εξέφρασε την ανησυχία του για την επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να παραλείψει ότι είναι πεπεισμένος πως η χώρα θα επιστρέψει σταδιακά στην προώθησή τους.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν, είναι σημαντικό η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο των «σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων». «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα κινείται σταδιακά προς μια πιο σωστή κατεύθυνση», δήλωσε και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα επιστρέφει στο δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, έστω και με κάποια καθυστέρηση».

Ο κ. Ρεν φαίνεται πως δεν είναι ο μόνος που εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, εξέφρασε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με Ελληνες υπουργούς τον προβληματισμό του σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, ειδικά μετά και τις διαδοχικές δηλώσεις αρκετών νέων μελών της κυβέρνησης, οι οποίοι αναφέρουν ότι η Ελλάδα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί όλα τα θέματα με την τρόικα.

Αντίθετα από τον Ολι Ρεν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα τα καταφέρνει σημαντικά καλύτερα στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη από ό,τι είχαμε προβλέψει όταν συμφωνήσαμε το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης δύο χρόνια πριν».

Μάλιστα σε ακόμα μία επίδειξη «αβροφροσύνης» προς τους Ελληνες ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «όλοι πρέπει να κατανοούν πως η Ελλάδα χρειάζεται διαρκώς να λαμβάνει αποφάσεις που είναι δύσκολο να εφαρμοστούν και αφορούν και το εσωτερικό της χώρας», προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα είναι επιτυχής αν συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με την «επίσημη πρώτη» του κ. Χαρδούβελη, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Γκίκα Χαρδούβελη, καλωσορίζοντάς τον κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ του ευχήθηκαν «καλή δύναμη». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, είπε στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών: «Σε θυμάμαι από τον Παπαδήμο».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ από enet

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *