Συνεχίζεται η συζήτηση για την αναδιάρθρωση

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Υβ Μερς, εκτιμά σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, πως το να στοιχηματίζει κανείς στην αδυναμία αποπληρωμής του χρέους από την Ελλάδα είναι μία «άδικη προκατάληψη». Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του, τάχθηκε κατά της……
ελληνικής αναδιάρθρωσης. Στον αντίποδα, η Wall Street Journal με άρθρο της σημειώνει πως «η άρνηση της πιθανότητας για ελληνική χρεοκοπία είναι στα όρια της κωμωδίας», ενώ οι οικονομολόγοι Nouriel Roubini και Arnab Das εκτιμούν πως το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να διευθετηθεί μέχρι το 2012. Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χαρακτήρισε «απολύτως βιώσιμο» το δημόσιο χρέος, απορρίπτοντας, εκ νέου κατηγορηματικά, τη φημολογία περί αναδιάρθρωσής του.

Εν τω μεταξύ, σε νέο ιστορικό υψηλό διευρύνθηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών για τα πενταετή ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, τα CDS ενισχύονταν νωρίτερα στις 1.275 μονάδες ενώ η απόδοση τους αυξήθηκε στο 19,95%. Το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων βρίσκεται σταθερά πάνω από τις 1.140 Μονάδες Βάσης.

Ο Υβ Μερς τόνισε πως «στις εξεταζόμενες χώρες-μέλη υπάρχουν κοινοβουλευτικές αποφάσεις δεσμευτικές όσον αφορά τον σεβασμό των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. Το να μην αναγνωρίζουμε στις δημοκρατίες αυτές τη θέληση να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους αποτελεί μία άδικη προκατάληψη». Όσον αφορά την Ισπανία που κρίνεται ευάλωτη από τις αγορές, ο Μέρς δήλωσε πως το δημόσιο χρέος της χώρας αυτής είναι πολύ χαμηλότερο αυτού της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, ακόμη και της Γερμανίας. Τέλος, πιστοποίησε ότι οδεύουμε σε μία προοδευτική άνοδο των επιτοκίων στην Ευρωζώνη φέτος.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της χώρας του δήλωσε αντίθετος με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg σε ερώτηση για το αν η αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να αποτελέσει λύση για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, ο Ρέιντερς απήντησε αρνητικά. «Το σωστό βήμα θα ήταν το ακριβώς αντίθετο. Πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα να βρει ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους. Αυτό που με ανησυχεί, είναι ότι πολλοί κερδοσκόποι σπρώχνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και υποβοηθούνται από συγκεκριμένες δηλώσεις» τόνισε.

Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ναι μεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο και διαπραγματεύσεις, όμως πρέπει να διευθετηθεί μέχρι το 2012, εκτιμούν οι οικονομολόγοι Nouriel Roubini και Arnab Das. Διαφορετικά, όπως επισημαίνουν, θα χρειαστούν άλλα 30 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, διότι οι αγορές μένουν κλειστές για την Ελλάδα για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια.

Τέλος, η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της αναφέρει πως «η άρνηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων να αναγνωρίσουν ακόμη και την πιθανότητα της ελληνικής χρεοκοπίας είναι στα όρια της κωμωδίας» και συμπληρώνει: «Ακόμη και εάν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους του πακέτου στήριξης, θα είναι φορτωμένη με ένα μη διατηρήσιμο χρέος, που ήδη πλησιάζει το 150% του ΑΕΠ. Όλες αυτές οι αναφορές προς το παρόν, αντιμετωπίζονται με σφοδρή άρνηση από εκπροσώπους και άλλους αξιωματούχους».

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χαρακτήρισε «απολύτως βιώσιμο» το δημόσιο χρέος, απορρίπτοντας, εκ νέου κατηγορηματικά, τη φημολογία περί αναδιάρθρωσής του. «Μια αναδιάρθρωση ενέχει τεράστιους κινδύνους για την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», δήλωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους και τόνισε πως «εμμένουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας», καθώς, «στο μυαλό των αγορών, η βιωσιμότητα εξαρτάται και από το πώς πηγαίνουμε με το πρόγραμμα». Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών, αποδίδοντας την άνοδο του spread στην συζήτηση για αναδιάρθρωση, δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης παραμένει «η έξοδος στις αγορές να γίνει το συντομότερο δυνατόν και οπωσδήποτε στις αρχές του 2012».

Ερωτηθείς για την ανάγκη κάλυψης τοκοχρεολυσίων ύψους 27 δις. ευρώ το επόμενο έτος, ο υπουργός, είπε ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις: «Ή η χώρα θα βγει στις αγορές, εφόσον αυτές δεν είναι “απαγορευτικές”, ή θα υπάρξει χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». «Δεν είναι σε κανενός την πρόθεση να βρεθεί σε αδιέξοδο η Ελλάδα», δήλωσε και προανήγγειλε την έκδοση «ομόλογων διασποράς» μετά τον Ιούνιο.

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις των 15 δις εντός της τριετίας που προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης υποστήριξε πως πρόκειται για έναν «απολύτως επιτεύξιμο», ενώ δήλωσε ότι τα συνολικά 50 δις. ευρώ έως το 2015 θα καλυφθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Όσον αφορά στις πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 3 δις. ευρώ για το τρέχον έτος, για να «κλείσουν» οι όποιοι κίνδυνοι υπάρχουν, σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον βάρος στην περιστολή των δαπανών, στο πλαίσιο του κανόνα 2:1 για δαπάνες και έσοδα.

Όπως ανακοίνωσε, στις αρχές Μαΐου θα έρθει εκ νέου στην Ελλάδα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας και προς τα μέσα του ίδιου μηνός και οι επικεφαλής, οπότε και θα εξειδικευθούν ορισμένοι τομείς του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, που αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή προς τα μέσα Μαΐου. Επιπλέον, απέκλεισε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αυξήσεις του ΦΠΑ. Δήλωσε, επίσης, ότι τα έσοδα το β΄ 15θήμερο του Απριλίου είναι καλύτερα σε σχέση με προηγούμενους μήνες και ανακοίνωσε ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα το Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης και σημείωσε πως μία αναδιάρθρωση χρέους θα ήταν επιζήμια για την ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη στο σύνολό της, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει ντόμινο. «Κατά την άποψή μου, μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραίτητη εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα. Αλλά, πιο σημαντικό είναι ότι η αναδιάρθρωση δεν θα ήταν σοφή επιλογή. Κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν, η αναδιάρθρωση θα ήταν αρκετά επιζήμια για την ελληνική οικονομία. Επιπρόσθετα, πιστεύω ότι θα ήταν αρκετά επιζήμια για την Ευρωζώνη συνολικά, εξ αιτίας της πιθανότητας ενός αποτελέσματος ντόμινο. Εφόσον η αναδιάρθρωση δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε απαραίτητη, πιστεύω ότι δεν βοηθά να συντηρείται το θέμα από αξιωματούχους της ΕΕ», τόνισε ο Αθανάσιος Ορφανίδης.

http://www.tvxs.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

6 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΕΡΩΤΗΜΑ:

    ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ
    Α. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    Β. ΤΥΡΑΝΙΑ
    Γ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΠΩΣ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΑ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ
    ΘΕΛΩ ΤΙΣ ΠΟΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
    ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
    ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΠΩΣ ΓΥΦΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
    ΘΕΛΩ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ
    ΘΕΛΩ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
    ΘΕΛΩ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΕΔΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ
    ΘΕΛΩ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ
    ΘΕΛΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ
    ΘΕΛΩ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΑΘΩΟΥΣ
    ΘΕΛΩ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
    ΘΕΛΩ ΑΡΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
    ΘΕΛΩ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ
    ΘΕΛΩ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΟΥΛΕΙΑ
    ΘΕΛΩ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ
    ΘΕΛΩ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ
    ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ
    ΘΕΛΩ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Α ΡΕ ΠΙΤΟΥΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΦΥΤΕΨΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ Ο ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΖΩΑ Ε ΖΩΑ

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Ο 10,Ο2 ή και μαλακοπιτουρας.. ΤΑΪΖΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΥΣ ΝΕΦΕΛΙΜ ΣΕ ΜΥΣΤIΚΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
    Οι ΕΡΠΥΣΤΡΙΟΦΟΡΟΙ-ΕΡΠΕΤΟΜΟΡΦΟΙ ΘΑ Ζουν ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ !!!

    Reply
  5. Ανώνυμος

    – Ο ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΪΖΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΥΣ ΝΕΦΕΛΙΜ ΣΕ ΜΥΣΤIΚΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
    Οι ΕΡΠΥΣΤΡΙΟΦΟΡΟΙ-ΕΡΠΕΤΟΜΟΡΦΟΙ ΘΑ Ζουν ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ !!!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *