Χωρισμένη σε τρία στρατόπεδα η Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Με υψηλούς τόνους, αντεγκλήσεις ένθεν κακείθεν και με τη Βουλή να χωρίζεται σε δύο αντίπαλες ζώνες και μία ουδέτερη άρχισε η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας…

που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Στην πρώτη ζώνη εντάσσονται ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Χ.Α., που υπερψηφίζουν την πρόταση δυσπιστίας, στη δεύτερη και αντίπαλη ζώνη εντάσσονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που καταψηφίζουν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην ουδέτερη ζώνη εντάσσεται η ΔΗΜΑΡ που δηλώνει «παρών».

Κατά την έναρξη της συζήτησης, κατάμεστη ήταν η πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που στη συνέχεια άλλαξε καθώς η εικόνα του συνόλου των εδράνων ήταν απογοητευτική, με τους βουλευτές να μην ξεπερνούν τους 30.

Τα κόμματα που στηρίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εστιάσει την κριτική τους κυρίως στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, στην – ανάλγητη όπως τη χαρακτηρίζουν – κοινωνική πολιτική της (ασφαλιστικό, συντάξεις, ομαδικές απολύσεις) αλλά και στα επερχόμενα – όπως λένε – νέα μέτρα.

Στον αντίποδα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εστιάζουν την κριτική τους στο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την πρότασή της Κουμουνδούρου πολιτική ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό, ενώ εκτιμούν ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση κυρίως για να επιλύσει εσωκομματικά του ζητήματα. Επιπλέον, θεωρούν ότι η πρόταση δυσπιστίας το μόνο που θα επιτύχει είναι να συσπειρώσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων.

Ο πρώτος ομιλητής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, κάλεσε τη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη προς κυβέρνηση, πρώτον λόγω της δυσαρμονίας της κυβερνητικής πολιτικής με τις ανάγκες της κοινωνία, δεύτερον λόγω της αντίθεσης της κοινωνίας προς την πολιτική αυτή, και τρίτον λόγω των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας.

Μάλιστα ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι οι διαρκείς παραβιάσεις της νομιμότητας και η κυβερνητική στάση δημιουργεί κινδύνους για τη δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών.

Συνεχίζοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης πως «δεν διαθέτουμε άλλο τρόπο να υποχρεώσουμε τον πρωθυπουργό να έρθει στο κοινοβούλιο για να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα», ενώ πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά «πράξη δημοκρατικής ευθύνης γιατί θα επιτρέψει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν το παρόν και το μέλλον της χώρας».

Για απαράδεκτη συστηματική προσπάθεια για να μπει και να διατηρηθεί η κατακτημένη μας δημοκρατία στη φορμόλη και στην τεχνητή αναπνοή έκανε λόγο λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, ο οποίος επίσης μίλησε για καταστρατήγηση δικαιωμάτων και ανομίες από την πλευρά της κυβέρνησης. Επανέφερε το θέμα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας βουλευτών – χθες – γύρω από την ΕΡΤ, και προειδοποίησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτούν αυτό το διακοσμητικό ρόλο που θελει η κυβέρνηση να τους επιφυλάξει και – όπως είπε – θα ασκήσουμε μέσα και έξω από Βουλή όλα τα συνταγματικά μας δικαιώματα.

«Το καντίλι της κυβέρνησής σας έχει τελειώσει, ο λαός θα το σβήσει» κατέληξε ο κ. Βούτσης.

«Πρώτη φορά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί την πρόταση δυσπιστίας για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το ίδιο του το κόμμα», σχολίασε η Φεβρωνία Πατριανάκου από τη ΝΔ εστιάζοντας στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι η πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ενισχύσει την κυβέρνηση αλλά και θα συσπειρώσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση κατατέθηκε για να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τα δικά του εσωκομματικά αδιέξοδα. Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν έχει εναλλακτική πρόταση, ότι επικρατεί η «λογική Κούγκι», ενώ, αναφερόμενος στη δεδομένη συγκυρία, είπε ότι «τώρα που ο λαός δίνει την τελευταία του μάχη, έρχεστε εσείς να βάλετε τρικλοποδιά και να στηρίξετε τα συμφέροντα που δίνουν τη μάχη να γυρίσει η Ελλάδα στη δρχ, να κερδοσκοπήσουν αυτοί που ποντάρουν στην καταστροφή της χώρας».

Πρέπει να πέσει η κυβέρνηση υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, ο οποίος προέτρεψε τους νέους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μην καταψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί στηρίζοντας την κυβέρνηση είναι σαν να λένε «ναι» στους πλειστηριασμούς των σπιτιών και στα νέα μέτρα.

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ εξαπέλυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας ότι και τα δύο κόμματα αποφάσισαν να κάνουν κάποια επικοινωνιακά σόου, χθες η ΝΔ στην ΕΡΤ και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας. Μάλιστα υποστήριξε ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ είναι «άσφαιρη, εκ του ασφαλούς και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα. Ίσως το μόνο –όπως λένε– είναι να ισχυροποιήσει τα ανδρείκελα της συγκυβέρνησης».

Αδύναμη χαρακτήρισε την κυβερνητική πλειοψηφία για κάνει σοβαρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο Βασίλης Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ ενώ παράλληλα αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ τη δεδομένη. Στιγμή και δήλωσε ότι το κόμματου θα ψηφίσει «παρών».

«Ναι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέει το ΚΚΕ, παρότι διαφωνεί με το σκεπτικό και την ουσία της πρότασης, ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική.

Επί της διαδικασίας νωρίτερα, λαμβάνοντας το λόγο, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος, κατήγγειλε τη διαδικασία ως άκυρη γιατί δεν θα συμμετέχει ο πρόεδρος και οι προφυλακισμένοι βουλευτές του κόμματός του.

Μάλιστα, επειδή ο εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού δεν χορήγησε άδεια στους προφυλακισθέντες για να παραστούν στη συζήτηση και την ψηφοφορία, κατήγγειλε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής ότι έχουν αναγάγει τον εισαγγελέα Κορυδαλλού σε ρυθμιστή της πολιτείας και δεν επιτρέπεται σε αρχηγό και βουλευτές κοινοβουλευτικού κόμματος να ασκήσουν τα κοινοβουλευτικά τους δικαιώματα.

«Γίνεται ό,τι ορίζει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής» απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης εξηγώντας ότι το ζήτημα που θέτει η Χρυσή Αυγή είναι θέμα της δικαστικής εξουσίας.

Η συνεδρίαση της Βουλής έχει διακοπεί προσωρινά, και θα συνεχιστεί αργότερα το απόγευμα. Η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα λάβει χώρα τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Πηγή: www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *