Σε θέσεις μάχης εν όψει ψήφου εμπιστοσύνης

Αρχίζει στη Βουλή η τριήμερη μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που θα εξελιχθεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα οι οποίες παρατείνονται, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για τα κόκκινα δάνεια και τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Αν και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρούσαν, χθες βράδυ  έγινε άλλη μια προσπάθεια συγκλίσεων σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμφωνίας για το σκέλος ρύθμισης οφειλών προς εφορίες – ταμεία έως την Παρασκευή, ενω οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αναχωρήσουν τελικά αύριο.

Παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωσε ότι είναι αδύνατον τις επόμενες μέρες να κατατεθεί το νομοσχέδιο δίνοντας ως χρονικό ορίζοντα συμφωνίας την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Η αναζωπυρωθείσα συζήτηση για τη λιτότητα, εν τω μεταξύ, και η πρόθεση Γαλλίας και Ιταλίας να καθυστερήσουν τις πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης αναμένεται να επισκιάσουν το ζήτημα της ανεργίας των νέων στην ειδική Σύνοδο Κορυφής, που αρχίζει σήμερα στο Μιλάνο. Οι προσδοκίες για απτά μέτρα προς ενίσχυση της απασχόλησης είναι χαμηλές, ενώ δεν διαφαίνεται ούτε και γεφύρωμα στη μάχη γύρω από τη λιτότητα.

Την επιστράτευση εκ μέρους της ΝΔ του Τάσου Νεράντζη, ως κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, κατά την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αντί του Άδωνι Γεωργιάδη, ανακοίνωσε στη Βουλή, ο α΄αντιπρόεδρος, Γιάννης Τραγάκης.

Σήμερα συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Βενιζέλος, σε συνάντηση με αντιπροσωπείες των κινήσεων και ομάδων που συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη «Δημοκρατική Παράταξη»: έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να οργανώσουμε τα ψηφοδέλτιά μας κατά τρόπο εφάμιλλο με το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και αυτό πρέπει να γίνει ήδη από τώρα για το 2016, αλλά ας είμαστε έτοιμοι και για το 2015».

Η λεπτομερής παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει βασικό πυρήνα των θέσεων του προέδρου και των βουλευτών του κόμματος κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σε χθεσινή συζήτηση της ΚΟ αποφασίστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση να σηκώσει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων και των επαγγελματικών οργανώσεων για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα φύγει σύντομα και ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε θα είναι η τελευταία άσκηση επί του μνημονιακού χάρτου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *