Εκστρατεία για την διδασκαλία …

Εκστρατεία για την επιστροφή των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στα βρετανικά σχολεία, ξεκίνησαν συγγραφείς, ηθοποιοί και ιστορικοί στη Βρετανία.Επικεφαλής της εκστρατείας είναι η ιστορικός, συγγραφέας και παρουσιάστρια ιστορικών εκπομπών, Μπέτανι Χιουγκς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, την ένθερμη υποστήριξή τους στο…..
εγχείρημα έχουν εκφράσει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο θεατρικός συγγραφέας Τομ Στόπαρντ, ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Κόλιν Ντέξτερ και η ηθοποιός Τζοάνα Λάμλεϊ.«Όλοι τους δηλώνουν ευεργετημένοι από την εκμάθηση κλασικών γλωσσών στο σχολείο» αναφέρεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
«Με έκαναν αυτό που είμαι» δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον. «Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου συνέβησαν είναι ότι υποχρεώθηκα να κάνω λατινικά από 11 χρόνων και αρχαία λατινικά από 12» λέει ο Κόλιν Ντέξτερ. Ο ίδιος δίδαξε αρχαία ελληνικά και λατινικά πριν γίνει επιτυχημένος συγγραφέας.
Η Μπέτανι Χιουγκς, η οποία έχει παρουσιάσει στη βρετανική τηλεόραση ντοκιμαντέρ για την αρχαία Σπάρτη, τον βασιλιά Μίνωα και την Ωραία Ελένη, επισημαίνει ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις γλώσσες αυτές .«Η ταινία 300 για τη μάχη των Θερμοπυλών έκανε εισπράξεις 72 εκατ. δολαρίων το πρώτο Σαββατοκύριακο της προβολής της. Η σειρά λατινικών βιβλίων Minimus με ήρωα έναν ποντικό, έχει πουλήσει 115.000 αντίτυπα. Κάθε βδομάδα λαμβάνω περισσότερα από 150 μηνύματα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο από ανθρώπους που μου γράφουν: “Αγαπούσα πάντοτε τις κλασικές γλώσσες. Που μπορώ να απευθυνθώ για να κάνω μαθήματα;”. Ξέρουμε ότι υπάρχει πολλή όρεξη» εξηγεί.
Βρετανίδα παρουσιάστρια και ιστορικός δημιούργησε μια ειδική ιστοσελίδα στη διεύθυνση

www.classicsforall.com

Τα σχολεία που θέλουν να συνεργαστούν με καθηγητές αρχαίων ελληνικών ή λατινικών μπορούν να αναζητήσουν εκεί το προσωπικό αλλά και κατάλληλα βιβλία.Χορηγοί – λάτρεις των κλασικών σπουδών, έχουν ήδη ενισχύσει την εκστρατεία με 250.000 στερλίνες, ενώ στόχος είναι να συγκεντρώνεται το ποσό αυτό κάθε χρόνο.Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας φιλοδοξούν να εισάγουν τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά στην διδακτέα ύλη 100 δημόσιων σχολείων έως το 2020.Αυτήν την εβδομάδα, σκοπεύουν να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας Νικ Γκιμπ προκειμένου να τον πείσουν να συμπεριλάβει τη διδασκαλία των δυο γλωσσών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της χώρας.
Σήμερα στη Βρετανία, μόνο στο 16% των δημόσιων σχολείων διδάσκεται μια από τις δυο γλώσσες.
Στα λεγόμενα «ανεξάρτητα» σχολεία, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 70%.Κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται 60 καθηγητές κλασικών γλωσσών, αλλά το υπουργείο Παιδείας προσλαμβάνει μόλις 27, δημιουργείται ένα κενό που είναι δύσκολο να καλυφθεί. Παράλληλα, οι γονείς που ζητούν να διδαχθούν τα παιδιά τους αρχαία ελληνικά ή λατινικά αυξάνονται διαρκώς.Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η Μπέτανι Χιουγκς, οι μαθητές που έχουν διδαχθεί κλασικές γλώσσες απορροφώνται πιο εύκολα στην ενήλικη ζωή τους, από την αγορά εργασίας.Αμερικανική μελέτη έχει δείξει ότι οι μαθητές που διδάσκονται λατινικά παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις στα αγγλικά, τα μαθηματικά, ενώ μαθαίνουν πιο εύκολα άλλες ξένες γλώσσες.«Είναι τραγωδία, με την ελληνική έννοια του όρου, να στερούμε από τα παιδιά αυτή την ευκαιρία» αναφέρει στους Sunday Times η Χιουγκς.

ethnikonthematon.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

5 Comments

 1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΥΡΑΙΜΗΣ

  ΕΔΩ ΜΑΣ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΝΟΥΡ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΧΡΑΖΑΤ!!!! ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ!!!!

  Reply
 2. Ανώνυμος

  Και η δική μας καθ'ύλην υπουργός, πριν αναλάβει αυτό το πόστο, είχε προτείνει να καθιερωθεί η αγγλική ως επίσημη γλώσσα του κράτους!!! Από κει και ύστερα τι να περιμένεις. Οι νέες τεχνολογίες-που αφήνουν τα παιδιά αγράμματα- και οι ….διαδραστικοί πίνακες τους μαράνανε. Βέβαια η διάλυση είχε αρχίσει από τα τέλη της δεκαετίας του '70, με την εισαγωγή νέων μεθόδων διδασκαλίας της γλώσσας στο δημοτικό, την αποσπασματική και σκόρπια χωρίς σειρά και κανόνες εκμάθηση, την εξειδίκευση, τον περιορισμό των εγκυκλίων γενικών γνώσεων κ.λ.π. με αποτέλεσμα την δημιουργία ολόκληρης στρατιάς από γενιές κατά το πλείστον ημιμαθών.

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Μα εδώ τα αρχαία ελληνικά είναι νεκρή γλώσσα και τα παιδάκια του δημοτικού μαθαίνουν ότι ζουν στη Χωχαρούπα…(βιβλίο Β' δημοτικού)

  Όσοι είναι γονείς θα πρέπει επιτέλους να αντιδράσουν και να απαιτησουν τουλάχιστον να γνωρίζουν τα παιδιά τους ότι ζουν στην Ελλάδα την χώρα με την πιό βαριά ιστορία, την τελειότερη γλώσσα, και κοιτήδα του πολιτησμού. Δεν ζουν στην Χωχαρούπα των θολωμένων.

  Reply
 4. Ανώνυμος

  ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ

  ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ''ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ''…ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ ΗΘΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ!

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *