Ο κακός ύπνος στους μεσήλικες άνδρες σχετίζεται με τη μείωση της τεστοστερόνης


Η χειρότερη ποιότητα ύπνου που κάνουν πολλοί μεσήλικες άνδρες, σχετίζεται με την μείωση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί πτώση της τεστοστερόνης στον οργανισμό, αλλά τώρα φαίνεται πως συμβαίνει και το αντίστροφο, δηλαδή η μειωμένη τεστοστερόνη οδηγεί σε χειρότερο ύπνο.

Όταν οι άνδρες φθάνουν στην ηλικία….

των 30 ετών, το επίπεδο της τεστοστερόνης τους αρχίζει να πέφτει κατά 1% έως 2% κάθε χρόνο. Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι από την ηλικία περίπου των 40 ετών αρχίσει να χαλάει ο ύπνος των ανδρών.

Στους νέους ο βαθύς ύπνος αποτελεί το 10% έως 20% της συνολικής διάρκειας του ύπνου τους, στην ηλικία των 50 ετών ο βαθύς ύπνος δεν αποτελεί πάνω από το 5% έως 7%, ενώ στην ηλικία των 60 ετών ο βαθύς ύπνος (που οδηγεί σε άριστη ανάκτηση των δυνάμεων του σώματος και του νου) μπορεί να έχει εξαφανιστεί εντελώς, με συνέπεια ο άνδρας να ξυπνά με το αίσθημα ότι δεν έχει ξεκουραστεί πραγματικά.

Η έρευνα, υπό τον Ζόραν Σεκέροβιτς του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, δείχνει ότι με το πέρασμα των χρόνων, ο εγκέφαλος υφίσταται νευρωνικές απώλειες και χάνεται ο συγχρονισμός της εγκεφαλικής δραστηριότητας λόγω μείωσης της τεστοστερόνης.

Η μείωση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να εξηγήσει περίπου το 20% της αδυναμίας των μεσήλικων ανδρών να βιώσουν πια τον βαθύ ύπνο.

Ο Σεκέροβιτς, σύμφωνα με το Live Science και τον βρετανικό Τύπο, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της ποιότητας του ύπνου μπορεί να βελτιωθεί με ορμονική θεραπεία με χορήγηση τεστοστερόνης, η οποία όμως μπορεί να έχει παρενέργειες. Από την άλλη, άλλες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι, ούτως ή άλλως, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο ύπνο.

www.enet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *