Στο χείλος της καταστροφής οδηγείται ο Κατσέλης

Tο μέλλον της ελληνικής εταιρείας Nutriart και των 560 εργαζομένων της υποθηκεύει η απόφαση της κυπριακής Marfin-Laiki να υπαναχωρήσει από την αρχική συμφωνία, που είχε κλειδώσει μαζί με άλλες 13 τράπεζες, επί του σχεδίου χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της επιχείρησης τροφίμων.

Και ενώ η Marfin-Laiki μόλις χθες ανακοίνωσε ότι κινείται νομικά αξιώνοντας για τη θυγατρική της ισότιμη μεταχείριση….
με άλλα τραπεζικά ιδρύματα και ότι επιθυμεί «να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Ελλάδας», σπρώχνει στην κατάρρευση μια από τις πιο ιστορικές εταιρείες της Ελλάδας και τους εργαζόμενους της.

Η τράπεζα ζητά στην ουσία να επιβαρύνει για τη διάσωσή της τους Έλληνες φορολογούμενους, αλλά οδηγεί μια ελληνική

επιχείρηση και τους εργαζόμενους της στην κατάρρευση, σε μια εξόχως δυσμενή για την ελληνική επιχειρηματικότητα συγκυρία.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν το παράδοξο αφενός η Τραπεζα να στερεί από τον ελληνικό όμιλο το διαβατήριο για την επιβίωση, παρά την αρχική της συναίνεση επί της συμφωνίας, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να “φορτώσει” το “βάρος” της δικής της διάσωσης στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων, επικαλούμενη μάλιστα διακρατική συμφωνία της δεκαετίας του ʽ90, για να το επιτύχει.

Οι εργαζόμενοι της Nutriart σε μια προσπάθεια να επισπεύσουν τη λήψη αποφάσεων, κάλεσαν με επιστολή τους τη Marfin-Laiki να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να δώσει το “πράσινο φως” για την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης. Καταλογίζουν δε στην Τραπεζα ανακολουθία έναντι των αρχικών δεσμεύσεών της, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση στην υπογραφή της τελικής συμφωνίας στερεί από την εταιρεία και από τους ίδιους την πολύτιμη σανίδα σωτηρίας, που εδώ και μήνες αναμένουν.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι και το σωματείο της Nutriart, με επιστολή τους προς τη διοίκηση της Marfin-Laiki, ζητούν «να προχωρήσει στη συμφωνία αυτή για την οποία η τράπεζα έχει ήδη συναινέσει ώστε να μην συνδεθεί με την απώλεια 560 θέσεων εργασίας». Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι λύση πρέπει να δοθεί τώρα αφού ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους και αβεβαιότητα για το μέλλον λόγω της καθυστέρησης στην υπογραφή της συμφωνίας.

Χρήστος Οικονομίδης

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *