Τα κρυμμένα νοήματα της έκθεσης Προβόπουλου

Ο «μυστικισμός» που διαχρονικά περιβάλλει τις Εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, και τα μηνύματα που επιχειρούν να εκπέμψουν οι εκάστοτε διοικητές της, δεν θα μπορούσε να βρει την εξαίρεσή του στην περίπτωση του Γιώργου Προβόπουλου. Τόσο γιατί ο σημερινός κορυφαίος τραπεζίτης αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που αποδέχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο και……
επειδή στην καρδιά της κρίσης, είναι λίγο δύσκολο να μην ζυγίζεις κάθε λέξη ενός ανθρώπου, που λόγω της θέσης του μπορεί να διαβάσει καλά τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Και, επομένως, στο σύνολο της οικονομίας.

Στην έκθεση λοιπόν της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκε στη δημοσιότητα, προβλέπεται εκτίναξη της ανεργίας στο 18%, και μείωση του ΑΕΠ για το 2011, κατά 3%, βυθίζοντας σε προχωρημένη ύφεση την ελληνική οικονομία. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να κυμανθεί στα επίπεδα του 3,75%, ενώ οι μισθοί έχουν υποχωρήσει στο σημείο στο οποίο βρίσκονταν το 2003, έναν περίπου χρόνο μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Τα… κρυμμένα γράμματα ωστόσο, βρίσκονται πίσω από τη ρητή άρνηση του Γιώργου Προβόπουλου μπροστά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που συζητείται πλέον έντονα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε επιθυμητή, αλλά ούτε και αναγκαία. Αντιθέτως, εκείνος δίνει έμφαση στην προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που εν πολλοίς προκύπτουν από τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι ακόμη δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.

Στην πραγματικότητα, ο Γιώργος Προβόπουλος δείχνει να προβληματίζεται για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, για δυο βασικούς λόγους: Επειδή δεν μπορεί να προδικάσει, με ασφάλεια πρόγνωσης, τις επιπτώσεις που θα έχει στο τραπεζικό σύστημα. Και επειδή φοβάται ότι θα λειτουργήσει ως… στοιχείο εφησυχασμού, προκειμένου να μπει φρένο στις μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

Home

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

5 Comments

  1. Ανώνυμος

    Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΚΡΕΜΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ.ΥΣΤΕΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΛΛΟΙ.ΓΙΑ ΤΟ Τ3-Τ10 ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΕΓΚΑΛΕΣΕΙ?
    /

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Η ΤτΕ Ξένη Εταιρεία πού δια νόμου δεν υπάγεται στόν έλεγχο τών Ελληνικών ελεκτικών αρχών!!! Οι Rothschilds είναι τα αφεντικά μέσω ετιρειών πού ελεγχουν πού είναι με την σιρά τους μέτοχοι της ΤτΕ!!! Ο Προβόπουλος λαμβάνει εντολάς έξοθεν της Ελλάδος!!

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Ξεχνάτε κάτι βασικό… ποιον υπηρετεί πραγματικά η ΤτΕ (και η κάθε κεντρική τράπεζα των περισσότερων χωρών);;; Και μη μου πείτε την Ελλάδα!!!

    Αν αρχίσουμε όλοι να τα βλέπουμε από αυτή τη σκοπιά, θα διαλυθούν πολλοί μύθοι και θα απαντηθούν πολλά "αιώνια" ερωτήματα.

    😉

    Reply
  4. 21 ΕΑΝ CY

    ναι βεβαια το τραπεζικο τοκογλυφικο ληστρικο συστημα ΟΛΟΙ οι αλλοι να πανε να πνιγουνε ετσι δεν ειναι προδοτοπουλε ?

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *