Αυξημένοι δείκτες κατάθλιψης στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, τα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν ιδιαίτερα αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη και διάφορες αγχώδεις διαταραχές.Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ο Δρ Λις Κόρντινλεϊ, επικεφαλής της μελέτης ισχυρίζεται ότι οι ασθενείς με προχωρημένη ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) θα πρέπει να βρίσκονται υπό επίβλεψη ειδικού γιατρού για να παρακολουθεί την πορεία της ψυχικής τους υγείας.

Η ΡΑ είναι μια σοβαρότατη αυτοάνοση φλεγμονώδης πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία των αρθρώσεων και των εσωτερικών οργάνων του σώματος. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν έντονους πόνους και κόπωση.

Οι ερευνητές από το Μάντσεστερ παρακολούθησαν την πορεία 322 ασθενών με σοβαρής μορφής ΡΑ. Στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της νόσου στην ψυχική υγεία.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η αντίληψη των ασθενών για τις επιπτώσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας επηρεάστηκαν σημαντικά από ψυχολογικούς παράγοντες.

«Τα ευρήματα μας μπορεί να δείχνουν προφανή, όμως το φαινόμενο δεν είχε ποτέ παρατηρηθεί με κατεγεγραμένα επιστημονικά δεδομένα. Χωρίς θεραπεία για την κατάθλιψη, η κατάσταση των ασθενών δεν μπορεί να βελτιωθεί», δηλώσε ο Δρ. Κόρντινλεϊ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Arthritis Care and Research.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *