Σοφά λόγια του βασιλιά Γεωργίου Α για το πώς ψηφίζει ο λαός

Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου

Μετά την ήττα της Ελλάδας στον ταπεινωτικό πόλεμο του 1897, η πατρίδα βρισκόταν στα κακά της χάλια και ο βασιλιάς έκανε περιοδείες στις επαρχίες για να τονώσει το ηθικό των Ελλήνων.
Σε μία απ’ αυτές, απευθυνόμενος στο ακροατήριό του του είπε κατά­μουτρα: “Σεις διοικείτε δια των αντιπροσώπων που εκλέγετε. Εκλέξατε του χρηστούς και ηθικούς δια να διοικηθήτε χρηστώς…..
και ηθικώς”.
Θα έλεγα ότι από το 1897 έως σήμερα τα πράγματα στον πολιτικό μας βίο έγιναν πολύ χειρότερα, αφού όσο περισσότερο διεφθαρμένος είναι ένας πολιτικός τόσο περισσότερο τον ψηφίζουν οι φαύλοι ψηφοφόροι”.
Πρόκειται για ένα πανάρχαιο βίτσιο του Ελληνικού λαού που ξεκινά από την εποχή του Πλάτωνος, περνά από την εποχή του Κωλέττη και του Σουρή και φθάνει στις μέρες μας με όλα του τα μεγαλεία! 2.500 χόνα ελληνικής πολιτείας και δημοκρατίας με πάντα παρούσα τη φαυλότητα του λαού την οποία καυτηρίασε ο Πλάτων στην “Πολιτεία” και διακωμώδησε ο σατιρικός μας Γ. Σουρής με τούτους τους στίχους: Πουλούσατε την ψήφο σας – αντί του αργυρίου – σαν πρόστυχοι ντελάληδες – του Αναβρυτηρίου. Το θλιβερό αυτό γεγονός ανέδειξα στο άρθρο μου: “Η διαλεκτική της διαφθοράς μεταξύ εξουσίας και κοινωνίας” (βλ. περιοδικό “Πολιτικά Θέματα” της 21/5/1993).

Εν όψει αυτού του γεγονότος όσα λέγονται και όσα γίνονται ετούτα τα χρόνια είναι παπαρολογίες. Η ρίζα των πραγμάτων έλεγε ο Γερμανός φιλόσοφος Νίτσε είναι ο άνθρωπος και ριζοσπαστικός έλεγε ο Μαρξ είναι αυτός που πιάνει τα πράγματα από τη ρίζα τους.
Από την άποψη αυτή έχει δίκαιο και ο δικός μας ψυχολόγος Χ.Κωνσταντόπουλος που χρόνια και χρόνια υποστηρίζει ότι από παιδείας και ανθρώπου άρξασθαι (βλ. τα έργα του: “Τραγωδία. Αριστοτελική κάθαρσις, τόμ. Β’, Αθήνα 2005 (μαζί με την Α. Τζιροπούλου) και “Σταματήστε να πονάτε τα παιδιά” 2003).

Πρόκειται για το αιώνιο άλυτο πρόβλημα, το οποίο έχει πολλές πτυχές και πολλές αιτίες (Γι’ αυτό το ζήτημα βλ. το έργο μου: “Η Κομμουνιστική Ουτοπία”, εκδ. “Κάδμος”, 2010).
Καταλήγοντας, είναι χρήσιμο να παραθέσω και τούτο το συμπέρασμα του Γάλλου πολιτικού φιλοσόφου Σ. Μοντεσκιέ που έγραφε ότι: “Η διαφθορά των κρατών και των κοινωνιών αρχίζει πάντα από τους κυβερνώντες” (βλ. “Το πνεύμα των νόμων”, εκδ. “Αναγνωστίδης”, χ.χ. σελ. 70 επ.)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

13 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΌΧΙ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ!!!!!!! ΘΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΦΑΖΟΥΝ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ ΤΙΠΟΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, ΌΠΩΣ ΚΑΛΗ ΏΡΑ Ο "ΉΡΩΑΣ" ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΣΦΑΧΤΗΣ.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    θελετε να κανετε κατι για τον εαυτο σας και τους δικους σας; αγωραζετε μικρες ποσοτητες χρησου, μικρες ομως,λιγο,λιγο αλλιως θα ανεβασουν την τιμη αυτο ισως σας δωσει λιγο χρονο στα δυσκολα που ερχωντα. προσοχη! οχι μεγαλες ποσοτητες η απλιστια ποτε δεν εκανε καλο

    Reply
  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΗΣ

    ΒΓΑΖΩ ΣΠΥΡΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΒΡΟΜΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΟΡΕΣ ΕΦΕΡΕ ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

    ΦΙΛΕ 28-11 1:55
    ΚΑΙ ΤΑ 500 ΕΥΡΩ!
    ΕΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΟΙ ΛΕΦΤΑΔΕΣ ΤΑ ΦΥΓΑΔΕΥΣΑΝ ΗΔΗ !
    ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 400 ΔΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΦΤΕΡΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ!

    ΟΛΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 07 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ .
    ΝΑ ΠΑΡΩΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΧΡΗΜΜΑΤΑ ΜΑΣ!
    ΜΟΝΟ ΕΤΣΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΟΔΙ ΤΟ ΔΝΤ , ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΛΑΚΕΔΕΣ!

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Σοφά λόγια του βασιλιά Γεωργίου Α για το πώς ψηφίζει ο λαός, αλλά εμείς ακούμε σήμερα τα λόγια του βασιλιά καρολίνου παπουλίνου.

    Reply
  5. Ανώνυμος

    ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΛΙΓΑ
    ΠΩΣ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΣΤΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΑ ΗΤΑΝ ΦΟΥΛ?????????ΚΙ ΟΧΙ ΟΙ ..ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ
    ΕΙΔΑ ΤΥΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ..ΤΟΥΣ ΕΚΟΨΑ ..ΛΕΦΤΑΔΕΣ………….
    ΠΟΡΝΕΙΑ? ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ?? ΟΠΛΑ????????ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ
    ΕΙΠΕ Η ΠΑΡΕΑ ΜΟΥ
    ΠΟΥ ΠΗΓΑΜΕΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕ Τ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ…ΑΛΛΙΩΣ590ΕΥΡΩ ΠΕΡΝΩ!!!!!!!!!!

    Reply
  6. Ανώνυμος

    ΣΙΓΑ ,ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΑ 500 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΝΤΑ…ΑΦΟΥ ΡΕ ΜΑΣΤΟΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ(ΒΛΕΠΕ ΙΡΛΑΝΔΙΑ)ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΟΥ ΕΣΥ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΘΕΣ ΤΡΑΠ.ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ,ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ,ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ,ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ….ΑΣΕ…ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ…ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ(ΕΞΕΛΙΞΗ)ΔΕΝ ΓΥΡΝΑΕΙ ΠΙΣΩ…ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ….!!!

    Reply
  7. Ανώνυμος

    1.41, ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΚΑΝΕ ΑΝΑΛΗΨΗ.

    Η ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΙΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ.

    ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

    Reply
  8. Ανώνυμος

    Η εξουσία φθείρει, κι ο χρηστός γίνεται άχρηστος. Η μόνη λύση είναι η μια και μοναδική θητεία για οποιονδήποτε.

    Reply
  9. Ανώνυμος

    ΓΙΑ ΠΙΑ ΛΕΦΤΑ ΜΙΛΑΣ?
    ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ?
    ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ….Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΑΣΗΜΟΣ….

    Reply
  10. Ανώνυμος

    7 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

    ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

    ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!!!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *