Ελληνική πολιτική σκηνή: βραζιλιάνικη σαπουνόπερα

Γιώργος Τσακίρης


Τελικά η πολιτική σκηνή της χώρας μας δεν διαφέρει καθόλου από μια σαπουνόπερα. Αρκεί να παρακολουθήσεις ενα επεισόδιο τον μήνα και ξέρεις τι έχει γίνει και τι θα γίνει.
Μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, η κυβέρνηση επανήλθε με τα γνωστά της επιχειρήματα περί πρωτογενούς πλεονάσματος επικουρούμενη αυτή τη φορά…

και από την Γερμανία που το έχει κάνει σημαία για να μην υποψιαστούν οι Γερμανοί πολίτες ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και σπεύσουν να κουρέψουν την Μέρκελ στις επικείμενες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, όπως ήταν αναμενόμενο, η φθινοπωρινή άφιξη της Τρόικα ακολουθείται και από νέα μέτρα κυρίως συνταξιοδοτικά, κατάργηση της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας ενώ οι εποικιστικές τάσεις των Γερμανών γίνονται ολο και πιο ξεκάθαρες. Μετά τον έλεγχο του ΤΑΥΠΕΔ τώρα θέλουν να ελέγξουν και την διανομή του ΕΣΠΑ, όπως λέμε “Γιάννης κερνάει – Γιάννης πίνει”.

Στον τομέα της Οικονομίας, ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι η ταύτιση απόψεων που παρουσιάζει η κυβέρνηση Σαμαρά με τον Σόιμπλε, που υποτίθεται οτι έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση. Ο Γερμανός αξιωματούχος ξαφνικά βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα και έξοδο από την κρίση το 2014 χωρίς όμως κούρεμα, θέση που υποστήριξαν και οι Jens Weidmann επικεφαλής της Bundesbank και Weidmann, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. 

Ο λόγος των δηλώσεων τους είναι προφανής καθώς οπως είπαν «το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του δημοσίου τομέα, που σημαίνει πως ένα νέο κούρεμα θα ισοδυναμούσε με επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογούμενων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, δήλωσε στην κυριακάτικη Welt am Sonntag πως «ένα νέο κούρεμα, όχι απλώς δεν χρειάζεται αλλά θα ήταν και λάθος, καθώς θα γεννούσε νέα αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη», ενώ αναγνώρισε πως η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο και πως η τρόικα εκτιμά πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το επόμενο έτος και το βάρος του δημοσίου χρέους θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται.

Τώρα που το βρήκαν το πρωτογενές πλεόνασμα ο Στουρνάρας και οι Γερμανοί αξιωματούχοι κάνεις δεν το γνωρίζει καθώς είναι κοινό μυστικό οτι τα ταμεία μπορεί να αναφέρουν πλεόνασμα αλλά δεν έχουν πληρώσει ούτε το 10% των χρεών τους εδώ και τρία χρόνια.

Αξιο ανάλυσης είναι και το θέμα του ελέγχου του ΕΣΠΑ από την Γερμανία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ετοιμάζεται σιωπηρά και σε άμεση συνάρτηση με τις διαδικασίες του μνημονίου ένας νεος χρηματοδοτικός μηχανισμός που θα διαχειριστεί τα υπόλοιπα του ΕΣΠΑ καθώς η κυβέρνηση έχει κριθεί ανίκανη να το προχωρήσει. 

Η διαχείριση των χρηματοδοτικών πόρων θα παρακάμπτει διακριτικά το ελληνικό Δημόσιο και θα παρεμβαίνει άμεσα στην επιλογή και χρηματοδότηση της επενδυτικής δραστηριότητας μέσω των γερμανικών ταμιευτηρίων που βρίσκονται υπό ίδρυση στην ελληνική επαρχία και της αναπτυξιακής τράπεζας, της οποίας η δημιουργία βρίσκεται υπό συζήτηση. 
Τα κεφάλαια θα τα βάλει η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW (100 εκατομμύρια ευρώ), θα συμπληρωθούν και από επιπλέον 100 εκατομμύρια από τα κοινοτικά προγράμματα και 50 εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια θα μπουν από το ελληνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δηλαδή από κοινοτικά κονδύλια.

Αν πάρει μη φιλογερμανικη εταιρεία έστω και ένα Ευρώ εμένα να ….

Και ενώ συμβαίνουν αυτά ο Βενιζέλος παραμένει στον κόσμο του πιστεύοντας οτι θα επανακάμψει το ΠΑΣΟΚ και κάποτε θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Έτσι για την ιστορία, ολα τα τελευταία μυστικά γκάλοπ δείχνουν το ΠΑΣΟΚ στα όρια του να μπει στη Βουλή, οπως αποκάλυψε σε στενό κύκλο παλαιός αρχιπασόκος. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία.

Διεθνώς τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά με τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται για επίθεση στη Συρία, τον Άσαντ να υποστηρίζει οτι δεν έχει καμιά σχέση με τα χημικά που οι δυνάμεις του έριξαν στους πολίτες και τον Πάπα να ανακαλύπτει εν έτη 2013 οτι οι πόλεμοι γίνονται και για να κινούνται οι πολεμικές βιομηχανίες. Προφανώς κανείς δεν του έχει μιλήσει ακόμα για τα πετρέλαια.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times το Πεντάγωνο προετοιμάζει επιθέσεις στη Συρία μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές του Πενταγώνου, σχεδιάζεται ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, το οποίο θα ακολουθήσουν επιθέσεις σε στόχους που δεν καταστράφηκαν ή δεν επλήγησαν κατά την πρώτη επίθεση.

Στην Αμερική ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μόλις οι ελεγκτές ολοκληρώσουν την έκθεσή τους, ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε πως Παρίσι και Ουάσινγκτον δεν έχουν ανάγκη τη δέσμευση όλων των ευρωπαϊκών χωρών για μια επίθεση στη Συρία.

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη ….

Παρά ταύτα ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο, δείχνει αντάρτες να ρίχνουν ανεπιτυχώς ρουκέτες εναντίον εμπορικού πλοίου στο Σουέζ. Αυτό προκάλεσε αναταραχή στους κόλπους των θαλάσσιων μεταφορών με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ρευστότητα στις τιμές των χρονοναυλώσεων και στις τιμές των προϊόντων για να φθάσουν στους προορισμούς τους.

Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρές και θα επηρεάσουν, οπως ισχυρίζονται διεθνείς αναλυτές, αρκετά την οικονομία.

Το κλίμα αυτό αναμένεται να επηρεάσει και τις Γερμανικές εκλογές. Η κυβέρνηση Μέρκελ δεν θέλει με κανένα τρόπο να αναμιχθεί στην ιστορία. Όπως μάλιστα έλεγαν Γερμανοί αναλυτές, η κατάσταση είναι υπέρ της Γερμανίας που θέλει να παραμένει το Ευρώ στα σημερινά επίπεδα ή και χαμηλότερα για να μπορεί να προωθεί τις εξαγωγές της κυρίως στην Κίνα.

crime.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *