Οικονομική κρίση, ή κρίση αξιών;

Προσπαθώ εδώ και αρκετό καιρό να δώσω απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Τελικά πως φτάσαμε ώς εδώ; Ανήκω κι εγώ στην γενιά των σημερινών 20ριδων. Μια γενιά στην οποία οι γονείς μας επένδυσαν με κόπους και μόχθο.
Μια γενιά που τα είχε όλα στα πόδια της. Ο κόσμος ανοιγόταν ολάκερος μπροστά μας. Η μήπως όχι;
Αυτή η γενιά είναι σήμερα εκεί και σκουριάζει. Ένα όνειρο στο οποίο πιστέψαμε αλλά μάταια…
Κάτι σαν τα……
Ολυμπιακά ακίνητα. Νομίζω ότι η εύκολη λύση είναι να πούμε: φταίνε οι άλλοι – οι 300, οι ξένοι, οι αλλοδαποί, αι Μεγάλες δυνάμεις και η λίστα μεγαλώνει. Αρκεί να βρούμε πιστικές δικαιολογίες- όχι τόσο για τους άλλους αλλά για εμάς τους ίδιους.

Και σίγουρα είναι δύσκολο να πείς όλοι φταίνε ή όλοι το ίδιο είναι. Γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Αλλά το ερώτημα δεν είναι τόσο τι κάναμε ώς εδώ, αλλά το τι κάνουμε απο εδώ και πέρα. Είμαστε διατεθημένοι να αλλάξουμε; Είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να προχωρήσουμε μπροστά; Ας κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του και ας προσπαθήσουμε να γίνουμε χρήσιμοι.

Παρατηρώ 2 διαφορετικές ταχύτητες στην κοινωνία του σήμερα. αυτούς που λένε δεν με αφορά, απέχω απο τις εκλογές απο τα κοινά, και ως αποτέλεσμα δεν φέρω ευθύνη σε όσα γίνονται. Αλήθεια αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα; Και απο την άλλη βλέπω ομάδες νέως να οργανόνται, για πρώτη φορά στα χρονικά που παρακολουθώ τα κοινά, και δρούν χωρίς πολιτικά χρώματα, χωρίς διακρίσεις και αλλάζουν τον κόσμο μας. Ομάδες όπως οι Atenistas, ομαδες εθελοντών σε τοπικά επίπεδα… Κάτι γίνεται στην Ελλάδα. Κάτι αλλάζει…

Ο τόπος έχει ανάγκη απο περισσότερους τέτοιους ανθρώπους. Ανθρώπους με όραμα, με διάθεση, με όνειρα. Ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν το θετικό εκείνο μήνυμα που κάποιοι μας στέρησαν. Πού τοσο μας λείπει.

Είναι το μαγικό εκείνο αποτέλεσμα του συνόλου έν δράσει. Ας ελπίσουμε ότι θα κράτήσει. Ας ευχηθούμε ότι θα εξαπλωθεί. Μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές μας. Το μέλλον μας, Το μέλλον των παιδιών μας. – Ας το πιστέψουμε!

http://xalarotiko.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

4 Comments

  1. ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ

    Όσον και να ακρωτηριαζόμεθα και να σκυλευόμεθα,δ ε ν πρόκειται να τους χαρισθή τίποτε άλλο από Έ λ λ η ν ε ς.Το καταναλωτικό πρότυπο παρήλθε και το ό ρ α μ α της α ν α σ υ γ κ ρ ό τ η σ η ς επισπεύδεται ολονέν και περισσότερο.Οι θησαυρίζοντες εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας δ ε 'μπορούν να στερήσουν τον αληθινό θησαυρό μ α ς.Οι εστερημένοι πνεύματος και αληθείας απλώς ε κ μ α υ λ ί ζ ο υ ν με τα λεγόμενά των και γραφόμενα,τρέποντας δραττόμενοι το λαρό λάρυγγά των 'σε λαίμαργο φορέα καταλεπτολόγησης των δοκίδων του συνόλου ελληνικού τωρινού δράματος καθώς και,συνακόλουθα,'σε πρεσβευτή αθυμίας,επιτροπείας,αναβαθμίδων,εν τέλει,πλατέως περιελιττομένης και,με έναν τρόπο,σωρευομένης ε θ ν ο δ ι ά λ υ σ η ς.

    Ώρες-ώρες τείνω και καταλήγω 'στο μελανότερο και απαξιωτικότερο δυνατό συμπέρασμα πως είναι α π ί θ α ν ο να τυγχάνη σεβασμού κάποιος λαός που ασεβεί 'σε μ ό ν ι μ ο εθνικό επίπεδο και 'σε καλοσχεδιαζόμενο πλαίσιο πολιτικού αυτοχειριασμού του.Ας μη γίνη η Ελλάς το πρώτο και μοναδικό κράτος διεθνώς και παγκοσμίως,λοιπόν,που θα δείξη να γοητεύεται από το μηδέν και από τα (υπο)παράγωγά του.Να ε κ λ ε ί π ο υ ν τέτοιου είδους ''πρωτοτυπίες''.

    Η ΟΛΟΤΕΛΗΣ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΨΕΥΔΟΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ''ΜΑΣ'' ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ Α Π Α Ν Τ Α Χ Ο Υ,Ο Ι Κ Ο Υ Μ Ε Ν Ι Κ Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΩΝ Α Φ Α Ν Ι Σ Μ Ο.ΕΙΔΕΜΗ,ΔΡΕΨΑΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΩΝ Χ Ε Ι Ρ Ω Ν ΣΑΣ.

    Reply
  2. doctormarkon

    Η γενιά η δική μου των σαραντάρηδων εζησε σε μια εποχή ευημερίας τα παιδικά χρόνια αλλά είδε τα πρώτα σημάδια καταστροφής κάπου στη δεκαετία του 80. Είχαμε γονείς που ευημερούσαν κάνοντας απλά επαγγέλματα υδραυλικοί, μαραγκοί, βιοτέχνες. Βρίσκαμε δουλειές και δουλεύαμε για να έχουμε αυτονομία και όχι για επιβίωση.
    Και ξαφνικά ακούγαμε για τη χρεωκοπία του γείτονα και μετά για του άλλου γείτονα.
    Και ακούγαμε όλους να λένε ότι χρεωκόπησαν επειδή ήταν τεμπέληδες και σπάταλοι. Επειδή ήθελαν να πάνε διακοπές μια εβδομάδα, επειδή πήγαν κάποιο βράδυ στην ταβέρνα, επειδή πήραν αυτοκίνητο. Όταν χρεωκόπησε αργότερα η δική μας οικογένεια είδαμε την οικογένεια να διαλύεται επειδή ο ένας έριχνε τις ευθύνες στον άλλον. Ο μπαμπάς στη μαμά το αντίστροφο και οι δύο στα παιδιά τα τεμπέλικα.
    Μάθαμε να κατηγορούμε τους άλλους και μετά την οικογένεια μας και μετά τον εαυτό μας. Μάθαμε να έχουμε ενοχές για κάθε απόλαυση και μικροχαρά. Διαπαιδαγωγηθήκαμε να είμαστε μαζόχες, ζηλιάρηδες και κομπλεξικοί. Ετσι όταν οι δημοσιοκάφροι και ο γουρουνοπάγκαλος μας είπε κοπρίτες, τεμπέληδες το χάψαμε. Μας είπαν ότι καλοπεράσαμε και τώρα "τα κεφάλια μέσα" και δεν τους στείλαμε στο διάολο. Ήξεραν που πατούσαν.

    Ποτέ δεν καλοπεράσαμε. Αυτό που ζούμε τώρα δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας καλοπέρασης αλλά η τελευταία πράξη του δράματος που είχε ήδη ξεκiνήσει 20 χρόνια πριν

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Σας ευχωμαι παιδια να τα καταφερεται ομως για να γινει νομιζω πως πρεπει να καψετε ολα τα χρωματιστα κωλοπανα που εφεραν σ'αυτη τη καταντια τηχωρα μας αν δεν υπηρχε το κομμα και οιβολεψακηδες δεν θα φταναμε εδω ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ απο μια μαμα κουρασμενη.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *