Υπόμνημα ξενοδόχων προς τον Πρωθυπουργό


Η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου κατέθεσε στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου το ακόλουθο υπόμνημα, σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και τον ροδιακό τουρισμό:
Την κατάργηση του σπατόσημου που θα επιφέρει αύξηση στις αφίξεις των τουριστών στο νησί μας, τη διεξαγωγή έκτακτης διαφημιστικής καμπάνιας στις αγορές του εξωτερικού και ιδιαίτερα της Γερμανίας και Αγγλίας, που παρουσιάζουν σήμερα τα σοβαρότερα προβλήματα τη μείωση κόστους απόκτησης βίζας και για την Τουρκία και επιπλέον μέτρα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων ζήτησε με υπόμνημα της από τον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου κατά την επίσκεψη του στη …

… Ρόδο η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου.
Το υπόμνημα παραδόθηκε στον πρωθυπουργό από τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Γιάννη Παπαβασιλείου, στη διάρκεια της συνάντησης του με τα μέλη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Αναλυτικά το υπόμνημα έχει ως εξής;

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ΄Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου σας καλωσορίζει στο νησί μας και εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της γιατί από τις πρώτες εξόδους σας στην περιφέρεια, μας επισκέπτεστε γεγονός που υποδηλώνει το ενδιαφέρον σας για τον τουρισμό που αποτελεί το βασικό πλουτοπαραγωγικό πόρο της περιοχής. Αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον το εκδηλώσατε και με τα μέτρα που εξαγγείλατε κατά την προχθεσινή σας ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, τα οποία βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, γι΄ αυτό και οφείλουμε να εξάρουμε τις θετικές αυτές εξαγγελίες σας.H Ρόδος όπως και άλλοι προορισμοί διεθνούς τουρισμού της Χώρας, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, που έχει επιδεινωθεί εφέτος με την ενσκήψασα οικονομική κρίση, η οποία επηρέασε αρνητικά την τουριστική κίνηση από τις παραδοσιακές μας αγορές, την Γερμανική και την Αγγλική, που καλύπτουν το 50% – 60% της συνολικής διεθνούς κίνησης του νησιού. Η κατάσταση επιδεινώθηκε παραπέρα και με τις ματαιώσεις των αεροπορικών πτήσεων λόγω της ηφαιστειακής σκόνης. Η μείωση των τιμών των πακέτων διακοπών, που έφθασαν στα όρια επιβίωσης των επιχειρήσεών μας, δεν αρκούν για να καταστήσουμε τον τουρισμό μας ανταγωνιστικό έναντι των άλλων προορισμών (Τουρκία, Αίγυπτος, Μαρόκο κτλ.), που το τουριστικό τους προιόν προσφέρεται σε πολύ χαμηλό κόστος, χρειάζονται έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κρίση στον τουριστικό τομέα.Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας, που συνδέεται και με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, έχουμε καταθέσει στον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο (5 Φεβρουαρίου 2010) κ. Π. Γερουλάνο σχετικό υπόμνημα. Εδώ επωφελούμενοι της παρουσίας σας στη Ρόδο, περιοριζόμαστε σε προτάσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας στην σημερινή ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία.

1. Σωστό το μέτρο της απαλλαγής από την καταβολή των τελών αεροδρομίων, όμως αυτό ελάχιστο θα επηρεάσει το κόστος του πακέτου, γι΄αυτό και επανερχόμαστε στο αίτημά μας για την απαλλαγή και από την καταβολή του σπατόσημου στη διακίνηση του διεθνούς τουρισμού στα περιφερειακά αεροδρόμια, μέτρο που θα αυξήσει τις αφίξεις από το εξωτερικό.

2. Χρειάζεται μια έκτακτη διαφημιστική εξόρμηση στις αγορές του εξωτερικού και ιδιαίτερα της Γερμανίας και Αγγλίας, που παρουσιάζουν σήμερα τα σοβαρότερα προβλήματα. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη Γερμανική Αγορά προτείνουμε την πρόσκληση δημοσιογράφων του γερμανικού τύπου σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το δυσμενές κλίμα.

3. Η μείωση του κόστους απόκτησης βίζας για τουρίστες από τη Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία, πρέπει να συμπεριλάβει και την Τουρκία και παράλληλα με το κόστος να μειωθεί και ο χρόνος απόκτησης.

4. Το κόστος της ξενοδοχειακής επιχείρησης, που διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό και το κόστος του πακέτου, αυτό που προσφέρεται στην αγορά από τους Tour Operators, πρέπει να βελτιωθεί για να καταστεί ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προιόν, στην παρούσα κρίσιμη κατάσταση. Χρειάζεται επομένως να ληφθούν άμεσα ορισμένα μέτρα όπως: α) Η επαρκής χρηματοδότηση και αναχρηματοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, β) Η μείωση των επιβαρύνσεων του Ν. 128/75 επί των καταβαλλόμενων τόκων, γ) Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και δ) Η παροχή κινήτρων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τους εκτός θερινής περιόδου, μήνες.

5. Βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να προωθηθούν οι ειδικές υποδομές, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που αποτελούν βασικούς στόχους της εξαγγελθείσας τουριστικής πολιτικής της Κυβέρνησής σας, όπως οι μαρίνες, τα γήπεδα γκόλφ, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι χερσαίες εγκαταστάσεις του νέου λιμανιού για την υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων κ.τ.λ. Να προσθέσουμε εδώ το σοβαρότατο πρόβλημα της μη ολοκλήρωσης των έργων στον οδικό άξονα Ρόδου – Λίνδου, που μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και ως αιτία ακύρωσης προγραμματισμένων αφίξεων.
Είμαστε βέβαιοι ότι αναγνωρίζοντες, τη σημασία του τουρισμού ως δυναμικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, θα τον ενισχύετε για να παίξει τον σημαντικό του ρόλο στις δύσκολες στιγμές που περνάει η Χώρα μας.

Με τιμή
Β. Μηναίδη Κ. Κωσταρίδης
Πρόεδρος Γραμματέας

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *