“Τουμπεκί” για το εργοστάσιο σκουπιδιών στην αρχαία Δωδώνη!

Από την δημοτική αρχή της περιοχής, αλλά και την αντιπολίτευση στο δήμο! Τρεις ντόπιοι μηχανικοί έκαναν αντι- μελέτη…

Για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων περιφέρειας Ηπείρου, που έχει προταθεί να κατασκευαστεί κοντά στο….
Ελευθεροχώρι Δωδώνης, έχει πέσει μυστήριο πέπλο σιωπής. Τόσο από την δημοτική αρχή, όσο και από την αντιπολίτευση στο δήμο. Μάλιστα κάποιοι λένε, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ισχύει, ότι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης
και, κυρίως, οι Γιάννης Μπάρκας και Χρήστος Ντακαλέτσης, που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα, αποδέχτηκαν την θέση στην ουσία, παρότι δημόσια εμφανίζονται, με ασάφεια είναι αλήθεια, αντίθετοι, προκειμένου να… κολακεύσουν τους αντιδρώντες πολίτες. Τα βέλη των κατοίκων δεν αφήνουν άγγιχτο ούτε και τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη. Υποστηρίζεται ότι μεθοδευμένα και συντονισμένα γίνεται προσπάθεια παράκαμψης της αντίδρασης των κατοίκων, ώστε να επιβληθεί η λειτουργία του εργοστασίου στη συγκεκριμένη προτεινόμενη θέση.
***
Πάντως τρεις ντόπιοι επιστήμονες, οι Γιάννης Βακάλης (πολιτικός μηχανικός), Δημήτριος Ζήνας (τοπογράφος μηχανικός) και Άλκης Μπέτσης (πολεοδόμος χωροτάκτης μηχανικός), έκαναν μελέτη, για λογαριασμό της Επιτροπής Αγώνα, με την οποία απορρίπτουν με επιστημονικά επιχειρήματα την πρόταση των επίσημων μελετητών. Μάλιστα τονίζουν ότι “επιθυμούμε διακαώς την παρουσίαση των απόψεών μας σε επιστημονικούς φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες και μάλιστα κατ’ αντιπαράσταση με τη μελετητική ομάδα και την επιτροπή παρακολούθησης”. Διευκρινίζουν ότι “η παρέμβασή μας στο θέμα γίνεται σε πρώιμο στάδιο και υποδεικνύονται αστοχίες και στρεβλώσεις που είναι σίγουρο ότι θα βάλλουν εμπόδια στις μελλοντικές εγκρίσεις του έργου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την Ήπειρο. Θα βρεθούμε υπέρμαχοι οποιασδήποτε λύσης χωροθέτησης του εργοστασίου Α.Σ.Α., που τεκμηριώνεται με αντικειμενικό τρόπο και στην περίπτωση αυτή θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην κατανόηση από την κοινωνία της περιβαλλοντικής σημασίας του έργου”. Ωστόσο κατηγορούν τον δήμαρχο Δωδώνης Κώστα Κατσανάκη ότι “γίνεται δημόσιος κριτής και κατήγορος επιστημονικών μας απόψεων, χωρίς να γνωρίζει την ανάλυσή τους σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Καταφεύγει και σε υποδείξεις προσπαθώντας έμμεσα να σπιλώσει την επιστημονική και επαγγελματική μας οντότητα, με τρόπο ανεπίτρεπτο”. Και προσθέτουν: “Διαπιστώσαμε ότι η γνώμη ενός πολιτικού παράγοντα μη σχετιζόμενου επιστημονικά με το αντικείμενο, προβάλλεται με τρόπο τουλάχιστον προσβλητικό για την Επιστημονική και επαγγελματική μας ιδιότητα με παραινέσεις του τύπου «να το ξαναδούν, μια δεύτερη ανάγνωση για όσα υποστηρίζουν, προκειμένου να μην τρωθεί η επιστημονική τους ιδιότητα, όντες μάλιστα δημότες του δήμου Δωδώνης. Η παγκαλοποίηση της πολιτικής είναι δίπλα μας. Ως εδώ. Φτάνει. Το “αυγό το φιδιού”, στηρίζεται στην ημιμάθεια». Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ” η προσπάθεια υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλει τον μοναδικής αξίας αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης με καθοδηγούμενη χωροθέτηση δραστηριοτήτων, όπως αυτής του Εργοστασίου Επεξεργασίας ΑΣΑ Ηπείρου, έρχεται σε καταφανή αντίθεση με ήδη θεσμοθετημένες χρήσεις σε όμορες περιοχές που προκύπτουν από το ΣΧΟΟΑΠ Σελλών και τη ΖΟΕ Δωδώνης. Είναι υποχρέωσή μας έναντι της ιστορίας του τόπου, που καταγόμαστε, να ενώσουμε τη φωνή μας με κάθε υγιή δύναμη διαμαρτυρίας”.

http://www.katoci.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *