Τομές στην εκπαίδευση


Εως το 2013 θα ισχύσει το καθεστώς προσλήψεων 60% από το ΑΣΕΠ και 40% από τον πίνακα αναπληρωτών. Στις 30 Ιουνίου θα «κλειδώσουν» όλοι οι πίνακες προϋπηρεσίας. Από το 2013, οι διορισμοί θα γίνονται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ .

Για ακόμη μία τριετία (έως το 2013) θα ισχύσει το καθεστώς προσλήψεων των εκπαιδευτικών με το σύστημα 60% από το ΑΣΕΠ και 40% από τους πίνακες των αναπληρωτών, ενώ στις 30-6-2010 θα «κλειδώσουν» όλοι οι πίνακες προϋπηρεσίας. Από το 2013 και μετά θα ισχύσει νέο πλαίσιο διορισμού αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ και με βασικά κριτήρια τη βαθμολογία, τα ακαδημαϊκά προσόντα, την προϋπηρεσία και τα κοινωνικά κριτήρια.
Αυτές τις ρυθμίσεις θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων -σύμφωνα με πληροφορίες …
.

… του «Εθνους»- το πολυνομοσχέδιο, που παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου το οποίο αφορά κυρίως αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών, το νέο σχολείο, ένα «μίνι νόμο-πλαίσιο» και μία νομοθετική παρέμβαση για τη λειτουργία και την αδειοδότηση των κολεγίων.
Αναφορικά με το θέμα της βάσης του δέκα, μέχρι αργά το βράδυ, δεν είχε ξεκαθαριστεί αν η σχετική διάταξη που πιθανότατα θα προβλέπει την κατάργηση του βαθμολογικού πλαφόν για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση θα περιληφθεί στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο ή θα ανακοινωθεί ξεχωριστά άλλη χρονική στιγμή.

Το νομοσχέδιο αφορά βέβαια κατά κύριο λόγο δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές αφού περιέχει σοβαρές αλλαγές όσον αφορά στις προσλήψεις, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης.
Ηδη χιλιάδες εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περιμένουν με μεγάλη αγωνία τις αλλαγές αυτές, που θα καθορίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον και πολύ περισσότεροι εκείνοι που σήμερα είναι ενταγμένοι σε διάφορους πίνακες (αναπληρωτές και ωρομίσθιοι).
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έχει το ΥΠΕΠΘ στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών υπάρχουν πάνω από 45.000 πτυχιούχοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν πολλές ελπίδες να διοριστούν και ειδικά ορισμένες κορεσμένες ειδικότητες όπως οι φιλόλογοι.

Οι πίνακες
Επιλογή αναπληρωτών – ωρομισθίων
Από το 2012-13 οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών θα γίνονται αποκλειστικά από τους πίνακες ΑΣΕΠ. Οι θέσεις για μόνιμο διορισμό θα προκηρύσσονται το πρώτο 15θήμερο του Ιουλίου κάθε έτους κατά κλάδο, ειδικότητα και κατά περιοχή διορισμού ή κατά δυσπρόσιτο σχολείο.
Οι πίνακες για την πρόσληψη αναπληρωτών ή ωρομισθίων συντάσσονται με βάση τη σειρά των ενδιαφερομένων στους ως άνω πίνακες επιτυχόντων.
Αν εξαντληθούν οι πίνακες ωρομισθίων και αναπληρωτών συντάσσονται άλλοι πίνακες υποψηφίων που δεν πέτυχαν τη βαθμολογική βάση στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Αποσπάσεις
Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα
Στις αποσπάσεις από περιοχή σε περιοχή ή από σχολείο σε σχολείο αποσπώνται κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί που είναι σύζυγοι εκπαιδευτικών και οι εκπαιδευτικοί που είναι σύζυγοι στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών και δικαστικών λειτουργών.

Τι αλλάζει
Δέκα ρυθμίσεις για το καθεστώς προσλήψεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», όσον αφορά στις προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού θα ισχύουν τα εξής:
1. Το καθεστώς των μόνιμων προσλήψεων (60% – 40%) θα ισχύει για μία ακόμη τριετία, δηλαδή έως το 2013. Για το έτος 2012-13 οι διορισμοί μονίμων θα γίνονται κατά 40% από τους κλειδωμένους πίνακες προϋπηρεσίας και το 60% από τον πίνακα ΑΣΕΠ με τη νέα μορφή.
2. Στις 30 Ιουνίου 2010 θα «κλειδώσουν» όλοι οι πίνακες προϋπηρεσίας. Από αυτούς τους «κλειδωμένους πίνακες» θα γίνονται και οι προσλήψεις για τα επόμενα τρία χρόνια με το σύστημα του 40%.

3. Μετά το 2013 θα υπάρχει ένας πίνακας ο οποίος θα καταρτίζεται με βάση τον βαθμό επιτυχίας στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, τα επιστημονικά προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικό κ.ά.), κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά.) και φυσικά την προϋπηρεσία.
4. Η προϋπηρεσία θα αποτιμάται με δύο μόρια ανά εξάμηνο και ανώτατο όριο τα 20 μόρια.
5. Για να διορισθεί κάποιος ως μόνιμος εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο θα πρέπει να έχει πετύχει σε ένα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Από αυτό τον κανόνα θα εξαιρεθούν όσοι στις 30-6-2010 έχουν 24μηνη προϋπηρεσία, οι οποίοι θα μπαίνουν στους πίνακες του ΑΣΕΠ με τη βάση του διαγωνισμού (το 50 ή 55) και δεν θα είναι προαπαιτούμενο η επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

6. Οι νεοδιόριστοι θα πρέπει να υπηρετούν στην ίδια περιοχή για τρία χρόνια. Ταυτόχρονα εισάγεται ο θεσμός του δόκιμου εκπαιδευτικού επί διετία. Μετά από αυτό το διάστημα ο εκπαιδευτικός θα αξιολογείται. Αν κάποιος δεν κριθεί ικανός για τη θέση του δασκάλου ή του καθηγητή θα διορίζεται σε διοικητική θέση του υπουργείου Παιδείας. Καθιερώνεται ο θεσμός του Μέντορα για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα επιβλέπουν το έργο των νέων δασκάλων και καθηγητών και θα τους καθοδηγούν.

7. Η γραπτή εξέταση του ΑΣΕΠ θα οργανωθεί με τρόπο που να ανιχνεύει τα ουσιαστικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει κάποιος εκπαιδευτικός και τα οποία θα οριστούν με υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει.
8. Οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ θα γίνονται κάθε διετία και θα είναι ανοικτοί (δεν προκηρύσσονται για συγκεκριμένες θέσεις).
9. Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται επίσης ότι ουσιαστικά καταργείται ο θεσμός του ωρομισθίου (σ.σ.: θα προσλαμβάνονται αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο) και θα διατηρείται μόνο για τις εξαιρετικές περιπτώσεις που αντικειμενικοί λόγοι δεν επιτρέπουν πρόσληψη αναπληρωτή.
10. Οι αποσπάσεις σε διευθύνσεις και γραφεία εκπαίδευσης θα γίνονται από τα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια (ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ) και όχι από τα γραφεία των εκάστοτε υπουργών.
ntriga ethnos

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *