Τι να προσέχετε στην αγορά ελαιόλαδου από το σουπερμάρκετ

Ένα από τα σημαντικότερα τρόφιμα της υγιεινής διατροφής μας είναι το ελαιόλαδο. Αποτελεί το βασικό στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής και προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς.
Tο ελαιόλαδο περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε ποσοστό μέχρι και 83%. Ένα τέτοιο μονοακόρεστο είναι το ελαϊκό οξύ, το οποίο μειώνει την κακή χοληστερίνη και….
αυξάνει την καλή.

Επίσης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή που βρίσκονται σε μεγαλύτερη αναλογία στις πράσινες ελιές, οι φαινόλες και το σκουαλένιο, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος στο δέρμα.

Αν λάβουμε λοιπόν υπόψη τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία μας, η επιλογή του έχει τεράστια σημασία.

Συνήθως η αγορά ενός ελαιολάδου για να καλύψουμε τις ανάγκες του σπιτιού γίνεται κυρίως από το σουπερμάρκετ.

Πηγαίνοντας λοιπόν σε ένα σουπερμάρκετ και μόλις βρεθούμε στο ράφι με τα διάφορα είδη ελαιολάδου θα πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζουμε τι είδος ελαιολάδου θέλουμε να προμηθευτούμε.

Θα συναντήσουμε τρία είδη ελαιολάδου

Α. Το παρθένο ελαιόλαδο το οποίο προκύπτει μόνο από τους καρπούς της ελιάς, με μηχανικά ή φυσικά μέσα, που δεν προκαλούν αλλοιώσεις στην τελική ποιότητα του και ανάλογα με την οξύτητα του και των γευστικών χαρακτηριστικών χωρίζεται:

Στο extra παρθένο ελαιόλαδο, η οξύτητα του οποίου δεν ξεπερνά το 0,8% και θεωρείται το καλύτερο λάδι.
Στο παρθένο ελαιόλαδο, που συχνά στην ετικέτα αναφέρει τις λέξεις «εκλεκτό» ή «φίνο». Έχει βαθμό μέγιστης οξύτητας 1,5% γραμ. σε 100 γραμ. ελαιόλαδου, ή οξ.< 1,50, σύμφωνα με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΟΚ, ωστόσο, η οξύτητα μπορεί να ανέβει και μέχρι 2 γραμ. ανά 100 γραμ. ελαιόλαδου.
Στο κοινό παρθένο ελαιόλαδο-κονράντε με βαθμό οξύτητας <3,3% .
Στο βιομηχανικό παρθένο ή λαμπάντε, το οποίο δεν το συναντάμε στα ράφια του supermarket διότι δεν μπορεί να καταναλωθεί. Έχει υψηλή οξύτητα και άσχημη γεύση, οσμή και χρώμα. Συνήθως το είδος του λαδιού αυτού καταναλώνεται εφόσον υποστεί χημική επεξεργασία και ραφινάρισμα.
Β. Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι:

Διαυγές
Πολύ ανοικτό κίτρινο χρώμα
Απαλλαγμένο από την υψηλή οξύτητα
Δεν έχει καμία χαρακτηριστική γεύση και άρωμα
Έχει αποστερηθεί όλα τα ωφέλιμα συστατικά του παρθένου ελαιολάδου
Το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο προκύπτει από το βιομηχανικό παρθένο ή λαμπάντε και η ελεύθερη οξύτητά του, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 0,3 g ανά 100 g.

Γ. Ελαιόλαδο ή Αγνό

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι:

Tο τελικό προϊόν έχει ευχάριστη γεύση και οσμή
Xρώμα ανοικτό κιτρινοπράσινο και
Σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά σε οξύτητα το < 1,5
Είναι αποτέλεσμα ανάμειξης καλής ποιότητας παρθένου ελαιόλαδου και ραφιναρισμένου.

Αφού επιλέξουμε το είδος του ελαιολάδου, πρέπει να κοιτάξουμε την ετικέτα του δοχείου. Συγκεκριμένα, η ετικέτα θα πρέπει να αναγράφει τα παρακάτω στοιχεία:

Την ταξινόμηση του ελαιολάδου (έξτρα παρθένο, παρθένο κ.λπ.)
Το όνομα της επιχείρησης ή την κατατεθειμένη μάρκα, την έδρα του παραγωγού ή του συσκευαστή ή του πωλητή
Την έδρα του ελαιοτριβείου ή του συσκευαστή
Τη χωρητικότητα του εμφιαλωμένου προϊόντος
Την παρτίδα, δηλαδή την ποσότητα προϊόντος που παρήχθη ή συσκευάστηκε κάτω από τις ίδιες συνθήκες
Το χρονικό διάστημα κατανάλωσης

Η ετικέτα θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Να είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα
Να βρίσκεται σε εμφανές σημείο
Να διαβάζεται εύκολα
Να είναι ανεξίτηλη
Τέλος θα πρέπει γενικότερα να μην επιλέγουμε:

χύμα ελαιόλαδο από άγνωστο παραγωγό
αγορά ελαιολάδου από σημεία πώλησης, όπου το προϊόν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και συσκευασμένο σε διαφανή δοχεία.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Διασφάλισης Ποιότητας. Με την υποστήριξη του www.mednutrition.gr

ΔΙΑΙΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ – ΣΥΝΤΑΓΕΣ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

5 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ,ΕΥΤΥΧΩΣ,ΕΚΤΟΣ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ!ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ..ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ,ΕΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ!

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΑΝΑΔΙΑΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!

    Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΑΡΚΕΤΑ ΙΣΧΥΡΑ ΧΑΡΤΙΑ.

    ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ.

    ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΛΑΡΙΣΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ 20 ΕΤΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΚΤΙΝΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΥΨΗ.

    Η ΓΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ.

    ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΕΣ.

    Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΙΑ ΠΛΕΙΑΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ.

    Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΘΑ ΠΕΦΤΕΙ.

    Η ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΑΡΚΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΕΞΥΠΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ!!!

    ΘΕΩΡΗΣΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΝ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ!!!

    Reply
  3. Tepes

    Ή ακόμα καλύτερα να αγοράζουμε από παραγωγούς που εμπιστευόμαστε. Και πιο καλό και βοηθάμε και τον Έλληνα αγρότη!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *