Ψάχνουν για «μαξιλάρι» χωρίς μέτρα

Αποφασισμένη να μην κάνει πίσω εμφανίζεται η κυβέρνηση παρά τα ανησυχητικά μηνύματα των αγορών και αναζητά «μαξιλάρι» χωρίς νέα μέτρα. Οι Βρυξέλλες έσπευσαν απλόχερα να προσφέρουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα με διαδοχικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, ωστόσο κάτι τέτοιο θα σήμαινε μια νέας μορφής μνημόνιο με ότι αυτό συνεπάγεται.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «Η Ελλάδα δεν αλλάζει τη διαπραγματευτική της στάση, η θέση της χώρας είναι σταθερή. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας. Όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη».

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως ένα σημαντικό «μαξιλάρι» είναι τα 11 δισ. του ΤΧΣ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδος σχεδόν όλο το ποσό θα μείνει αδιάθετο καθώς ελάχιστα χρήματα θα χρειαστούν οι τράπεζες.

Ωστόσο οι δανειστές δεν δείχνουν πρόθυμοι να δεχθούν ένα τέτοιο σενάριο, αλλά δεν το έχουν αποκλείσει. Ένας ακόμα παράγοντας που στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί θετικά για την χώρα μας είναι οι πιέσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας απέναντι στην λιτότητα της Α. Μέρκελ.

Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι μετά το τέλος του χρόνου δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης, διότι, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη «η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης δεν απαιτεί νέο πρόγραμμα».

Επίσης το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως το χρηματοδοτικό κενό για την επόμενη διετία είναι μικρότερο από τα 24 δισ. ευρώ που προβλέπει η τρόικα.

Δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Μιλάνο να συζητήσει – έστω και ανεπίσημα – με την Άνγκελα Μέρκελ τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ο Α. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Χαρδούβελης: Υπερβολικές οι αντιδράσεις των αγορών
«Το κλίμα που διαμορφώθηκε στις αγορές τις τελευταίες μέρες δεν αντανακλά τις δυνατότητες τις ελληνικής οικονομίας ούτε τις προοπτικές της», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γκίκας Χαρδούβελης σημείωσε πως η μέγιστη πολιτική συναίνεση μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση το γρηγορότερο.

«Πολλές φορές είναι νευρικές οι αγορές και υπερβολικές στις αντιδράσεις τους. Για την πραγματική κατάσταση μιλάνε τα αδιάσειστα οικονομικά μεγέθη και αυτά δίνουν το δικαίωμα για μικρά και λελογισμένα βήματα για αποκατάσταση των αδικιών».

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Τάσος Αναστασάτος σχολιάζοντας την αύξηση των spreads τόνισε: «Έχει να κάνει, αφενός με τις ανησυχίες των αγορών για την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μας, αφετέρου σχετίζεται με την ανησυχία των αγορών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα της λήξης της παρούσας μορφής του προγράμματος προσαρμογής, την οποία θεωρούμε μη δικαιολογημένη».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *