Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Υπερψηφίστηκε στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που χειρίζεται μια πληθώρα θεμάτων, ανάμεσα στα οποία η διαχείριση των φάρων, ζητήματα στρατολογίας και η εθελουσία έξοδος των
εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Το νομοσχέδιο στηρίχθηκε από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δια του εισηγητή του Β. Χατζηλάμπρου είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει το σύνολο των άρθρων, κατέληξε να ψηφίσει αρκετά από αυτά.

Μαζί με το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκε και σειρά από τροπολογίες, υπουργικές και βουλευτικές. Ως πλέον επίμαχη, αναδείχθηκε στη συζήτηση, τροπολογία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία καταργεί τον υφιστάμενο διαχωρισμό ανάμεσα στις εργοληπτικές και μελετητικές εταιρείες, που αφορούσε τα δημόσια έργα που είναι σε θέση να αναλάβουν.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία, ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διευκρίνισε πως «η χώρα μας έχει δεχθεί εδώ και έξι μήνες περίπου, μία πολύ συγκεκριμένη προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μας ζητά να συμμορφωθούμε με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου (ελευθερία, ίση μεταχείριση, εφαρμογή του Δικαίου του Ανταγωνισμού) – και πιο συγκεκριμένα, να πάψουμε να διαχωρίζουμε τις επιχειρήσεις σε εργοληπτικές και μελετητικές βάζοντας κατώτατα όρια στην ανάθεση των δημοσίων έργων και των μελετών. Αυτό είναι μία αναγκαστική προσαρμογή που πρέπει να κάνουμε στο Δίκαιο μας».

«Κατόπιν αυτού, κατέθεσα την τροπολογία χθες προκειμένου να καταργήσουμε τα κατώτατα όρια. Σήμερα, όμως, φέρνω μία πλήρη αναδιατύπωση, καταργώντας πλήρως και τα ανώτατα και τα κατώτατα όρια και για τις μελέτες και για τα δημόσια έργα», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν στην τροπολογία, όπως επίσης και στην επιλογή του υπουργού, να φέρει τη σχετική ρύθμιση στο θερινό Τμήμα, χωρίς να περάσει από την βάσανο της αρμόδιας Επιτροπής.

«Το πρόβλημα ήταν κατεπείγον» απάντησε ο υπουργός Υποδομών σε σχετική παρατήρηση του Π. Κουρουπλή (ΣΥΡΙΖΑ). «Ούτε εσείς θέλετε η χώρα να υποστεί αυτή τη στιγμή ζημίες χωρίς λόγο, από τη στιγμή που έρχεται ολοκληρωμένη ρύθμιση».

Πέραν των βουλευτικών τροπολογιών και της τροπολογίας του υπουργείου Υποδομών, κατατέθηκαν και υπερψηφίστηκαν άλλες επτά υπουργικές τροπολογίες που προβλέπουν:

Αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.
Παράταση μέχρι την 31η Αυγούστου, της ισχύος της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που διέθεταν άδεια πέρυσι την ίδια ημερομηνία και υπέβαλαν σχετική αίτηση έως και την 15η τρέχοντος.
Επιχορήγηση από το Δημόσιο, των θυγατρικών των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, προκειμένου να καταβληθούν δεδουλευμένα των εργαζομένων, ενόψει της θέσης τους σε ειδική εκκαθάριση.
Επανακαθορισμό των όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση καταστάσεων επιβίβασης στα στελέχη και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μετάθεση για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, της εγγραφής των επιτυχόντων ιδιωτών στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛΑΣ.
Θεσμοθέτηση εκ νέου της δυνατότητας πρόσληψης υπαλλήλων του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
Χορήγηση στους δύτες του υπουργείου Πολιτισμού, ειδικής πρόσθετης αμοιβής για κάθε μέρα κατάδυσης (με συνολικό κόστος 102.000 ευρώ ετησίως)

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *