Τι γίνεται με τα διατηρητέα της Θεσσαλονίκης; – Επιστολή ΥΜΑ-Θ προς το αρμόδιο υπουργείο – Ανδρέας Κουράκης: «Με ευχολόγια δεν γίνεται τίποτα»

Μπορεί να αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για την πόλη, όμως τα περισσότερα από αυτά είναι…

αφημένα στο χρόνο και φθαρμένα σε βαθμό που δεν είναι πλέον κατοικήσιμα.

Κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που δίνουν μία διαφορετική νότα στην γκρίζα και μουντή εικόνα της πόλης και όμως μένουν αχρησιμοποίητα. Τι και αν οι υπηρεσίες του δημοσίου και οι οργανισμοί στεγάζονται, σε πολυκατοικίες παλιές, κιτρινισμένες με καμία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και με τεράστια ενοίκια που καταβάλλονται, κανείς δεν ασχολείται με τα διατηρητέα κτίρια της Θεσσαλονίκης και την αξιοποίηση τους.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υποδομών που υπηρετεί την προστασία της αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς, προχώρησε στην κατάθεση πρότασης προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, για τον εμπλουτισμό των οικονομικών κινήτρων που πρέπει να θεσπίσει η Πολιτεία, για την επιτυχημένη προστασία των διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του.

Μεταξύ των κινήτρων που προτείνει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης είναι χαμηλότοκα και μακροπρόθεσμα δάνεια επισκευής και αποκατάστασης διατηρητέων, η φορολογική απαλλαγή σε περίπτωση μεταβίβασης, κληρονομιάς και δωρεάς διατηρητέων κτιρίων, η χρηματοδότηση εργασιών αποκατάστασης διατηρητέων, η χρήση ειδικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπλαση παραδοσιακών περιοχών και συγκροτημάτων, η πριμοδότηση για αγορά διατηρητέων για πρώτη κατοικία ή επαγγελματική στέγη χωρίς φόρο μεταβίβασης και κάλυψη της αξίας με άτοκο δάνειο και άλλα.

Τα παραπάνω κίνητρα θα ανακουφίσουν σημαντικά τους ιδιοκτήτες των κτιρίων που έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα, προκειμένου με τη σειρά τους να τα διασώσουν από τη φθορά του χρόνου ώστε να μπορέσουν να κατοικήσουν σε αυτά.

Τα προτεινόμενα κίνητρα αποτελούν επιστημονικά πορίσματα, τα οποία θα εξετασθούν από το Υπουργείο Οικονομικών για να συμπεριληφθούν στο νέο φορολογικό νόμο.

Να σημειωθεί πως όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται διότι είχε παρατηρηθεί πως πολλοί από τους ιδιοκτήτες των συγκριμένων οικημάτων, προτιμούσαν να αφήσουν τα διατηρητέα κτίρια να καταστραφούν από τη φθορά του χρόνου,(διότι εφόσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα δεν μπορούν να τα γκρεμίσουν) και στη συνέχεια να κτίσουν πολυκατοικίες). Πάντως για το εν λόγω θέμα σε επικοινωνία του thousandnews.gr, με τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη, διευκρίνισε πως ακόμα και να γκρεμιστεί από τη φθορά του χρόνου η από οποιονδήποτε άλλο λόγο, κάποιο κτίσμα από αυτά που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, τότε ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να το ξαναχτίσει. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης από την πλευρά του προσπαθεί να περισώσει τα περισσότερα από αυτά. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό έχουμε κάνει διάφορες κινήσεις όπως, έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ, το διατηρητέο κτίριο στα «Σφαγεία».

Επίσης έχουμε ξεκινήσει εργασίες συντήρησης, στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων επί της Βασιλέως Γεωργίου, ενώ έχουμε προχωρήσει, στην κατασκευή νέας πτέρυγας στο διατηρητέο της Οδού Κριεζώτου, αλλά και στην συντήρηση του υφιστάμενου κτιρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι γίνεται με τα διατηρητέα κτίρια που ανήκουν σε ιδιώτες, τόνισε πως «έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες, ώστε κάποια από αυτά να ανακατασκευαστούν. Σε αυτά περιλαμβάνεται το «FIX», το κτίριο της «Αλλατίνη» και ο «Άγιος Στυλιανός». “Πάντως είναι γεγονός πως δεν μας βοηθάει η ισχύουσα νομοθεσία”, σημείωσε.

Σχολιάζοντας τη σχετική επιστολή από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ανέφερε πως «κατά καιρούς έχουν σταλεί παρόμοιες επιστολές, όμως είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που έπρεπε» και επισήμανε πως «με ευχολόγια δεν γίνεται τίποτα». Από την πλευρά του υπουργείου, δεν θέλησαν να σχολιάσουν τη συγκεκριμένη δήλωση του κ. Κουράκη και αρκέστηκαν στο να πουν πως «ο καθένας κάνει την προσπάθειά του και όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος».

http://www.thousandnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *