ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΠΑΡΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΡΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Με πολύ χαρά σας κάνουμε γνωστό ότι την 10ην Απριλίου 2011, Ε΄ Κυριακή των νηστειών, στο χωρίο Πάπαρι Αρκαδίας, έγινε με επιτυχία η εκδήλωση που έχει σχέση με την ανάμνηση του γεγονότος της συγκροτήσεως του πρώτου Ελληνικού Στρατοπέδου, στο….
σημείο της Βρύσης στο χωριό Πάπαρι, από τον Πολέμαρχο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη τους συμπολεμιστές αυτού και πάντας τους Αρχιερείς και Προκρίτους, την 6ην Απριλίου 1821 με σκοπό την ανασυγκρότηση και την εμψύχωση των αγωνιστών για την συνέχιση της μάχης στο Βαλτέτσι τα Τρίκορφα την Τροπολιτσά και του γένους μας.

Η εκδήλωση αυτή άνοιξε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, ο οποίος Ναός ήταν λαμπροστολισμένος και σημαιοστολισμένος για το σκοπό αυτόν. Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως, Ιερείς και οι Διάκονοι πλαισίωσαν τον Σεβ. Μητροπολίτην μας στην Θ. Λειτουργία και παρευρέθησαν και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που ακολούθησαν.

Πλήθος καλεσμένων Πολιτικών, Στρατιωτικών και Πολιτειακών αρχόντων όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Τριπόλεως κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο τέως Δήμαρχος Βαλτετσίου κ. Νικόλαος Παπανικολάου, καθώς και εκπροσώποι από όλες τις στρατιωτικές μονάδες όπως ο Διοικητής της 4ης Μεραρχίας Συνταγματάρχης κ. Μάνθος Μπελέκος, η Φιλαρμονική του Δήμου Τριπόλεως κ.λ.π. ενοριτών και συγχωριανών τίμησαν με την παρουσία τους και παρέστησαν στο σύνολο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων δια το λόγο αυτό.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στη θέση Βρύση, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την κ. Ιωάννα Αρμούτη – Σαρανταυγά, σχετικά με το νόημα της ιστορικής ημέρας που εορτάσαμε καθώς και την σημασία του αγώνα για την ελευθερία του Γένους, απαγγέλθηκαν ποιήματα από τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πάπαρι και κατατέθηκαν στεφάνια εκ των εκπροσώπων των φορέων του Νομού μας. Στη συνεχεία το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου των Απανταχού Παπαραίων, έδωσε μια ξεχωριστή αίγλη στη εκδήλωσή αυτή με το άριστο πρόγραμμα που εκτέλεσε και δεν άργησε να ξεσηκώσει για χορό όλους τους συνδαιτυμόνες και παρευρισκομένους. Προσφέρθηκαν γλυκίσματα σε όλους τους παρευρισκομένους και η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες του Προέδρου του Συλλόγου των Απανταχού Παπαραίων κ. Βασίλειο Αποστολόπουλο ο οποίος είχε και την ευθύνη της όλης επιταχυμένης αυτής οργανώσεως

Ο Πανηγυρικός της ημέρας

ο οποίος εκφωνήθηκε

από την κυρία Ιωάννα Αρμούτη – Σαρανταυγά

….. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας των Απανταχού Παπαραίων του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων, του Δημοτικού Διαμερίσματος Πάπαρη και των Κατοίκων του μικρού χωριού μας, σας καλωσορίζουμε και φέτος στο χωριό μας και σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο της Ιστορικής Συνέλευσης του Πάπαρη.

Έγινε όπως μαρτυρούν ιστορικές πηγές, την Τετάρτη 6 Απριλίου 1821 και είναι η πρώτη συνέλευση οπλαρχηγών στην επανάσταση. Σε αυτή συμμετείχαν ο Κολοκοτρώνης, ο Κανέλος Δεληγιάννης, ο Δημητρακόπουλος, οι οπλαρχηγοί Μαυρομιχαλαίοι, Μουρτζίνος, Παπαφέσσας, Αναγνωσταράς και άλλοι καθώς και τα παιδιά του Κολοκοτρώνη, Πάνος και Ιωάννης. Την συνέλευση περιγράφει στα απομνημονεύματά του ο Φώτιος χρυσανθακόπουλος ή Φωτάκος, υπασπιστής του Κολοκοτρώνη. Ήταν οι πρώτες μέρες της επανάστασης και γνωρίζουμε ότι πάρθηκαν κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία της. Η συνέλευση του Πάπαρη εντάσσεται σε μία πληθώρα σημαντικών ιστορικών γεγονότων που διαδραματίζονται στην περιοχή και ξεκινούν με την άφιξη του Κολοκοτρώνη στην Πελοπόννησο από την Ζάκυνθο.

Η ώρα της επανάστασης έχει πλέον φτάσει. Ο Κολοκοτρώνης έρχεται στην Πελοπόννησο με στόχο να ξεσηκώσει τους υπόδουλους Έλληνες, να τους συντονίσει και κυρίως να τους ενώσει.

Για ποιο λόγο όμως είναι σημαντική η Συνέλευση στου Πάπαρη; Συναντήθηκαν μερικές από τις ποιο μεγάλες μορφές τις Ελληνικής Επανάστασης. Άνθρωποι όλοι ξεχωριστοί ιδιαίτεροι με οράματα με πάθος για ελευθερία. Είχαν ο καθένας γνώσεις της δικής τους περιοχής της δικής τους ομάδας και ήξεραν να ηγούνται αποτελεσματικά. Όμως οι οπλαρχηγοί αυτοί που συμμετείχαν δεν γνωρίζονταν και πριν; Ποία είναι η ειδοποιός διαφορά;

Η διαφορά είναι ότι πλέον όλοι μαζί λειτουργούν σαν ομάδα. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Πάπαρη ήταν αποτέλεσμα ομαδικής συνεργασίας. Οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι οι αγώνες δεν κερδίζονται από αθροίσματα ατόμων αλλά από ομάδες. Δεν μπορεί μόνος του ο Κολοκοτρώνης ή ο Παπαφέσσας ή ο Αναγνωσταράς να κερδίσει τον αγώνα, όσο ταλαντούχος, όσο τολμηρός, γενναίος, έξυπνος και αν είναι. Έχουν πιά συνειδητοποιήσει την αλληλεξάρτηση τους και το κοινό τους συμφέρον. Έτσι κάνουν την μεγάλη αλλαγή.

Αλλάζουν την στάση και την συμπεριφορά τους. Αποφασίζουν μαζί. Ανταλλάσουν ιδέες, συναινούν, υλοποιούν. Αλληλοϋποστηρίζονται, υπάρχει εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη, άμιλλα, αμοιβαία προσαρμογή.

Αυτή την έννοια τις ομαδικότητας περιγράφει, ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης, με την λέξη ομόνοια.

« Εις τον πρώτον χρόνο της επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι τρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγε εις τον πόλεμος, ο αδελφός του έφερε ξύλα, η γυναίκα του ζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και αν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δυό χρόνους ηθέλαμεν κυριεύσει τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία και ίσως ευθάναμε και ως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάζαμε τους Τούρκους όπου άκουαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακράν. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες Τούρκους εμπρός, κι ένα καράβι μία αρμάδα.»

Σήμερα λοιπόν ήρθαμε να τιμήσουμε αυτούς του ανθρώπους που έκαναν το αδύνατο, δυνατό. Έκαναν την αλλαγή πρώτα μέσα τους στον τρόπο που σκέπτονταν και μετά κατάφεραν να αλλάξουν την πραγματικότητα γύρω τους, να γράψουν τις λαμπρότερες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας. Είμαστε στο εμείς είχε πει ο Μακρυγιάννης.

Τι νόημα έχουν όλα αυτά για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα του 2011;

Στη Χώρα μας πολλά από τα δεινά οφείλονται στην κυριαρχία του εγώ πάνω στο εμείς. Η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, η καταστροφή του Περιβάλλοντος, η μη τήρηση των νόμων, το ρουσφέτι με τα γνωστά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης.

Ας σκεφτούμε λοιπόν κι εμείς σήμερα στο Πάπαρη πως θα μπορούσαμε να κτίσουμε ώριμες αποτελεσματικές ομάδες. Ο καθένας πώς μπορεί να προσφέρει στην χώρα μέσα από το δικό του επαγγελματικό χώρο. Πώς θα απαιτήσουμε από τους ηγέτες μας να συνεργαστούν. Να διαλογιστούν καλοπροαίρετα και ουσιαστικά και να καταλήξουν σε συναινετικές επιλογές.

Και τότε είναι σίγουρο πως θα επιτύχουμε για την χώρα μας αυτό που τώρα φαίνεται αδύνατο.

Είναι υποχρέωση όλων μας. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας. Θέλουμε να νιώσουμε Εθνικά υπερήφανοι, ικανοί να ανατρέψουμε την σημερινή κατάσταση. Το χρωστάμε στους Αγωνιστές του 21 που σήμερα τιμούμε. Το χρωστάμε στις χιλιάδες των αμάχων που έχασαν την ζωή τους με την ελπίδα μιας ελεύθερης Ελλάδας. Αλλά το χρωστάμε και στα παιδιά μας που περιμένουν από εμάς να τους δώσουμε τις προϋποθέσεις για το μέλλον αυτής της χώρας.

+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *