“Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ανάπλαση του κέντρου και των συνοικιών της Αθήνας”



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΜΙΛΙΕΣ Θ.ΠΑΦΙΛΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑΝΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και…

υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής:
“Στο θέμα αναπλάσεων κέντρου και συνοικιών συγκρούονται δύο στρατηγικές με βάση το ερώτημα:

Τι ανάπλαση χρειάζεται, τι στόχο έχει, ποιον θα εξυπηρετήσει και ποιος θα την κάνει. Σε αυτά τα ερωτήματα ήδη υπάρχει απάντηση από την εμπειρία των μέχρι τώρα παρεμβάσεων που εξυπηρέτησαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Η διοίκηση του Σγουρού στην περιφέρεια, συνεπής με την πολιτική της θέση για στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και των κατευθύνσεων της ΕΕ, διοχετεύει τα κονδύλια με γνώμονα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Τέτοια έργα είναι η χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή τριών παλιών ξενοδοχείων (“ΟΛΥΜΠΙΑΣ”, “ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ”, “Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”) καθώς και του κτιρίου του ΕΒΕΑ σε κέντρα επιχειρηματικότητας, η ανάπλαση της Λ.

Αλεξάνδρας και των προσφυγικών για εμπορικές δραστηριότητες ύψους 35 εκατ. ευρώ κ.ά.
Ποιον εξυπηρετεί αυτή η πολιτική; Τα λαϊκά στρώματα και τους κατοίκους ή τα επιχειρηματικά συμφέροντα;
Παραδίδουν τον Εθνικό Κήπο στον πρόεδρο του ΣΕΒ αντί να χρηματοδοτήσουν την αναβάθμισή του για την αναψυχή του λαού.
Το Πεδίον του Άρεως, που τόσα λεφτά του ελληνικού λαού ξοδεύτηκαν για την ανάπλασή του, ρημάζει κυριολεκτικά αφού σήμερα απολύονται οι 5μηνίτες και υπάρχουν μόνο τρεις μόνιμοι υπάλληλοι να το διαχειριστούν αντί να αποτελέσει πνεύμονα αναψυχής για το λαό της Αθήνας.

Μοιράζουν εκατομμύρια στους επιχειρηματίες για γήπεδα ενώ μαραζώνει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και οι χώροι άθλησης είναι δυσεύρετοι και ακριβοί για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.
Ανάλογη πολιτική μοιράσματος εκατομμυρίων ακολουθείται για τα εμπορικά κέντρα, τους πλοιοκτήτες της κρουαζιέρας (100 εκατομμύρια για προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά). Ενδεικτική είναι η έγκριση μελετών για την παραχώρηση στο κεφάλαιο του “Αστέρα Βουλιαγμένης”, του Ελληνικού, του Ιπποδρόμου κλπ.
Γ
ια τις αναπλάσεις και παρεμβάσεις, για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών ζωής και ψυχαγωγίας για τις λαϊκές οικογένειες.
Σε αυτή την κατεύθυνση παλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα θέματα που υπάρχουν και για την Αθήνα και για την Αττική συνολικά.

Με δυνατή “Λαϊκή Συσπείρωση” στην Περιφέρεια και τους Δήμους μαζί με το λαϊκό εργατικό κίνημα μπορούμε να σταματήσουμε τον αντιλαϊκό κατήφορο, να αποσπάσουμε κάποιες βελτιώσεις, να ματαιώσουμε τα χειρότερα και να δημιουργήσουμε ένα λαϊκό ρεύμα ανατροπής.

Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας:
“Τα προγράμματα των υποψηφίων στην Αθήνα παρουσιάζονται σε κάθε προεκλογική περίοδο: έργα αναβάθμισης του κέντρου τα οποία παρουσιάζονται σαν έργα που θα τονώσουν τη λειτουργικότητα της πόλης, θα την κάνουν πιο ελκυστική, θα ενισχυθούν τα ΜΜΜ για να φύγουν τα ΙΧ, θα ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας κ.α.

Από τις παρεμβάσεις που έγιναν τα περασμένα χρόνια σε Ομόνοια, Ψυρρή, Γκάζι, Ερμού, μπορούν να βγουν συμπεράσματα για τους στόχους και τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων. Στην Ερμού η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων εξοβελίστηκε. Αποδείχθηκε ότι οι «Λευκές Νύχτες» και οι ανοικτές Κυριακές αφορούν συγκεκριμένο κύκλο επιχειρήσεων και επιχειρηματιών και αυτό το καταλαβαίνουν οι καταστηματάρχες και οι μικρέμποροι σε όλα τα διαμερίσματα και τις γειτονιές της Αθήνας. Στου Ψυρρή οι επιχειρήσεις και η βιοτεχνία στραγγαλίστηκε και παραχώρησε τη θέση της σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, ενώ το Γκάζι μετατράπηκε σε διασκεδαστήριο της νύχτας.

Γίνεται συζήτηση ανάμεσα στον Ν. Κακλαμάνη, τον Καμίνη και τον Α. Σπηλιωτόπουλο για το ποιος θα βάλει περισσότερο γύψο στις διαδηλώσεις στο κέντρο, κουβέντα που έφτασε και στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τελευταίο να αναγνωρίζει ότι «εν πάση περιπτώσει δεν συζητάμε για τις μικρές διαδηλώσεις, αυτές δεν πρέπει να γίνονται». Έτσι διαμορφώνονται «οι συμφωνίες και οι συναινέσεις»: στα πλαίσια του πώς θα λειτουργήσει η βιτρίνα αυτής της πόλης για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Το λογαριασμό όμως τον πληρώνει η λαϊκή πλειοψηφία, η λαϊκή οικογένεια. Και αυτά τα ζητήματα χρειάζεται να γίνουν κριτήριο ψήφου: να διαμορφωθούν όροι ώστε με δυνατό ΚΚΕ στο δήμο, στην περιφέρεια και εννοείται στην Ευρωβουλή να μπορέσουμε με άλλους όρους να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα και να την αλλάξουμε».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *