Από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την επένδυση στο Ελληνικό «Τρικλοποδιά». εκατομμυρίων ευρώ!

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

«Τρικλοποδιά» στη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη Νότια Ευρώπη, βάζει με απόφαση του κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επικαλείται τυπικούς και τεχνικούς λόγους για να «μπλοκάρει» την επένδυση στο Ελληνικό.

 Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία. περισσότερα από 7 δις. ευρώ αναμένεται να επενδυθούν στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, μετατρέποντας ένα χώρο 6.200 στρεμμάτων που ρημάζει εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια, σε ένα πρότυπο Μητροπολιτικό Πάρκο.

 Πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, θεματικά πάρκα, μουσεία, χώροι άθλησης και αναψυχής, μια πρότυπη μαρίνα για πολυτελή γιώτ, εμβληματικά κτίρια και ένα ενυδρείο τεραστίων διαστάσεων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα σχέδια που έχει ετοιμάσει ήδη η Lamda Development και οι επενδυτές που συμπληρώνουν την κοινοπραξία της οποίας ηγείται.

 Με το που θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες θα αρχίσουν να τρέχουν στα ελληνικά ταμεία 915 εκατομμύρια ευρώ. Τα 300 εκατομμύρια ευρώ άμεσα, τα υπόλοιπα σταδιακά.

Η σημασία της επένδυσης

  Για τα απαραίτητα έργα υποδομών, οι επενδυτές θα διαθέσουν άλλο 1,2 δις. ευρώ. Μέχρι την ολοκλήρωση του Μητροπολιτικού Κέντρου (που θα δίνεται σταδιακά προς χρήση) θα έχουν επενδυθεί (ιδιωτικά κεφάλαια, δημόσια συμμετοχή) πάνω από 7 δις. ευρώ.

  Μόνο από ΦΠΑ -τα χρόνια των εργασιών- το ελληνικό δημόσιο ταμείο θα εισπράξει 2 δις. ευρώ. Μέχρι το 2025 θα δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις εργασίας και κάθε χρόνο εκτιμάται ότι θα έρχονται ένα εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες, μόνο και μόνο λόγω του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό.

Χάσιμο χρόνου

 Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) θα προχωρήσει σε αίτηση αναίρεσης προκειμένου να πάει το θέμα στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να ληφθεί η τελική απόφαση. Στην πράξη όμως, όλη η διαδικασία καθυστερεί σημαντικά.

 Τυπικούς και τεχνικούς λόγους έχει επικαλεστεί το Ελεγκτικό Συνέδριο και για άλλες μεγάλες επενδύσεις που προσπαθεί να ολοκληρώσει αυτήν την περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ (τα 28 ακίνητα του Δημοσίου, αξιοποίηση εκτάσεων σε Χαλκιδική και Κέρκυρα). Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα,  κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου «μπλόκαρε» τη συμφωνία φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και COSCO για την επέκταση της επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά με πρόσθετα έργα αξίας 230 εκ. ευρώ, που θα διπλασιάσουν τις δυνατότητες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Στην περίπτωση του Ελληνικού, η καθυστέρηση θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τους έξι μήνες!

Γνώμη

Θα περιμένουν;

Στα χρόνια της κρίσης το μεγάλο ζητούμενο για τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι άλλο από την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδυτών. Μέχρι τώρα τα διεθνή κεφάλαια που πλησίαζαν στα ελληνικά σύνορα, γυρίζουν την πλάτη και φεύγουν.

Γραφειοκρατία
Υπερφορολόγηση
Ασταθές φορολογικό σύστημα
Διαφθορά και μίζες
Αυτές είναι οι σημαντικότερες αιτίες για τις οποίες οι ξένοι επενδυτές όταν ακούνε επενδύσεις στην Ελλάδα. σκιάζονται!

Στην περίπτωση του Ελληνικού η Lamda Development πέτυχε να πείσει αραβικά και κινεζικά κεφάλαια όχι μόνο να πλησιάσουν στα ελληνικά σύνορα, αλλά να μπουν και να φέρουν δισεκατομμύρια να επενδύσουν. Πείστηκαν από το business plan που τους παρουσιάστηκε, από την αξιοπιστία της εταιρείας που τους προσέγγισε, από την τελική απόδοση της επένδυσης και ήρθαν. Το ερώτημα είναι αν θα περιμένουν να ξεπεράσει η Ελλάδα τις «παιδικές ασθένειες» και να αφήσει την πολυπόθητη ανάπτυξη να κάνει την εμφάνιση της.

 Μακάρι να περιμένουν, γιατί διαφορετικά η έκτακτες εισφορές θα γίνουν περισσότερες, ο περίφημος ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα ακόμη πιο σκληρός, οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και παροχές αναπόφευκτες.

ELLINIKO4

Στ.Μ

www.hetpodium.org

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *