Ελληνικό αίμα στα μπαλέτα Μαριίνσκι-Κίροφ

Η ελληνικής καταγωγής Αξεξάνδρα Ιωσηφίδου είναι μια από τις χορεύτριες των ιστορικών μπαλέτων Μαριίνσκι-Κίροφ, την οποία είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε και στη χώρα μας πριν από τέσσερα χρόνια σε παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο. Η Αλεξάνδρα, γεννημένη τον Ιούνιο του……
1977 στο Λένινγκραντ, σπούδασε κλασικό μπαλέτο στην Ακαδημία Ρωσικού Μπαλέτου της Α. Βαγκάνοβα, αποφοίτησε το 1995 σε ηλικία μόλις 18 χρονών και εντάχθηκε στο δυναμικό των μπαλέτων Μαριίνσκι.

Η καταγωγή του πατέρα της Αλέξανδρου Ιωσηφίδη ήταν από την Κριμαία και η ίδια πήρε την ελληνική ιθαγένεια τον Απρίλιο του 2009. Με διάταγμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ πήρε τον τίτλο της Τιμώμενης Καλλιτέχνιδας της Ρωσίας, ως αναγνώριση της προσφοράς της στο χώρο του κλασικού μπαλέτου, ένα χώρο ιδιαίτερα απαιτητικό.

Σήμερα η Αλεξάνδρα ζει σε ένα διαμέρισμα απέναντι από το τελευταίο σπίτι του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη. Όπως δηλώνει η ίδια η ελληνική παράδοση και η ρωσική ψυχή εμπλουτίζουν το έργο της και δίνουν μια ξεχωριστή λάμψη στους ρόλους που χορεύει. Δυστυχώς όμως οι αληθινοί φιλότεχνοι του μπαλέτου στην Αγία Πετρούπολη δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν παραστάσεις τόσο συχνά όσο παλαιότερα λόγω της αύξησης στην τιμή των εισιτηρίων.

Η Ελληνίδα χορεύτρια δηλώνει υπερήφανη για τις ελληνικές της ρίζες, ταξιδεύει συχνά στη Νότια Ρωσία και κάνει διακοπές στην Κριμαία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Το ταλέντο της είναι αναμφισβήτητο καθώς επίσης και η βασιλική της στάση και χάρη στο χορό. Όνειρό της είναι να παρουσιάσει ένα δικό τα πρόγραμμα, ένα γκαλά μπαλέτου στην Ελλάδα.

www.alliotiko.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *