Σε σαφάρι εργασίας επιδίδονται οι εποχικοί υπάλληλοι

Το καλοκαίρι τελειώνει και -αργά ή γρήγορα- πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, που απασχολούσαν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, θα κατεβάσουν ρολά.

Ο νέος που, κατά τη ….
διάρκεια του καλοκαιριού, σερβίρει καφέ στα πανέμορφα νησιά του Αιγαίου, ο καλογυμνασμένος ναυαγοσώστης που γίνεται φύλακας-άγγελος των λουόμενων σε κάποια από τις εκατοντάδες ελληνικές παραλίες ή η χαμογελαστή γυναίκα που υποδέχεται τους τουρίστες σε ένα ξενοδοχείο, όπως διηγούνται στο ΑΜΠΕ, είτε θα γυρίσουν στις σπουδές τους, είτε θα ασχοληθούν με αγροτικές ή άλλες εργασίες, ή απλώς θα περιμένουν μέχρι να αρχίσει η επόμενη τουριστική περίοδος.

Στην υποδοχή μεγάλου ξενοδοχείου στο νησί της Σαντορίνης εργάστηκε αυτό το καλοκαίρι η 21χρονη Μαρία, η οποία το φθινόπωρο θα επιστρέψει στην Αθήνα και τη σχολή της, όπου σπουδάζει λογοθεραπεία. Αν και οι σπουδές της δεν έχουν καμία σχέση με τον τουρισμό, επέλεξε να εργαστεί σε ξενοδοχείο τους θερινούς μήνες, για να συγκεντρώσει χρήματα για τον χειμώνα. Σχετικά θετική ήταν η πρώτη εμπειρία που είχε ως εποχική υπάλληλος, σημειώνει, όμως, ότι είναι αρκετά σύνηθες το φαινόμενο οι υπερωρίες να μένουν απλήρωτες και σε μερικά ξενοδοχεία η καταβολή των δεδουλευμένων να καθυστερεί μέχρι και 20 ημέρες.

Αντίθετα, η 24χρονη Μάνια έχει σχετικές σπουδές και εργάζεται ήδη έξι χρόνια στον τομέα του τουρισμού. Φέτος, είναι υποδιευθύντρια υποδοχής σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Σαντορίνης και τον χειμώνα την περιμένουν στην Αθήνα το ταμείο ανεργίας και το άγχος της αναζήτησης εργασίας.

Ο 30χρονος Βαγγέλης, που όλο το καλοκαίρι εργάζεται ως ναυαγοσώστης σε παραλία της Αττικής, τον χειμώνα απασχολείται στο μεσιτικό γραφείο του πατέρα του, ενώ η 32χρονη Αλεξάνδρα, που έχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία και τη θερινή περίοδο εργάζεται στην υποδοχή ξενοδοχείου της πόλης καταγωγής της, το Λουτράκι, αφιερώνει τον χειμώνα στο μεγάλωμα του δίχρονου γιου της.

Ο 26χρονος Γιώργος, στα Χανιά, που εργάζεται ως σερβιτόρος σε σνακ μπαρ στην πολύβουη παραλία της Αγίας Μαρίνας, όταν κλείσει το μαγαζί, θα ψάχνει δουλειά στα κτήματα της περιοχής, πιθανότατα για το μάζεμα της ελιάς.

Τις σπουδές της στο τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας θα συνεχίσει η 24χρονη Βασιλική, που μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα σερβίρει καφέδες και ποτά σε καφετέρια του Ξυλοκάστρου. Αρκετοί είναι οι νέοι που εγκαταλείπουν την Αθήνα το καλοκαίρι, για να εργαστούν στην Κω και τη Ρόδο, και τον χειμώνα επιστρέφουν στην πρωτεύουσα και στην αναζήτηση μιας πιο σταθερής εργασίας.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι άνθρωποι στην Ελλάδα που εργάζονται σε εποχικά επαγγέλματα στον τομέα του τουρισμού. Έχουν δουλειά, δηλαδή, για μία περίοδο περίπου 5-6 μηνών, η οποία πριν από την οικονομική κρίση ξεκινούσε στις αρχές Απριλίου, ενώ σήμερα ξεκινά στις αρχές Μαΐου και διαρκεί περίπου έως τον Οκτώβριο. Όπως είναι αναμενόμενο, η μεταβολή του αριθμού των συγκεκριμένων εργαζομένων ανάλογα με την εποχή επηρεάζει και τον αριθμό των ανέργων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, τους θερινούς μήνες, παρατηρείται μείωση των εποχικών επιδοτούμενων ανέργων τουριστικών επαγγελμάτων σε σχέση με τον χειμώνα.

Τον μήνα Ιούλιο, οι επιδοτούμενοι άνεργοι εποχικοί υπάλληλοι των τουριστικών επαγγελμάτων ήταν 4.588, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο ανέρχονταν σε 74.825. Σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον μήνα Ιούλιο, στην κατηγορία των εποχικών τουρισμού (τουριστικών επαγγελμάτων) επιδοτούμενων, ο μεγαλύτερος αριθμός εμφανίζεται στην Περιφέρεια Κρήτης με 799 άτομα, στην Περιφέρεια Αττικής με 793 άτομα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 679 άτομα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *