Ανοίγει την ψαλίδα η ισπανική αντιπολίτευση

Η συντηρητική αντιπολίτευση στην Ισπανία, το Λαϊκό Κόμμα (PP) διεύρυνε το προβάδισμά της έναντι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και αναμένεται να καταλάβει την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση η….
οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Sigma Dos για την δεξιά εφημερίδα El Mundo, το PP αναμένεται να συγκεντρώσει το 47,1% των ψήφων και το PSOE να περιοριστεί το 32,2%. Το κυβερνών κόμμα πλήττεται από την ανεργία, την υψηλότερη σε ολόκληρη την ΕΕ, και το γεγονός ότι η οικονομία πασχίζει να ανανήψει από την κρίση. Οι ανησυχίες ότι η Ισπανία ενδέχεται να μην μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της έχουν θορυβήσει τις διεθνείς αγορές.

Το προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος μεγεθύνθηκε ακόμα περαιτέρω από τις 13,8 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο στην δημοσκόπηση της Sigma Dos κι επαρκεί για να καταλάβει τουλάχιστον 183 έδρες στην 350μελή βουλή, σύμφωνα με την Ελ Μούντο.

Η εφημερίδα επισήμανε ότι η ψαλίδα άρχισε να ανοίγει υπέρ του PP τον Μάιο του 2010, όταν ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε το πακέτο μέτρων λιτότητας με στόχο να μειωθεί έλλειμμα της Ισπανίας στα αποδεκτά από την ΕΕ επίπεδα. Το ποσοστό των Σοσιαλιστών αυξήθηκε τον Απρίλιο, όταν ο Θαπατέρο ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει τρίτη θητεία, αλλά μειώθηκε σύντομα εκ νέου.

Ο δημοφιλέστερος υποψήφιος παραμένει ο Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, κάτι το οποίο αναλυτές αποδίδουν στην χαρακτηρισθείσα ως επιτυχή προσπάθεια κατάπνιξης της δράσης της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών. Ο ηγέτης του PP Μαριάνο Ραχόι είναι ο τέταρτος δημοφιλέστερος, σύμφωνα με την δημοσκόπηση σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων.

http://www.protothema.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *