Μας προετοιμάζουν για την εκχώρηση και του πετρελαίου!

Σε ένα χρόνο από σήμερα θα γίνει γνωστό το πετρελαϊκό δυναμικό της Ελλάδας σύμφωνα με την τοποθέτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη στην ολομέλεια της Βουλής, το οποίο όμως θα το εκμεταλλευτούν ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς «τέτοιου είδους επενδύσεις έχουν….
υψηλό ρίσκο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες δημοσιοποιείται η πρώτη διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διεξαγωγή σεισμικών θαλάσσιων ερευνών στο Ιόνιο και το θαλάσσιο χώρο της Νότιας Κρήτης.

Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ερευνών, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα αποτελέσουν το βασικό κριτήριο για κάθε υποψήφιο πετρελαϊκό επενδυτή για το αν αξίζει να κάνει την επένδυση. Επιπροσθέτως, ο κ. Μανιάτης στο ερώτημα γιατί δεν αναλαμβάνει το κράτος να κάνει τόσο τις σεισμολογικές έρευνες όσο και αυτές για την ύπαρξη και εξόρυξη κοιτασμάτων είπε ότι «πάγια διεθνής πρακτική είναι τα περισσότερα κράτη να μην αναλαμβάνουν άμεσα τους επιχειρηματικούς κινδύνους… κανένα κράτος δεν αναλαμβάνει τον επιχειρηματικό κίνδυνο αποτυχίας διαφόρων τέτοιων προσπαθειών τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια» και συμπλήρωσε ότι τα κράτη, μέσω διεθνών διαγωνισμών, παραχωρούν τα δικαιώματά τους σε εξειδικευμένες πετρελαϊκές εταιρείες, διασφαλίζοντας όμως τα δικαιώματά τους μέσα από αυστηρές συμβάσεις.

Σημείωσε μάλιστα πως «οι ερευνητικές δαπάνες για την ανακάλυψη ενός θαλάσσιου κοιτάσματος εκατό εκατομμυρίων βαρελιών, περίπου όσο ο Πρίνος, οι έρευνες για να ανακαλυφθεί ο Πρίνος και να περιχαρακωθεί είναι περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Οι επενδύσεις για την ανάπτυξη του κοιτάσματος και την έναρξη παραγωγής είναι περίπου 1 δις. δολάρια…».

http://www.briefingnews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *