Στη φυλακή για μη έκδοση αποδείξεων


Eρχονται εξοντωτικές ποινές για φορολογικές παραβάσεις. Από την 1η Ιουνίου η Εφορία… αγριεύει, τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου και όσοι «συλλαμβάνονται» να μην κόβουν αποδείξεις αντιμετωπίζουν «λουκέτο» μέχρι και για 6 μήνες, μεγαλύτερα πρόστιμα, ποινικές διώξεις, ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο μηνών αλλά και απώλεια του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέες λίστες με ονόματα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που κατηγορούνται….
για φοροδιαφυγή αλλά και τα πρώτα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις.

Eτσι ο «πόλεμος» κατά της φοροδιαφυγής κλιμακώνεται με διασταυρώσεις, εξονυχιστικούς ελέγχους και πολύ αυστηρές ποινές.

Πιο αναλυτικά, οι διατάξεις για την αυστηροποίηση των ποινών εμπεριέχονται στον φορολογικό νόμο ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπουν:

Επιβολή επιτόπου προστίμων από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των εφοριών σε επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πελάτες τους.

Επιβολή αυξημένων προστίμων για κάθε απόδειξη ή τιμολόγιο αξίας που δεν εξέδωσε επιτηδευματίας. Το πρόστιμο που θα επιβάλλεται για καθεμία απόδειξη ή για καθένα τιμολόγιο αξίας μέχρι 1.200 ευρώ που δεν εκδόθηκε θα είναι αυξημένο από 293 σε 400 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία α’ κατηγορίας, από 586 σε 800 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας και από 880 σε 1.200 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας.

Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 3 έως και 30 ημέρες αντιμετωπίζουν όσοι συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή να έχουν εκδώσει ανακριβείς αποδείξεις ή τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές, καθώς και όσοι εντοπίζονται από διαφορετικούς ελέγχους να μην εκδίδουν φορολογικά στοιχεία κατ’ εξακολούθηση. Σε περίπτωση υποτροπής θα κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους μέχρι και για 6 μήνες.

Απώλεια του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ για επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίζονται από την Εφορία να μην έχουν κόψει έστω και μία απόδειξη πολύ μικρής αξίας, να μην έχουν καταχωρίσει στα βιβλία τους φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδώσει ή έχουν λάβει, να χρησιμοποιούν πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία ή να έχουν καταχωρίσει ανύπαρκτες δαπάνες.

Οι νέες λίστες
Εξάλλου στο μέτωπο των ελέγχων μετά τους γιατρούς του Κολωνακίου και άλλων περιοχών του Λεκανοπεδίου που «συνελήφθησαν» από το ΣΔΟΕ με σοβαρές φορολογικές παραβάσεις και είδαν το φως της δημοσιότητας, σειρά παίρνουν οι συμβολαιογράφοι που εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν «φουσκώνοντας» τις δαπάνες τους. Ενας στους δύο συμβολαιογράφους που ελέγχθηκαν πρόσφατα από το ΣΔΟΕ πιάστηκε με φοροπαραβάσεις.

Ενώ δήλωναν κανονικά τα έσοδά τους, συμπλήρωναν στις δηλώσεις τους φουσκωμένες δαπάνες κατά το… δοκούν, χωρίς αποδεικτικά, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μειώσουν τον οφειλόμενο φόρο. Τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στους συμβολαιογράφους βρίσκονται ήδη στις εφορίες και προχωράει η διαδικασία επιβολής των προστίμων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας, θα μπουν και τα πρώτα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις. Πρόκειται για μεγάλα και γνωστά κέντρα διασκέδασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για τα οποία έχει αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας τους μέχρι και έναν μήνα καθώς πιάστηκαν πάνω από μια φορά από το ΣΔΟΕ να μην κόβουν αποδείξεις.

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης αξιοποιώντας τα στοιχεία από καταγγελίες πολιτών και τις διασταυρώσεις που «τρέχει» η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει ενεργοποιήσει πλήρως τον ελεγκτικό του μηχανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των φοροελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκονται:

* Μεγαλοδικηγόροι με γραφείο στο κέντρο της Αθήνας που εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα φτώχειας. Το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσει τη «συνταγή» που εφάρμοσε με τους γιατρούς.
* Καλλιτέχνες (τραγουδιστές, ηθοποιοί) με υψηλά κασέ και χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα.
* Γνωστοί σχεδιαστές μόδας με ατελιέ στο Κολωνάκι αλλά και τηλεοπτικοί «μαϊντανοί» – θαμώνες εκπομπών τύπου life style.
* Μεγαλογιατροί που συνεργάζονται με ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές και διογκώνουν υπέρμετρα δαπάνες για ιατρικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις που δικαιολογούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
* Συνεργεία αυτοκινήτων, γυμναστήρια.
* Πολιτικοί μηχανικοί.
* Αγρότες που έχουν λάβει επιδοτήσεις αλλά και άνεργοι που εισπράττουν επίδομα ανεργίας και παράλληλα απασχολούνται με «μαύρη» εργασία.
* Ξενοδοχεία και εργοστάσια που έχουν ενταχθεί σε επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα αλλά δεν πραγματοποιούν τις επενδύσεις.
* Νομαρχίες και δήμοι που «φουσκώνουν» τις δαπάνες για την εκτέλεση έργων με τη χρήση εικονικών τιμολογίων.

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και σε συνυπόχρεους των οφειλετών
Κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων
Αντιμέτωποι με κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων θα βρεθούν όχι μόνο οι οφειλέτες του Δημοσίου αλλά και οι συνυπόχρεοι (σύζυγοι, κληρονόμοι, εταίροι, διαχειριστές) «πτωχών» οφειλετών του Δημοσίου.

Το υπουργείο Οικονομικών, με κατεπείγουσα εγκύκλιό του, δίνει εντολή στις Εφορίες για άμεση ενεργοποίηση όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, μεταξύ των οποίων κατάσχεση κινητών και ακινήτων, σε βάρος των συνυπόχρεων προσώπων πτωχού οφειλέτη του Δημοσίου.

Από τη στιγμή που ο οφειλέτης κηρύσσει πτώχευση, το Δημόσιο δεν έχει πλέον τη δυνατότητα λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της πτωχευτικής και μεταπτωχευτικής περιουσίας του πτωχεύσαντος, εφόσον δεν είναι ενυπόθηκος δανειστής. Για τον λόγο αυτό, ως πιστωτής, στρέφεται σε βάρος των συνυπόχρεων του πτωχεύσαντος και λαμβάνονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις καταθέσεων, ακινήτων).

http://www.ethnos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *