Σχέδιο… Παπακωνσταντίνου η «μικρή ΔΕΗ» ! ! !

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί αναμφίβολα το πιο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Και είναι δύσκολη η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Καταρχήν για πολιτικούς, αφού η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή, την ΜΗ ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών και υδάτινων πόρων της χώρας. Βέβαια ο Φώτης Κουβέλης δεν….
διακρίνεται για την πολιτική του συνέπεια, συναγωνιζόμενος σε «εύσχημες» – είναι αλήθεια – κωλοτούμπες ακόμα και τον Ιωάννη Μελισσανίδη. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του προοδευτικού προσώπου που προσπαθεί να δείξει, πολύ δύσκολα μπορεί να προβεί σε λεκτικούς ακροβατισμούς, εναντίον όσων αντιτίθεται στην πώληση της ΔΕΗ… Ακόμα και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς πριν λίγα χρόνια στο Ζάππειο δεσμευόταν πως δεν πρόκειται επ’ ουδενί να ιδιωτικοποιήσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας!!! Βέβαια το σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (το οποίο βέβαια, καθόλου καινούργιο δεν είναι, κυκλοφορεί στην «πιάτσα» εδώ και τρία χρόνια), πρώτα απ’ όλα τα δίκτυα (υψηλή τάση, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ) επιχειρεί να ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ!!! Οπότε αντιλαμβάνεστε πόση σημασία και αξία πρέπει να δίνουμε στις δηλώσεις των πολιτικών…
Θεωρητικά ο ΑΔΜΗΕ είναι το «φιλέτο» που μπορεί να πουληθεί πιο εύκολα από τα υπόλοιπα φιλέτα της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ, λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικά)!!!  Ωστόσο η κυβέρνηση ήδη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με την πώληση του ΑΔΜΗΕ!!! Οπότε το σενάριο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μόνο εύκολο δεν είναι και έχει πάρα πολλά επεισόδια ακόμη!!!
Όλα τα ρεπορτάζ των «έγκυρων μνημονιακών ΜΜΕ» εδώ και καιρό μας προϊδέαζαν για το σχέδιο δημιουργίας μιας «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα περάσει το 30% των ορυχείων, των μονάδων και των υπηρεσιών της σημερινής επιχείρησης, μαζί φυσικά με τμήμα του προσωπικού των εργαζομένων της. Παρέα με όλ’ αυτά τα φιλέτα, θα δοθεί στον ιδιώτη και προίκα 2 εκατ. καταναλωτές!!!
Γράφουν τα «έγκυρα ρεπορτάζ» ότι το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προβλέπει σε δεύτερη φάση η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή ΚΑΙ για το υπόλοιπο της ΔΕΗ!!! Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εποπτεύοντος υπουργείου ΠΕΚΑ, στη φάση Νο 2 θα γίνει επιπλέον πώληση σε στρατηγικό επενδυτή πακέτου 17% των μετοχών της ΔΕΗ μαζί με το μάνατζμεντ.
Σε αυτή την περίπτωση το Δημόσιο θα μειώσει το ποσοστό του από το 51% που κατέχει σήμερα στο 34% διατηρώντας την καταστατική μειοψηφία, ώστε να μπορεί να έχει λόγο σε κρίσιμες αποφάσεις. Απ’ ότι αντιλαμβάνεστε στους «φωστήρες» της συγκυβέρνησης δεν τους αρκεί ΜΟΝΟ μία ιδιωτικοποίηση, αλλά προσανατολίζονται σε τρεις (!!!!!) διαφορετικές ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, για να σιγουρευτούν, ότι δεν θ’ αφήσουν τίποτε όρθιο στην μεγαλύτερη και ισχυρότερη ελληνική επιχείρηση!!!! Εκπληκτικό!!!! Και ποιος λέτε ότι είναι ο εμπνευστής του συγκεκριμένου σχεδίου; Μα φυσικά ο αλήστου μνήμης Γιώργος Παπακωνσταντίνου!!!!! Αυτό το σχέδιο εφαρμόζεται!!!! Η μικρή ΔΕΗ που απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση είναι σχέδιο «Παπάκ»!!!
Ξεπερνάω την δικαιολογημένη απέχθεια μου για κάθετι που έχει σχέση με τον ΓΑΠ και τους κηπουρούς του και μπαίνω στο ζουμί της υπόθεσης.
Καταρχήν μην τσιμπάτε, ότι η κυβέρνηση και η τρόικα φοβούνται – τάχα μου – την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ!!! Η ΓΕΝΟΠ έχει ξεδοντιαστεί από σύσσωμο τον μνημονιακό στρατό (διαπλεκόμενους πολιτικούς, διαπλεκόμενα ΜΜΕ, κ Δικαιοσύνη, τον γνωστό επιχειρηματία νταβατζή της ΔΕΗ εδώ και 20 χρόνια, συνδικαλιστές δούρειους ίππους κλπ κλπ) και βέβαια πριν και πάνω απ’ όλα από τον ίδιο τον κακό και διεφθαρμένο εαυτό της!!!
Ο μεγάλος αντίπαλος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, είναι καταρχήν το ίδιο το μέγεθος της ΔΕΗ!!!
Μια σοβαρή χώρα όπως είναι το Βέλγιο, αποτιμώντας την αξία της «δικής του ΔΕΗ», μιας κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογου μεγέθους με τη ΔΕΗ (και μικρότερης αξίας ενδεχομένως), την κοστολόγησε γύρω στα 70 δις ευρώ!!!!
Η αξία της δικής μας ΔΕΗ είναι ανυπολόγιστη!!! Και ΟΧΙ οικονομικά κυρίως… Και βέβαια αυτά τα χρήματα ούτε πρόκειται κανείς να σου τα δώσει και για να είμαι και καθαρός, ακόμα και 100 δις να σου έδιναν (ούτε 3 δις δεν θα πάρουν, αν βρεθεί κανένας τρελός να έρθει να επενδύσει σε κάτι που εν αναμονή πρωθυπουργός, δηλώνει πως θα πάρει πίσω), η πώληση της ΔΕΗ είναι εγκληματική ενέργεια κατά τη γνώμη μου. Εγκληματική ενέργεια, διότι ούτε στο δημόσιο χρέος θα προσφέρει κάτι σημαντικό (τι να κάνουν τα 3 δις που θα πάρεις από το πιο σημαντικό περιουσιακό σου στοιχείο, μπροστά στα 500 δις που χρωστάμε), ούτε βέβαια στο δημόσιο έλλειμμα!!! Τα λεφτά θα πάνε απευθείας στη ΔΕΗ, για να μειώσει το έλλειμμα της…
Πάμε στο δια ταύτα.. Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», τι ακριβώς σημαίνει; Πρόκειται για τη δημιουργία σε «μικρογραφία» μιας πλήρως καθετοποιημένης εταιρείας, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της σημερινής. Είναι σαφές όμως ότι το εγχείρημα πάντως έχει αρκετές δυσκολίες… Το πρώτο θέμα είναι ότι για να μεταφερθούν όλα αυτά τα πάγια σε μια νέα θυγατρική πρέπει πρώτα να γίνει νομικός διαχωρισμός και να επιλυθεί το θέμα της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων που είναι ενσωματωμένο στα πάγια της ΔΕΗ (ζήτημα που μπορεί να ματαιώσει το όλο εγχείρημα, αφού το ποσό είναι τεράστιο, γύρω στα 12 δις)!!!  Το δεύτερο και μεγαλύτερο αγκάθι είναι ποιος από τους εγχώριους ενεργειακούς «παίκτες» θα πάρει το φιλέτο της «μικρής ΔΕΗ». Διότι σύμφωνα με το σχέδιο την «μικρή ΔΕΗ» θέλουν την πάρουν «οι Μυτιληναίοι, οι Κοπελούζοι και οι Περιστέρηδες», με τον τελευταίο να είναι το ακλόνητο φαβορί, λόγω Ψυχάρη και Σαμαρά… Ενώ το μάνατζμεντ της μεγάλης ΔΕΗ προσανατολίζονται να το δώσουν στους Γερμανούς!!!
Αν κι εφόσον προλάβει η παρούσα κυβέρνηση να πουλήσει τελικά τη «μικρή ΔΕΗ» και να βάλει στρατηγικό επενδυτή στη μεγάλη ΔΕΗ, τι θα γίνει με τον ανταγωνισμό; Θα αυξήσει την τιμή του ρεύματος ή θα την μειώσει;

 Από χτες κιόλας πριν καν ξεκινήσει η απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ και ενώ οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι χθες έδιναν τιμή προσφοράς προκειμένου να μπουν στο σύστημα (pool-χρηματιστήριο ενέργειας) 60-70€/MWh, χτες προκειμένου να κερδοσκοπήσουν, έδιναν προσφορά στην ανώτατη τιμή που επιτρέπεται δηλαδή 150€/MWh!!!! Σ’ αυτούς τους ιδιώτες θέλει η κυβέρνηση να παραδώσει τη ΔΕΗ. Έχει κανείς αμφιβολία για το τι θα κάνουν αύριο με τα τιμολόγια;

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *