Τσίπρας: Το ζήτημα δεν είναι πού θα βρούμε τα λεφτά

Μια φράση που θύμισε το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν» χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Μηλιού- Σημειωσε ότι το ζήτημα είναι «τι θα κάνουμε τα λεφτά»…

Επικαλούμενος τη μαρξιστική προσέγγιση της οικονομίας -προσέγγιση που ξεδιπλώνεται ούτως ή άλλως μέσα από το βιβλίο του Γ. Μηλιού- ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη θέση- όπως είπε- του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία, το ζήτημα δεν είναι ‘πού θα βρούμε τα λεφτά’, αλλά ‘τι θα τα κάνουμε με τα λεφτά’.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας: «Το βιβλίο ξεκινάει από την κρίση υπερσυσσώρευσης, την οποία εξηγεί με μαρξιστική γλώσσα. Εξηγεί δηλαδή, ότι το κεφάλαιο είναι μια κοινωνική σχέση αντιφατική και όχι ένα «απόθεμα μέσων παραγωγής» ή μια «ποσότητα χρήματος». Από αυτήν την εξήγηση εξάλλου προκύπτει και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ζήτημα δεν είναι «πού θα βρούμε τα λεφτά» αλλά «τι θα κάνουμε με τα λεφτά».

Θέατρο σκιών

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Τρόικα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εμμέσως πλην σαφώς αναφορά για …θέατρο σκιών.

«Δεν εκβίαζε η τρόικα την κυβέρνηση, ούτε η κυβέρνηση τη τρόικα”, υποστήριξε και πρόσθεσε: “Από κοινού ψάχνανε να βρουν τον τρόπο ώστε να μαγειρέψουν τα νούμερα και να βγουν και στους δύο. Να ’χουν και το σκύλο χορτάτο και τη πίτα ακέραιη. Και μόνο πεινασμένο φυσικά τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που στενάζει κάτω από τα μέτρα της σκληρής λιτότητας».

Επικαλούμενος παράλληλα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «φαίνεται πολύ καθαρά τώρα που μας λένε ότι θα είμαστε για 50 χρόνια δεμένοι με μνημόνια, για να ξεχρεώνουμε ένα χρέος που ποτέ δεν ξεχρεώνεται, αυτό που τους νοιάζει είναι να υπάρχει πάντα το χρέος ως απειλή για να περνάνε εκβιαστικά τα μέτρα λιτότητας. Ίσως αυτό το σημείο να αποτελεί την πιο σημαντική συνεισφορά αυτού του βιβλίου».

Τελικώς, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τον συγγραφέα, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να διαπραγματευτεί πραγματικά με την τρόικα. Για τον απλούστατο λόγο ότι ΣΥΡΙΖΑ και τρόικα, ως πολιτικές δυνάμεις (γιατί οι άνθρωποι της τρόικας εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, δεν είναι «τεχνοκράτες») εξυπηρετούν διαφορετικά, αντιμαχόμενα κοινωνικά συμφέροντα και πολιτικά σχέδια […] τρόικα και μνημονιακές κυβερνήσεις κάθονται από τη μια πλευρά του τραπεζιού και η άλλη πλευρά είναι κενή. Όταν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καθίσει με μεγάλη αυτοπεποίθηση στην άλλη πλευρά του τραπεζιού. Επιτέλους, θα σταματήσει η άλλη πλευρά να είναι άδεια».

Τέλος, αντικρίζοντας τη Ρένα Δούρου αλλά και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που επίσης παρουσίασαν το βιβλίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη σημασία της έκβασης της τριπλής κάλπης του Μαίου,

Το βιβλίο του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Πεδίο”.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *