Τα αποκαλυπτήρια του τρίτου πόλου και οι αιχμές Κουβέλη για την Ελιά

Από το βήμα της πρώτης δημόσιας εκδήλωσης της ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία, ο Φώτης Κουβέλης απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε για την άρνηση του να συμπράξει στις συγκρότηση της «Ελιάς» και ειδικότερα γιατί δεν συμφώνησε στη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου…

«Στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε μια ευρεία συμπαράταξη. Να εκφράσουμε αυτούς που δεν αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική. Αυτούς που αποκρούουν την πολιτική της Αντιπολίτευσης που αρκείται σε εύκολους αφορισμούς, αντιτίθεται σε αναγκαίες δημοκρατικές αλλαγές, αθροίζει συντεχνιακά αιτήματα και εμφορείται από έναν παρωχημένο κρατισμό».

Με τον τρόπο αυτό ο Φώτης Κουβέλης περιέγραψε το στίγμα του “τρίτου πόλου” της κεντροαριστεράς που θα φέρει την ονομασία “ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία” απευθύνοντας προσκλητήριο σε όλους τους πολίτες που «αυτοτοποθετούνται ως αριστεροί, κεντροαριστεροί και κεντρώοι, που υποστηρίζουν τη διεύρυνση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια» και εκφράζοντας την στήριξη του στην υποψηφιότητα του Μάρτιν Σούλτς για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προανήγγειλε διεύρυνηση του “τρίτου πόλου” λέγοντας πως «θα διευρύνουμε αυτή τη συμπαράταξη με την ένταξη νέων πολιτικών κινήσεων και προσώπων».

Στην ομιλία του, τοποθέτησε τον «τρίτο πόλο» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά της Κεντροαριστεράς που έχει ανάγκη ο τόπος είπε: «Ο τόπος έχει ανάγκη από μία κεντροαριστερά, εκφραστή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που αποσαρθρώνονται τα δικαιώματα τους, των έντιμων δημοσίων υπαλλήλων που κρατούν την αξιοπρέπεια και την ευθύνη τους, των ανέργων που αποδομείται η ζωή τους, των αγροτών που τους αγνοούν, των νέων που παρωθούνται στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όλων όσοι υποφέρουν από διακρίσεις, των μικρομεσαίων που αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους».

Και τόνισε: «Ο τόπος έχει ανάγκη την κεντροαριστερά των μεγάλων αλλαγών στους θεσμούς που θα επαναφέρουν την αξιοπιστία και θα διασφαλίζουν την αυτονομία της πολιτικής από εξωθεσμικά συμφέροντα. Έχει ανάγκη την προοδευτική κεντροαριστερά που θα μετακινήσει τον πολιτικό άξονα και τις ασκούμενες πολιτικές σε μια δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη διέξοδο από την κρίση».

Να σημιεωθεί ότι στην ομιλία του άσκησε έντονη κριτική κατά του «Ποταμιού» του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη καθώς είπε «Εμφανίζονται νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες, χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα, χωρίς προγραμματικές επεξεργασίες, χωρίς ιδεολογικές αναφορές. Επιχειρούν να εκφράσουν πιθανώς ορισμένες ευαισθησίες. Διεκδικούν την ‘’κοινή λογική’’ και φιλοδοξούν να τους εκφράσουν όλους. Όμως ερωτώ από αυτό το βήμα. Τι προτάσσει η λεγόμενη «κοινή λογική» για τις εργασιακές σχέσεις;» και πρόσθεσε: «Δεν φτάνει η καταδίκη του πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε εδώ. Το ζητούμενο είναι η θετική πρόταση αλλαγής του. Το νέο δεν προσδιορίζεται από τον χρόνο της εμφάνισής του ή από τις δηλώσεις των δημιουργών του. Το νέο προϋποθέτει λόγο συγκεκριμένο και για το σήμερα και για το αύριο, καθώς και προγραμματικές δεσμεύσεις. Το νέο δεν μπορεί να δομείται πάνω στα υλικά του παρελθόντος, με εργαλεία την ιδεολογική ασάφεια και την πολιτική σύγχυση. Έτσι, καταντά αυθεντικός συνεχιστής του παλιού. Πολιτική χωρίς περιεχόμενο είναι σίγουρο πως καταντά πολιτική δίχως πολιτική».

Για το ΠΑΣΟΚ απάντησε τον Ε. Βενιζέλο λέγοντας «Μας κατηγόρησαν γιατί δεν συμφωνήσαμε στη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου. Απαντούμε. Οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών. Και είναι σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που έκανε τις επιλογές της. Επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών. Είναι η επιλογή της στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία που έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για μας, όπως ήδη έχουμε πει, ο προοδευτικός πόλος έχει νόημα μόνο αν είναι πραγματικά προοδευτικός».

Αναφερόμενος μάλιστα στα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και συνεργάζονται με τη ΔΗΜΑΡ, όπως η Μαριλένα Κοππά, ο Χάρης Καστανίδης, ο Πάνος Μπεγλίτης και ο Στέφανος Μανίκας ο κ. Κουβέλης είπε. «Στη συμπαράταξη μας συμμετέχουν διακεκριμένα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί με τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια έδωσε μάχες για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό»

«Ζούμε σε έναν ιδιότυπο διπολισμό, με τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και την ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ από την άλλη. Ανάμεσα σε έναν αριστερόστροφο λαϊκισμό και μια κυβερνητική συμμαχία που διολισθαίνει σε ολοένα και πιο συντηρητικές και αδιέξοδες πολιτικές», επεσήμανε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά σημειώνοντας «Εκπροσωπούμε μια αριστερά δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς αστερίσκους. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και θα παλέψουμε για μια προοδευτική Ευρώπη” ενώ ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης ανέφερε «Ορισμένοι μας αποδίδουν τον ρόλο του εξ ανάγκης συμμάχου σε πιθανούς μελλοντικούς κυβερνητικούς σχηματισμούς. Τους απαντάμε: Δεν είμαστε ευκαιριακοί σύμμαχοι κανενός».

Επίσης ο πρώην υπουργός Στέφανος Μανίκας, υπογράμμισε ότι η Προοδευτική Συνεργασία δεν φιλοδοξεί να είναι δεκανίκι της συντηρητικής πολιτικής ούτε του αριστερού λαϊκισμού και πρόσθεσε «Δεν θα σωθεί η χώρα στο όνομα προσωπικών φιλοδοξιών που κρύβονται πίσω από την ταμπέλα της Κεντροαριστεράς».-

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *