Σε θέσεις μάχης για την εντολή του διοικητή να μπουν λουκέτα-εξπρές σε υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ

«Έχουμε πόλεμο» δηλώνουν οι γιατροί και παίρνουν θέσεις μάχης, μετά τη χθεσινή απόφαση του ΕΟΠΥΥ για…

λουκέτο-εξπρές (εντός 48ωρου) σε 100 μεγάλες υγειονομικές δομές (πρώην ΙΚΑ) και 150 μικρότερες ανά τη χώρα. Με εντολή του διοικητή του οργανισμού Δημήτρη Κοντού πρέπει έως και τη Δευτέρα να κλείσουν τα καταστήματα του πρώην ΙΚΑ, τα πολυϊατρεία και οι νομαρχιακές μονάδες υγείας, και οι διευθυντές γιατροί κάθε κλινικής και τμήματος να έχουν ολοκληρώσει τη λεγόμενη διαδικασία «απογραφής – παραλαβής» ιατρικών μηχανημάτων και υλικών.

Οι υγειονομικές δομές θα βάλουν λουκέτο για έναν μήνα και στο διάστημα αυτό τα κτίρια θα φυλάσσονται όλο το 24ωρο είτε από ιδιωτικές εταιρίες, που πολλά από αυτά ήδη διαθέτουν, είτε από την Αστυνομία, λένε στη «δημοκρατία» πηγές από τον ΕΟΠΥΥ. Οι λίστες της απογραφής με τα αντικείμενα (από ιατρικά μηχανήματα μέχρι γραφεία και καρέκλες) σε κάθε κτίριο του ΕΟΠΥΥ θα σταλούν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του οργανισμού και αυτές θα τις παραδώσουν στις Υγειονομικές Περιφέρειες Ελλάδας, δηλαδή στο ΕΣΥ, που θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Πριν το ΦΕΚ!

Η έναρξη της διαδικασίας «παράδοσης – παραλαβής» των υγειονομικών μονάδων από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ, προτού δημοσιευθεί ο νόμος στο ΦΕΚ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους γιατρούς, που μιλούν για «μεγάλο πόλεμο» καθώς καλούνται να απογράψουν υλικά από 250 υγειονομικές μονάδες. Εκτιμούν συγκεκριμένα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου συγκεντρώνονται οι περισσότερες και μεγαλύτερες υγειονομικές μονάδες, χωρίς όμως οι μικρότερες μονάδες να διαθέτουν κατάλληλο προσωπικό. Με άλλα λόγια, φοβούνται ότι δεν θα είναι σε θέση να ξέρουν τι ακριβώς απογράφεται!

Οι αντιδράσεις είναι έντονες και ήδη οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Δάφνης – Αγίου Δημητρίου δηλώνουν αποφασισμένοι να μην «παραδώσουν» το κτίριο και προγραμματίζουν συγκέντρωση τη Δευτέρα (ώρα 21.00) έξω από το πρώην ΙΚΑ.

Η Ομοσπονδία Γιατρών του ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει παράνομη τη διαδικασία και έστειλε εξώδικο στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Δευτέρας έξω από τον Οίκο Ναύτου.

Ρίτα Μελά

dimokratianews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *