Η έξυπνη μύτη, από το πουλί πιάνεται …

Μπορεί ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους να είναι εξαιρετικά ευφυής και μεγάλο επιτελικό μυαλό – κάποιοι τον συγκρίνουν με τον στρατηγό Πάτον – ως αρχηγός της ΣΙΑ πάντως, επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ταπεινώς, ήτο ακατάλληλος! Δεν μπορείς να μου πης ότι είσαι ο «αρχικατάσκοπος» της χώρας και δεν μπόρεσες να κρατήσης μυστικό ότι έχεις γκόμενα! Είσαι ή δεν είσαι μαλάκας, στρατηγέ μου; Ούτε δέχομαι ότι στην ….
έφεραν κάποιοι άλλοι του συστήματος για να σε βγάλουν από τη μέση. Επρεπε να το ξέρης και να είχες προστατευθεί, να είσαι ένα βήμα μπροστά όπως επιτάσσει η ιδιότητά σου ως αρχηγού της μεγαλύτερης, υποτίθεται, δεξαμενής συλλογής πληροφοριών ανά τον κόσμο! Αμα δεν ξέρεις τί γίνεται πίσω από την πλάτη σου ή μπροστά από το κ…λί σου, πώς να περιμένω ότι γνωρίζεις τί σχεδιάζει η Αλ Γκάιντα στα βουνά και τα λαγκάδια του Αφγανιστάν; Το λέω αυτό επειδή το σχετικό σκάνδαλο προέκυψε όταν η γκόμενα έστειλε απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα σε άλλη που τον διεκδικούσε, ενώ προηγουμένως είχε μιλήσει σχετικά σε μια φίλη της. Τί να το κάνω, στρατηγέ μου, να είσαι αρχικατάσκοπος και να μην μπορής να παρακολουθήσης ούτε το «ιμέιλ» της ερωμένης σου, ούτε και τις συνομιλίες με τις φίλες της; Τελικά ισχύει ότι …η έξυπνη μύτη από το …πουλί πιάνεται! Πάλι καλά που η βιογράφος του, διότι περί αυτής πρόκειται, δεν ήταν καμμιά κατάσκοπος άλλης χώρας ή τρομοκρατικών οργανώσεων, διότι με τέτοια αφέλεια που δινόταν στο πάθος του ο Ντέιβιντ, η δικιά σου θα μπορούσε να τον είχε ξεβρακώσει πλήρως κι’αυτός να νόμιζε ότι βρισκόταν σε κλινική κωλονοσκοπήσεως!
Ως είθισται εις αυτάς τας περιπτώσεις, υπάρχει και συνέχεια. Ηδη άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα οι διάφορες ερωτικές επιδόσεις του στρατηγού, επιβεβαιώνοντας και το δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται, όπως και το γεγονός ότι κυριολεκτούσαν όσοι τον ονόμαζαν στρατηγό με αρχίδεια. Τώρα θα τον κάνουν τελείως ρόμπα και μάλιστα μια εποχή κατά την οποία η χώρα έχει ανάγκη τέτοια επιτελικά μυαλά. Αρκεί να θυμηθούμε τα χάλια της κατοχής στο Ιράκ μέχρι που ο Μπους τον έστειλε εκεί με το περίφημο «σέρτζ» και γλύτωσε η Αμερική την πλήρη ξεφτίλα. Ο Πετρέους επίσης έθεσε τις βάσεις για τη σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ειδάλως χάλευε γύρευε πόσα χρόνια θα έμεναν εκεί ακόμη και πόσα επιπλέον θύματα κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν για όλες τις πλευρές. Και κατάφερε ο μαλάκας να τον πιάσουν επειδή είχε γκόμενα! Αντί αυτός να έχη όλα τα στοιχεία για την επίσημη και ανεπίσημη ερωτική ζωή των άλλων για να τους κρατάη στο χέρι – όπως κάνουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες με τους εν Φαναρίω Αγ(ρ)ίους – κατάφερε να την πατήση ο ίδιος! Τελικά καλά του κάνανε, διότι σε θέσεις κλειδιά την «πουστιά» πολλοί ηγάπησαν, τη μαλακία ουδείς!
Από την άλλη βέβαια, εγείρεται εκ νέου το θέμα κατά πόσον η προσωπική ζωή του καθενός μπορεί και μέχρις ποιού σημείου να λαμβάνεται υπόψιν όσον αφορά στην ανάληψη και εκτέλεση καθηκόντων που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος. Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι ο Πετρέους έπρεπε να φύγη από επικεφαλής της ΣΙΑ γιατί είχε μια ή περισσότερες γκόμενες. Ορθώς φεύγει διότι ως αρχικατάσκοπος είναι απαράδεκτο ότι τον έπιασαν, αλλά όχι για λόγους «ηθικούς». Με την ίδια λογική, όλοι οι στρατιώτες που πολεμούν αυτή τη στιγμή στο Αφανιστάν ή αλλαχού, εφόσον έχουν ή είχαν εξωγαμιαίες σχέσεις, πρέπει να πετάνε τα όπλα και να εγκαταλείπουν το στράτευμα πάραυτα! Το ίδιο και οι κατώτεροι ή ανώτεροι αξιωματικοί. Αφήστε δε τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, εκεί κι’αν γίνεται της πουτάνας! Δεν θυμάμαι πόσες χιλιάδες προφυλακτικά τους μοιράσανε (δωρεάν) οι διοργανωτές φέτος. Με την ίδια λογική, εφόσον η συμπεριφορά τους δεν είναι ηθικώς άμεμπτη (με ποιά κριτήρια άραγε;) θα πρέπει να εκδιώχνωνται από την αποστολή έστω κι’αν πρόκειται για πρωταθλητές!
Λέω λοιπόν ότι θα πρέπει να σταματήση αυτού του είδους ο πουριτανισμός διότι ήδη έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημειά σε μεμονωμένους ανθρώπους αλλά και στην κοινωνία. Πόσους αξιόλογους πολιτικούς ή άλλους αξιωματούχους δεν τους έφαγε η μαρμάγκα όταν ανακαλύφτηκε ότι είχαν κάποιου σεξουαλικού περιεχομένου «λαδιά», με αποτέλεσα η χώρα και η κοινωνία να στερηθή τις πολύτιμες υπηρεσίες τους; Και ήθελα να ρωτήσω αυτούς που θεωρούν ότι δικαίως έφυγε από τη ΣΙΑ ο Πετρέους λόγω του ηθικού παραπτώματός του: αν είναι να υποβληθήτε σε μια πολύ σοβαρή εγχείριση και έχετε να επιλέξετε μεταξύ ενός υποτιθέμενου «ανήθικου» χειρούργου που είναι όμως ο καλύτερος στο είδος του και ενός ηθικώς ‘αμέμπτου» που δεν είναι ο καλύτερος, ποιόν θα προτιμούσατε; Επιπλέον, θα είχατε και την απαίτηση να εγκαταλείψη το επάγγελμα; Δεν νομίζω. Γιατί λοιπόν να ζητάμε κάτι τέτοιο από ανθρώπους που βρίσκονται σε άλλες θέσεις κλειδιά, μήπως επειδή έχουμε την πολυτέλεια να το παίζουμε «ηθικοί» και «υπεράνω» όταν η σημασία του έργου τους δεν έχει την ίδια αμεσότητα στο άτομό μας όπως ενός γιατρού;

Δημήτρης Ρομποτής D.R.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *