ΝΤΡΑΚΙ – ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤ….

-Του Νίκου Κούτρικα-


Είναι αλήθεια ότι το “κλειδί” για την πορεία των διαπραγματεύσεων εφ εξής είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την Τρόικα εξελίσσεται στο
σημαντικότερο θέμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές, στο κρίσιμο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του 2014. Ευρωπαίοι εταίροι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμηνύουν, ότι μόνο μετά την ολοκλήρωσή τους θα ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά και οι “όροι” της προληπτικής, πιστωτικής γραμμής ώστε η χώρα μας να επιστρέψει στις αγορές.

Σε ένα άλλο θέμα αυτό της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ (…..που ζητήσαμε να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα) το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ήταν καταλυτικό. Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή και ο διοικητής της ΤτΕ ήταν κυριολεκτικά σε «ανοιχτή» τηλεφωνική γραμμή με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Ο διοικητής της ΤτΕ ρώτησε τον κ. Ντράγκι «πώς είναι δυνατόν να μην ενδιαφέρεται η Ευρώπη για την προοπτική και τη δυναμική μίας χώρας που έχει κάνει μία τόσο μεγάλη προσπάθεια και θυσίες και η οικονομία της έχει ”στεγνώσει”. Πώς είναι δυνατόν να μη δίνεται μία βοήθεια ρευστότητας για να τονωθεί η επιχειρηματικότητά της;».

Ο κ. Ντράγκι τού απάντησε δια της ερωτήσεως «πώς είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της χώρας να ανακοινώνει ότι μονομερώς θα διακόψει το πρόγραμμα και ότι θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας από τις αγορές;». Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, που ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, αρνήθηκε ότι αυτό έχει συμβεί και τότε έβγαλε το iPad και έδειξε τα ελληνικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που μετέφεραν δηλώσεις του κ. Σαμαρά ότι «όλα αυτά θα γίνουν σε συντονισμό με τους εταίρους μου». Έτσι κλείστηκε την Τετάρτη αργά το βράδυ η συμφωνία για την τοποθέτηση… αναπνευστήρα στην ελληνική οικονομία και όχι διότι οι αγορές ξεπουλούν τους ελληνικούς τίτλους λόγω πολιτικής αστάθειας και του θολού τοπίου για την ύπαρξη προγράμματος και εποπτείας στη χώρα.

Καταλυτική αποδεικνύεται η παρέμβαση του κ. Γιάννη Στουρνάρα ώστε να πειστεί κ. Ντράγκι να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα για τις Ελληνικές τράπεζες.
Τώρα βαριές κατηγορίες ανταλλάσσουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος φταίει για την δραματική άνοδο των επιτοκίων δανεισμού που σημειώθηκε τα τελευταία 24ωρα αλλά και την μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου. Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός τρομάζει τις αγορές και όπως χαρακτηριστικά λέει ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας “αν βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει της παλαβής”.

Πιο αιχμηρός ακόμα εμφανίζεται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προβλέπει με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιστροφή στην δραχμή και χαρτονόμισμα με το πρόσωπο του κ .Παναγιώτη Λαφαζάνη. “Εάν σήμερα οι αγορές κλείνουν για την Ελλάδα με τέτοια ευκολία, τι θα συμβεί αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές; Είτε η χώρα θα αποταθεί ικέτης στους πιστωτές της για ένα ακόμα σκληρότερο Μνημόνιο, είτε θα επιστρέψει στη δραχμή προς μεγάλη ικανοποίηση του κ. Λαφαζάνη, το προφίλ του οποίου ενδεχομένως να κοσμεί το νέο χιλιάρικο…”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

“Το φιάσκο είναι της κυβέρνησης απαντούν” στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. “Το δίδυμο Μητσοτάκη και Βούλτεψη πράγματι διαθέτει αρκετή φαντασία. Μόνο που τη φαντασία αυτή την σπαταλούν για να ανακαλύπτουν φαντάσματα του ΣΥΡΙΖΑ και να προωθούν ένα νέο ραγιαδισμό. Βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, να τον συνεχίσουν”, απάντησε σχετικά ο ίδιος ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού στέλνει μήνυμα πολιτικής σταθερότητας αφού αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κι εκφράζει αισιοδοξία για έξοδο στις αγορές. Προηγουμένως όμως πρέπει να περάσει με επιτυχία το τεστ της αξιολόγησης από την τρόικα όπου τα αγκάθια είναι πολλά.

Οι τροϊκανοί επιμένουν σε αλλαγές στα εργασιακά, και επαναφέρουν τις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό Νόμο, θέματα που η κυβέρνηση απορρίπτει, ενώ περνούν κυριολεκτικά από κόσκινο όλες τις φοροελαφρύνσεις που έχει ανακοινώσει η ελληνική πλευρά. Πιέζουν επίσης για αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ η Κομισιόν θέτει και θέμα επαναξιολόγησης των προνοιακών παροχών όπως το ΕΚΑΣ. “Αγκάθι” παραμένει και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που η κυβέρνηση δε θέλει επ’ουδενί ν’ανοίξει εκ νέου.

Στο μεταξύ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί σωστή την στρατηγική για αποχώρηση του ΔΝΤ σε ποσοστό 71,3% ενώ ένα 16,3% των ερωτηθέντων έχει αντίθετη γνώμη….

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *