Βάφτισαν το έγκλημα, εθνική ανάγκη


Έτοιμοι από καιρό, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΕ εμφανίστηκαν χτες σε πλήρη αναμονή να ανταποκριθούν στην ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης, δουλεύοντας παράλληλα με τις “αγορές” και την ντόπια πλουτοκρατία.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει προβληματισμός για την εξέλιξη της δανειοδότησης στη σκιά των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των καπιταλιστικών αγορών υποδέχονται την ενεργοποίησή του, διατυπώνοντας ωστόσο τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον μπορεί να δώσει οριστική λύση στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Με όχημα αυτή τη θέση, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπαίνουν οι λεγόμενες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, προδιαγράφοντας νέο μπαράζ μέτρων σε βάρος των εργαζομένων. Αμεση ήταν η……
.

ανταπόκριση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ταχύτητα στο αίτημα». Στο πλαίσιο του καθορισμού των λεπτομερειών, ζήτησε άμεση συνάντηση σήμερα με τον επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Ρόμπερτ Γκιμπς, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ παρακολουθεί «εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση με το ελληνικό εξωτερικό χρέος.

Ετοιμάζονται τα επιτελεία

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Αμαντέο Αλταφάζ, υπογράμμισε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, λέγοντας ότι «δεν είναι θέμα ωρών, ούτε εβδομάδων, αλλά ημερών». Ακόμα, διευκρίνισε ότι στο μηχανισμό δανειοδότησης συμπράττουν ΕΕ – ΔΝΤ, αλλά αυτός είναι ενιαίος και η διαδικασία για την ενεργοποίησή του θα είναι μία, δίνοντας εμμέσως μια απάντηση στα σενάρια που βλέπουν το ΔΝΤ να παρέχει καταρχήν το δικό του δάνειο προκειμένου να «κερδίσουν» χρόνο ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία.

Ο Α. Αλταφάζ εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, ενώ θύμισε ότι, βάσει της συμφωνίας, θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές γνωμοδοτήσεις από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες θα αφορούν το βάσιμο της ελληνικής προσφυγής και θα τεθούν υπό την κρίση του Γιούρογκρουπ, το οποίο θα αποφασίσει με ομοφωνία. Ο Χέρμαν Βαν Ρούμπι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε σχετικά ότι «όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών του Γιούρογκρουπ στις 11 Απρίλη, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εκτιμούν την κατάσταση στην Ελλάδα και διαπραγματεύονται ένα κοινό πρόγραμμα με τις ελληνικές αρχές. Σε αυτή τη βάση, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν το ποσό της υποστήριξης και τις προϋποθέσεις.

Τα κράτη – μέλη έχουν αναλάβει τα απαραίτητα βήματα σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να μπορούν να παρέχουν γρήγορα βοήθεια στην Ελλάδα». Ταυτόχρονα, με κοινή δήλωσή τους, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ επισημαίνουν ότι τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ της 25ης Μάρτη 2010 και τη δήλωση του Γιούρογκρουπ της 11ης Απρίλη και η στήριξη θα βασιστεί στο πρόγραμμα το οποίο ετοιμάζεται αυτό το διάστημα από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

«Κουμπωμένη» η Γερμανία

Παρόλο που οι εκπρόσωποι της ΕΕ σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι δε θα παρουσιαστούν κωλύματα στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, η Γερμανία εμφανίζεται να επιμένει πως δε συντρέχει λόγος ενεργοποίησής του.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, φαίνεται να επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, καθώς επισήμανε ότι ο μηχανισμός στήριξης θα ενεργοποιηθεί αν «απειληθεί η σταθερότητα του ευρώ» και αν η Ελλάδα «παρουσιάσει ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα». «Μόνο όταν αυτά τα δυο βήματα έχουν ολοκληρωθεί, μπορούμε να μιλάμε για συγκεκριμένη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του είδους και του ύψους της βοήθειας», τόνισε η Α. Μέρκελ. Ακόμα, υπογράμμισε: «Οταν παρουσιαστεί ένα οικονομικό πρόγραμμα, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσουν ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του επιβάλλει να προσφέρουμε βοήθεια προς την Ελλάδα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε στην ανάγκη η Ελλάδα να εκπληρώσει «αυστηρούς όρους» με τη μορφή ενός «αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος» για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και επισήμανε ότι δεν είναι «δυνατό σήμερα να δώσουμε πληροφορίες για τη φύση ή για το ποσό της βοήθειας» που θα δοθεί στην Ελλάδα, καθώς μια τέτοια απόφαση «μπορεί να ληφθεί μόνο όταν παρουσιαστεί το οικονομικό πρόγραμμα», κάτι το οποίο εκτίμησε ότι θα γίνει «σε μερικές ημέρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία πρέπει να υπερασπιστεί τη σταθερότητα του ευρώ για το μέλλον και σημείωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει στο «μηχανισμό». Υπογράμμισε ωστόσο ότι «το Συμβούλιο της ΕΕ θα συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας. Αλλά δε θα αποφασίσει μέχρις ότου η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ καταλήξουν από κοινού στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι παρούσες – με άλλα λόγια η αποκαλούμενη κατάσταση ύστατης ανάγκης.

Και τότε μόνο αν, πάνω απ’ όλα, υπάρχει αυτή η σαφήνεια για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Ελλάδας για τα επόμενα δυο χρόνια». Φαίνονται οι αντιθέσεις «Αμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν υφίσταται» και πως η Ελλάδα «δεν έχει επικείμενη την ανάγκη της χρηματοδότησής της, άρα λόγος βιασύνης δεν υφίσταται», επέμεινε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γιοργκ Ασμουσεν.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» επικαλείται πηγή του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας -η οποία διατηρεί την ανωνυμία της – και η οποία δηλώνει: «Επειδή η Ελλάδα μπορεί να μη χρειαστεί όλη τη βοήθεια άμεσα, το ΔΝΤ θα μπορούσε να προσφέρει την πρώτη δόση, αν καταστεί απαραίτητο. Τότε, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν ανάλογα με το πόσο γρήγορα μπορούν να εγκρίνουν τη βοήθεια σε εθνικό επίπεδο».

Με διαφορετική στάση, η ισπανική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του «μηχανισμού στήριξης» της ΕΕ και του ΔΝΤ, δηλώνοντας έτοιμη να καταβάλει το μερίδιό της, που αντιστοιχεί σε 3,675 δισ. ευρώ. «Αυτό έπρεπε να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή της Ισπανίας και τόνισε ότι ήταν σημαντικό να ανταποκριθούμε στις «μεγάλες ανησυχίες» των αγορών για την κατάσταση της Ελλάδας και «ελπίζουμε ότι η βοήθεια θα ενεργοποιηθεί άμεσα και ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί». Παράλληλα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την ικανοποίησή της, υπογραμμίζοντας: «Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε, το οποίο προφανώς ανέμενε η αγορά εν μέσω ανησυχίας και αβεβαιότητας».

Ο διεθνής Τύπος

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης από την Ελλάδα φιγουράριζε από την πρώτη στιγμή στις ιστοσελίδες εφημερίδων και πρακτορείων ειδήσεων. Παρόλο που δεν υπήρχαν επίσημες δηλώσεις που να καθορίζουν το ύψος της συμμετοχής του ΔΝΤ στη δανειοδότηση της Ελλάδας, μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης (ανάμεσά τους τα «Bloomberg», BBC, «Reuters», «Financial Times» κ.ά.) εκτιμούσαν ότι το ΔΝΤ θα δανείσει στην Ελλάδα 10-15 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή εκτιμάται από το αρχικό σχέδιο δανεισμού.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» εκτιμά ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης «δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα βραχυπρόθεσμο βάλσαμο για προβλήματα που έχουν προτρέψει τις αγορές να αρχίσουν τη συζήτηση για τους κινδύνους μιας αναπροσαρμογής του χρέους» και εκτιμά ότι η «βοήθεια» δεν ικανοποιεί τις αγορές.

Η «Wall Street Journal» εκτιμά ότι «υποκύπτοντας στην πίεση των αγορών ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι θα ζητήσει από την ΕΕ και το ΔΝΤ να ενεργοποιήσουν ένα έκτακτο πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης» και εκφράζει δυσπιστία για την ταχύτητα ενεργοποίησης του μηχανισμού. Επικαλείται παρατηρητές της αγοράς που εκτιμούν πως η ροή των κεφαλαίων προς την Ελλάδα θα είναι προβληματική, κυρίως λόγω των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη – μέλη, όπως η Γερμανία, για να εγκρίνουν τις εκταμιεύσεις από την ελληνική πλευρά.

Οι «Financial Times» σημειώνουν ότι «οι αγορές χειροκροτούν» και εκτιμούν: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήλπιζε ότι θα απέφευγε την ενεργοποίηση του μηχανισμού ως τα μέσα Μάη, ώστε να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τα νέα σκληρά μέτρα».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *