Ανοχύρωτη ήταν και φέτος η Ελλάδα απέναντι στις πυρκαγιές

Γράφει η Ναυσικά Μαυρομούστακου

Οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού σε μέσα πυρόσβεσης και έμψυχου δυναμικού φάνηκαν από την αρχή του καλοκαιριού σύμφωνα με την καταγγελία της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Μόνο 8 από τα 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου “Καναντέρ” βρίσκονταν σε …..
ετοιμότητα, λόγω βλάβης και έλλειψης συντήρησης των υπολοίπων. Ακόμη τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος ήταν ασυντήρητα και καθηλωμένα στο έδαφος. Παράλληλα η καταγγελία αποκάλυπτε πως το 20% των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων ήταν εκτός λειτουργίας, ενώ και το 25% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι «γερασμένο», καθώς οι δαπάνες για τη συντήρησή τους μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με το 2010. Οι ελλείψεις σε προσωπικό ήταν επίσης σημαντικές, καθώς υπολογίζονταν στο 33% του συνόλου, με τις κενές οργανικές θέσεις να έχουν ανέλθει σε 4.100.

Υπό αυτές τις συνθήκες ξεκίνησε η καλοκαιρινή περίοδος που βρήκε ευάλωτη την Ελλάδα και τα νησιά της απέναντι σε μεγάλες – πλην αναμενόμενες – πυρκαγιές. Στη Σάμο και την Ηγουμενίτσα ξέσπασαν πύρινες φλόγες στα τέλη Ιουνίου, με συνέπεια την καταστροφή 180 στρεμμάτων θαμνώδους, κυρίως, βλάστησης. Η Μυτιλήνη, τα Κύθηρα, η Θεσπρωτία, η Κεφαλονιά, η Κρήτη και η Ζάκυνθος, είναι μερικά ακόμη μέρη που βρέθηκαν στο έλεος πυρκαγιών την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου.

Οι περισσότερες πυρκαγιές στα δάση προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και απ’ αυτές, το μεγαλύτερο ποσοστό, από αμέλεια. Οι πιο πολλές πυρκαγιές οφείλονται σε πέταμα αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων, άναμμα και εγκατάλειψη εστιών φωτιάς μέσα ή κοντά σε δάση, καθάρισμα χωραφιών (κάψιμο καλαμιών, χόρτων κ.λπ.), κάψιμο βοσκότοπων και σκουπιδιών, καθώς και από σπινθήρες μηχανημάτων. Εκτός όμως από την αμέλεια υπάρχει και η οργανωμένη και κακόβουλη ενέργεια ενάντια στη φύση για απώτερους σκοπούς. Γεγονότα όπως η τελευταία φωτιά που ξέσπασε στις 29 Αυγούστου στο δάσος του Μονολιθίου στην Πρέβεζα, μας κάνουν να πιστεύουμε πως μεγάλος αριθμός τέτοιων εγκλημάτων γίνονται εκ προμελέτης. Το ότι μέσα σε ένα 24ωρο ξέσπασε και δεύτερη φωτιά στο ίδιο μέρος, οδηγεί τις αρχές στο συμπέρασμα ότι είναι έργο εμπρηστών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η έγκαιρη και μεθοδευμένη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Πρέβεζας απέτρεψε την εξάπλωση της φωτιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη ένα άτομο ως ύποπτο για τις φωτιές, το οποίο όμως ισχυρίζεται ότι πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα.

Κάθε καλοκαίρι ολόκληρη η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με τον διαρκή της φόβο, αυτόν των πυρκαγιών. Ένα «μέτρια» προετοιμασμένο κράτος δεν αρκεί, γιατί η μετριότητα έχει συνήθως δυσάρεστες συνέπειες. Η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτόν τον φόβο, με έμπρακτες προληπτικές ενέργειες στις οποίες οφείλει να προχωρήσει τόσο για τους πολίτες της, οι οποίοι δεν θέλουν να ζουν με τον τρόμο μιας επικείμενης πυρκαγιάς, όσο και για την φύση, που χρειάζεται προστασία από τις καταστροφικές ενέργειες που γίνονται εις βάρος της. Κρίνεται απαραίτητη η επαρκής επάνδρωση του Πυροσβεστικού σώματος και η συντήρηση όλων των πυροσβεστικών οχημάτων κάθε χρόνο. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά σημαντική η ενημέρωση κάθε πολίτη της χώρας, σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται να ληφθούν, ώστε να αποφεύγονται οι πυρκαγιές που προκαλούνται από αμέλεια. Από την ευσυνειδησία όλων εξαρτάται η προφύλαξη των φυσικών πόρων μας και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

http://www.adalis.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *