Οξύνονται επικίνδυνα οι φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ

Ο λευκός ρατσιστής τρομοκράτης Ντίλαν Ρουφ επέλεξε πολύ προσεκτικά τον στόχο του μίσους του, το βράδυ της Τετάρτης. Δεν εισέβαλε σε έναν οποιοδήποτε χώρο στον οποίο βρίσκονταν μαύροι, αλλά στην ιστορική εκκλησία
Εμμανουήλ των Μεθοδιστών στο κέντρο του Τσάρλεστον. Μεταξύ των τριών γυναικών και των έξι ανδρών που «θέρισε», περιλαμβανόταν και ένα από τα πλέον εξέχοντα μέλη της κοινότητας των μαύρων της πολιτείας, ο τοπικός γερουσιαστής και ιερέας Κλεμέντα Πίνκνι.

Λίγες ώρες αργότερα, ο 21χρονος Ρουφ συνελήφθη σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, στο Σέλμπι της Βόρειας Καρολίνας. Η πινακίδα του αυτοκινήτου του είχε τη σημαία των Νοτίων στον εμφύλιο πόλεμο, μια σημαία που έχει ταυτιστεί με την περίοδο της δουλείας, ενώ στο προφίλ του στο Ιντερνετ είχε ανεβάσει φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται με τη σημαία της Νότιας Αφρικής επί απαρτχάιντ και της Ροδεσίας (σημερινής Ζιμπάμπουε) την περίοδο που η εξουσία ανήκε στη λευκή μειονότητα.
Η επίθεση εναντίον εκκλησιών μαύρων ήταν συνήθης πρακτική των λευκών ρατσιστών στον αμερικανικό Νότο. Τη δεκαετία του 1960, η συγκεκριμένη εκκλησία ήταν κέντρο συντονισμού του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, ενώ το 1962 στο εκκλησίασμα είχε μιλήσει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η προσπάθεια εξέγερσης
Πολύ παλαιότερα, το 1822, πριν καταργηθεί η δουλεία, οργανώθηκε στην εκκλησία αυτή προσπάθεια εξέγερσης των μαύρων σκλάβων. Το Τσάρλεστον τότε ήταν μία από τις πλουσιότερες πόλεις των ΗΠΑ, καθώς η δουλειά των σκλάβων απέδιδε χρυσοφόρα παραγωγή ρυζιού – μια κληρονομιά που φαίνεται και σήμερα στα κομψά κτίρια της πόλης.
Η εξέγερση των σκλάβων προδόθηκε και οι λευκοί άρχοντες της πόλης την έκαψαν ως αντίποινα, εκτελώντας παράλληλα 35 από τους οργανωτές. Στην εκκλησία υπάρχει μνημείο στην ψυχή της εξέγερσης, τον εκτελεσθέντα σκλάβο Ντένμαρκ Βέσι.

O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αντέδρασε με οργή. «Κάποια στιγμή ως χώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν συμβαίνουν σε άλλες προηγμένες χώρες, όχι τόσο συχνά. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι γι’ αυτό». «Η καρδιά της Νότιας Καρολίνας ράγισε», είπε με δάκρυα στα μάτια η κυβερνήτης Νίκι Χάλεϊ.
Στην πολιτεία της μαίνεται χρόνια η διαμάχη σχετικά με τη σημαία των Νοτίων, που κυματίζει στο τοπικό Καπιτώλιο, στην πρωτεύουσα Κολούμπια, μαζί με τη σημαία των ΗΠΑ και της πολιτείας.

Η μαζική δολοφονία στην εκκλησία Εμμανουήλ των Μεθοδιστών συνέβη σε μία περίοδο ιδιαίτερης έντασης στις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ. Ο υφέρπων ρατσισμός των δυνάμεων καταστολής έχει γίνει αντικείμενο έντονων διαμαρτυριών έπειτα από σειρά δολοφονιών άοπλων μαύρων από λευκούς αστυνομικούς.
«Το γεγονός ότι αυτό συνέβη σε μία εκκλησία μαύρων, είναι προφανές ότι εγείρει ερωτήματα για ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *