Γιατί δεν εφαρμόζεται η απελευθέρωση της Πλατείας Ελευθερίας από τα αυτοκίνητα;

Η πλατεία Ελευθερίας ως πάρκινγκ τελείωσε!

Κάθε σκέψη ή ενδεχόμενο να διατηρηθεί αυτή η χρήση του χώρου με τον ίδιο ή άλλον ανάδοχο, όπως τη διατύπωσε ο δήμαρχος, και κάθε μεθόδευση προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι παντελώς εκτός νόμου. Γι’ αυτό αναγκάστηκε να…..
διαψεύσει τον Δήμαρχο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Η διοίκηση του Δήμου τώρα αμέσως πρέπει:

Να ζητήσει από τον μισθωτή να παραδώσει τον χώρο. (Ζήτημα αποζημίωσης δεν υφίσταται, διότι η σύμβασή του έληξε στις 30 Ιουνίου 2013. Νέος ανάδοχος δε μπορεί να υπάρξει νομίμως. Δε θα μπορεί να βγάλει ούτε άδεια λειτουργίας από την εφορία).
Να αναθέσει στις υπηρεσίες να κάνουν ένα προσωρινό σχέδιο για τη χρήση της πλατείας ως χώρου αναψυχής, μέχρι την υλοποίηση της ανάπλασης (η ανάπλαση χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι την έναρξη της κατασκευής της κι εφόσον βρεθούν τα 2,5 εκ. ευρώ).
Να μην συμπεριλάβει την προμελέτη για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στη σύμβαση για τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας. Η συμπερίληψη μιας τέτοιας προμελέτης αλλάζει ουσιωδώς τη σύμβαση και θα δώσει αφορμή για ενστάσεις, που θα καθυστερήσουν και την ίδια την ανάπλαση.
Να έλθει σε συνεννόηση με ΟΛΑ τα πάρκινγκ της περιοχής, για να διευκολυνθεί η βραχυχρόνια στάθμευση με χαμηλές τιμές, την οποία εξυπηρετούσε το συγκεκριμένο πάρκινγκ.
Άσχετα με την άποψη που έχει κάποιος για τον χώρο- εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες- η κατάργηση της χρήσης του ως πάρκινγκ είναι το αποτέλεσμα των καυγάδων στο εσωτερικό της διοίκησης για τον παραχωρησιούχο του. Σε αυτούς οφείλονται και οι διαφορετικές απόψεις για το θέμα, που εξακολουθούν να εκφράζουν ο δήμαρχος και άλλα στελέχη της διοίκησης.

Ο χώρος της Πλατείας Ελευθερίας έχει χωροθετηθεί ως υπόγειο πάρκινγκ από την εποχή των Ολυμπιακών Έργων. Η διοίκηση είχε την ευκαιρία και τις προτάσεις να το συμπεριλάβει στην αρχική προκήρυξη για την ανάπλαση της πλατείας, αλλά δεν το έκανε. Το κατάλαβε εκ των υστέρων, όταν βρέθηκε σε αδιέξοδο λόγω της απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Η κατασκευή ενός υπόγειου πάρκινγκ δε μπορεί να είναι μία εύκολη προεκλογική εξαγγελία, αλλά πρέπει να μελετηθεί επισταμένως. Το υπαίθριο πάρκινγκ στο στρατόπεδο Τσιρογιάννη, πριν χτιστεί το νέο δημαρχείο, φιλοξενούσε εκατοντάδες αυτοκίνητα δωρεάν. Το υπόγειο πάρκινγκ, μετά την κατασκευή του δημαρχείου, είναι άδειο και ο ανάδοχος ζητά διπλασιασμό του χρόνου παραχώρησης.

Σε κάθε περίπτωση, η Πλατεία Ελευθερίας δε θα σταματήσει να είναι οργανωμένο πάρκινγκ, για να γίνει ανεξέλεγκτο. Αντί η διοίκηση να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τον χώρο μνήμης, που χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ, να μην εμποδίζει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση του χώρου ως χώρου μνήμης.

Εάν μέχρι τη Δευτέρα δεν έχουν γίνει οι ενέργειες για την εφαρμογή της απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης, θα προσφύγουμε στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *