Ο Κίσινγκερ κι εγώ …

«O Κίσινγκερ ζει, αυτός μας οδηγεί». Το διάσημο σλόγκαν το οποίο κυριαρχεί στις κηδείες θαυμαζόμενων προσωπικοτήτων στη σχιζοφρενική κοινωνία μας κυριαρχεί και πάλι αυτές τις ημέρες επ΄ ευκαιρία της νέας πολιτικής κίνησης «Σπίθα» που εξήγγειλε ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Αναφέρομαι σε αποδιδόμενη στον……
διάσημο αμερικανό διπλωμάτη ρήση, που υποτίθεται ότι έχει ως εξής:

« Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι΄ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε τη γλώσσα,τη θρησκεία,τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί,να επικρατήσει, για να μη μας ενοχλεί στα Βαλκάνια,να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, κτλ. ».

Μολονότι ο κ. Κίσινγκερ δεν διακρίνεται για φιλικά αισθήματα προς την Ελλάδα και βαρύνεται για εχθρική πολιτική κατά της χώρας μας και της Κύπρου, δεν έχει προβεί ποτέ στην προαναφερθείσα δήλωση. Και αυτό μπορώ να το βεβαιώσω κατηγορηματικά, καθώς εγώ ο ίδιος που της έδωσα ευρεία δημοσιότητα με την υπογραφή «Κριτόβουλος» στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» διαπίστωσα τελικά ότι επρόκειτο για κατασκευασμένο από αγνώστους κείμενο για να ενοχοποιήσει τον αντιπαθή αμερικανό διπλωμάτη.

Το δημοσίευμά μου εκείνο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από διακεκριμένους αρθρογράφους, όπως ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς, ο αείμνηστος Μάριος Πλωρίτης και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης με τον πιο ακραίο αρνητικό σχολιασμό. Αποτέλεσμα η αστραπιαία ένταξή του στο αντιαμερικανικό οπλοστάσιό μας ως και σήμερα.

Καθώς υπήρξαν αμφισβητήσεις της γνησιότητας του κειμένου, επιδόθηκα σε εμπεριστατωμένη διερεύνηση του θέματος και στις επαρχιακές εφημερίδες «Δικαίωμα» και «Χρόνος» που το είχαν πρωτοδημοσιεύσει και στην αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα «Τurkish Daily Νews», από την οποία υποτίθεται ότι το αναδημοσίευσαν. Σε επιτόπια έρευνά μου στην Κωνσταντινούπολη με τη βοήθεια του εκεί συναδέλφου Αλκη Κούρκουλα, προέκυψε ότι στο φύλλο της 17.2.1997, όπου υποτίθεται ότι δημοσιεύθηκε η επίμαχη δήλωση, τίποτε σχετικό δεν υπήρχε. Κατόπιν αυτού έστειλα επιστολή στον κ. Κίσινγκερ ζητώντας του να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα αποδιδόμενα σε αυτόν ανθελληνικά σχόλια, που περιέχονταν σε ομιλία του σε εκδήλωση βράβευσής του. Μου απάντησε ως εξής:
« Αγαπητέ κύριε Μαρίνο. Ευχαριστώ για την επιστολή σας. Οσον αφορά το απόσπασμα που δημοσιεύσατε,ούτε τελετή βράβευσής μου υπήρξε, ούτε ομιλία μου και το προβαλλόμενο απόσπασμα είναι εξ ολοκλήρου αναληθές. Η όλη ιστορία είναι καθαρό εφεύρημα και αναμένω ότι θα προβείτε σε διόρθωση. Καθώς είσθε ο πρώτος που με πληροφορεί από πού προήλθε το δημοσιευθέν απόσπασμα, μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να προβώ σε διόρθωση προς την “Τurkish Daily Νews” και αυτό έπραξα. Ειλικρινά δικός σας. Χένρι Κίσινγκερ».

Το ίδιο έπραξα αμέσως κι εγώ με εκτενές κείμενο στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στις 13.11.1997, με επιστολή μου στην «Καθημερινή» και με τηλεφωνήματα προς κάθε κατεύθυνση, καθώς η δήθεν δήλωση Κίσινγκερ είχε προκαλέσει και δημόσιες αντιπαραθέσεις, οξύτατες και υβριστικές μεταξύ κορυφαίων προσωπικοτήτων του τόπου. Δυστυχώς αγνοήθηκα. Το διαψευσθέν ως κείμενο Κίσινγκερ είχε εμπλουτίσει πια το οπλοστάσιο των αρεσκομένων σε συνωμοσιολογία νεοελλήνων κατά της υπερδύναμης και των ανθελληνικών σχεδίων της (όχι πάντοτε αβάσιμων πάντως), άρεσε ως όπλο της αντιαμερικανικής φιλολογίας και υπήρξε γενική άρνηση να το εγκαταλείψουν.

Μάλιστα κι εγώ, που καλοπίστως δημοσίευσα την ανύπαρκτη ομιλία Κίσινγκερ, αντιμετωπίστηκα εχθρικά στην προσπάθειά μου να αποκαταστήσω την αλήθεια. Η συκοφαντία αυτή άρεσε και επαναλαμβανόμενη έγινε εθνικό κεκτημένο. Πολύ περισσότερο που δικαίωσε και τον πάντοτε λατρευόμενο στην Ελλάδα Λένιν, ο οποίος φέρεται ειπών πρώτος ότι «αν θέλεις να αλώσεις έναν λαό, κατάστρεψε τη γλώσσα του».

Του Γ.Μαρίνου από Το Βήμα

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

14 Comments

  1. Ανώνυμος

    μαρινο δεν ηξερα οτι ζεις ακομα…απ ολα οσα συμβαινουν,μονο για αυτο βγηκες απο το καβουκι σου???ΜΕΣΑ ΓΡΗΓΟΡΑ

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Γ. Μαρίνο ευτυχώς που έχει κι εσένα για συνήγορο ο σκατοεβραίος. Μια ζωή απέναντι στους Έλληνες ήσουν και τώρα νάσου πάλι σαν πούτσα πετάχτηκες. Τι μας ενδιαφέρει η γνώμη σου ρε τσιράκι του Λαμπράκη; Άντε χάσου πληρωμένε κοντυλοφόρε που δεν το βουλώνεις ούτε τώρα που πας για ψόφο….αϊ ……στο διάολο

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Η δήλωση Κίσσιγκερ έγινε δεν έγινε δεν έχει καμιά αξία για την Ελλάδα και τους Έλληνες, σημασία έχει η εφαρμοζόμενη στην πράξη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Κατά την γνώμη μου είναι αισχρή και ύπουλη, δείχνει πράξεις και παραλείψεις που ξεπερνούν ακόμα και τις "υποτιθέμενες" δηλώσεις Κίσσιγκερ.
    Το χειρότερο πράγμα στην ζωή του ανθρώπου είναι να έχει "φίλους" που τον πουλάνε και δουλεύουν σε βάρος του πίσω από την πλάτη του.
    Ένας τέτοιος "φίλος" είναι και η ΗΠΑ για την Ελλάδα. Για βάλτε στην σειρά τους Προέδρους και διαδόχους του Κίσσιγκερ και δείτε ότι όλοι λίγο πολύ την ίδια πολιτική ακολούθησαν σε βάρος της Ελλάδος.
    Πρόσφατο τρανταχτό παράδειγμα είναι η μεθόδευση του ελέγχου και ξεπουλήματος της Ελλάδας δια της εισόδου στο ΔΝΤ μέσω του εγκαθέτου πρακτορίσκου των ΗΠΑ Τζέφρυ Παπανδρέου και της λοιπής ληστοσυμμορίας που τον περιβάλλει.
    Είναι σε όλους γνωστή η πορεία προς το ΔΝΤ που μεθοδεύτηκε και η εγκληματική πολιτική που ακολουθήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό πρίν και μετά τις εθνικές εκλογές του 2009. Είναι γνωστές οι πολλές και ιδιαίτερες συναντήσεις του Τφέφρυ Παπανδρέου με τους επικεφαλής της Goldman Sachs.

    Σημ. ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε πρόσφατα την παραπάνω εταιρία ως χρήσιμη και επωφελή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ παρά την διεθνή κατακραυγή κατά της εταιρίας αυτής για τις παράνομες δραστηριότητες που αναπτύσει τοσο εντός όσο και εκτός Αμερικής.

    Reply
  4. iera ellas

    2.19 η αποψη σου ειναι η πλεον σωστη και ρεαλιστικη. κακως υπογραφεις ανωνυμα. δεν μπορουμε να συγκεκριμενοποιησουμε καποιες αποψεις που μας ταιριαζουν απο καποιους μπλογκερς. εγω υπογραφω ιερα ελλας καποιοι συμφωνουν μαζι μου καποιοι μολις βλεπουν σχολιο μου μ αποφευγουν.

    Reply
  5. Ανώνυμος

    ΡΕ ΜΑΡΙΝΟ ΟΚ ΑΣ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ
    ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ …
    ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 7ΧΡΟΝΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ?
    ΜΗΠΩΣ ΚΥΡΙΩΣ Ο ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΟΤΕ?
    ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΒΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΠΙΛΝΤΕΜΠΕΡΚ
    ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΒΝΗΣΕΙΣ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
    [ΓΑΠΑ,ΣΑΜΑΡΑ, ΔΙΑΜΑΝΤΩ, ΠΑΝΚΑΛΟ, ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ, ΠΑΠΑΚ/ΝΟΥ , ΚΛΠ ΚΛΠ]
    ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ?
    [ΤΟ ΔΝΤ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΦΟΥ ΑΥΤΗ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ εκαστοτε αμερικανικη κυβερνηση….]
    ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΟΝΤΕΥΕΙΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΤΑΙΟ ΤΟΥΤΟ ΚΟΣΜΟ
    ΓΙΝΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
    ΕΝΤΑΞΕΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΥΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ [ΤΟ ΞΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ]
    ΑΛΛΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΥΠΗΡΞΕ ΟΛΕΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ….
    ΠΕΣ ΤΟ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ ΠΕΣΤΟ

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Πολυ πριν τα παραπανω θυμιζω το συνθημα του λαου μας απο τα ετη 1972 ,1973 κλπ ΔΟΛΟΦΟΝΕ ΚΙΖΙΓΚΕΡ.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΑΡΙΝΟ,
    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ ΑΝ ΑΥΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΗΘΕΥΕΙ Ή ΟΧΙ.
    ΕΙΜΑΙ 36 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΝΩ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.
    ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ, ΟΝΕΙΡΑ, ΣΤΟΧΟΥΣ, ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ "ΘΑ".
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ "ΘΑ" ΚΑΙ ¨ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ".
    ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΑΝ ΚΡΙΝΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΠ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ 100% ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΛΩΣΗΣ.
    ΟΠΟΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΑΡΙΝΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ:
    ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ ΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΔΗΛΩΣΗ Ή ΟΧΙ.
    ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Ο ΓΑΠ.

    Reply
  8. Ανώνυμος

    Τι σημασία έχει η αλήθεια του τι είπε και τι δεν είπε; Σημασία και γι' αυτόν και για τους πολιτικούς μας έχει η αλήθεια για το αποτέλεσμα που έφεραν με τις πράξεις τους. Υπό αυτή τη γωνία θα τα βλέπουμε όλα. Φαίνεται οι πράξεις του και των να βελτίωσαν ή να σακάτεψαν την πατρίδα; Την απάντηση την ξέρετε και αυτή έχει σημασία στον προσδιορισμό φίλου ή εχθρού.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *