“Ο,τι λάμπει, είναι χρυσός η …Φλωρινιώτης”;

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Πιστεύω (όχι ότι σας ενδιαφέρει δηλαδή, το αναφέρω ως οροθετική βάση μιας πιθανής συζητήσεως) ότι κάθε…

εξαίρεση έχει τους κανόνες της και επιβάλλεται να ξεκαθαρίσω ότι (ι)σπανίως συνιστώ σε ανθρώπους να δουν, να διαβάσουν, να φάνε ή να κάνουν κάτι, όχι λόγω μετριοφροσύνης ή ανασφάλειας όσο από τον φόβο μήπως με πάρουν σοβαρά! Δι’εμέ συνιστά άκρα απογοήτευση να στείλω κάποιον σε εστιατόριο της αρεσκείας μου και να φύγη από εκεί ενθουσιασμένος για τους λάθος λόγους (επειδή τον κεράσανε κρασί ή τον χαλβά που δίνουν ούτως ή άλλως στο τέλος)! Επιπλέον, θεωρώ ότι ως παρατηρητής της επικαιρότητος καθήκον μου είναι να βρίσκωμαι απέναντι στα πράγματα (έμψυχα ή άψυχα) και να κρατάω τις προτιμήσεις για τον εαυτό μου και τον στενό κύκλο των φίλων που μπορούν ακόμη να με αντέξουν. Ωστόσο, όπως και οι πουτάνες έχουν τις αδυναμίες τους και δικαιούνται να τις εκδηλώνουν ενίοτε, έτσι και εμείς οι σχολιασταί, οι κατ’εξοχήν πολυγαμικοί ως προς τη με το σταγονόμετρο ευαρέσκειά μας, δικαιούμεθα να εκφράζωμε προτιμήσεις κάπου κάπου, με τα όρια (όπως το λάστιχο του σώβρακου) να ξεντώνουν χωρίς να ξεχειλώνουν!

Εδώ και δύο εβδομάδες ο Γιώργος Μητσικώστας άρχισε μια νέα τηλεοπτική εκπομπή, το “Mhtsishow”, που μεταδίδεται κάθε Πέμπτη, 10 το βράδυ ώρα Αθηνών, από τον τηλεοπτικό σταθμό “Ε”. Διαδικτυακώς, εμείς οι εκτός Ελλάδος, μπορούμε να τη δούμε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.epsilontv.gr όπως και στο YouTube. Υπάρχει επίσης σελίδα στο facebook, https://www.facebook.com/Mhtsishow, όπου έχετε τη δυνατότητα να σχολιάσετε ή να πάρετε επιπλέον πληροφορίες. Το πρόγραμμα ακολουθεί εν πολλοίς το “πάτερν” πρηγούμενων εκπομπών του, με τη διαφορά ότι τώρα μιλάμε για “βίντατζ” (ή “βίντεϊτζ” που λένει οι Κυπραίοι) Μητσικώστα! Στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο του να μιμήται πρόσωπα της επικαιρότητας, γινόμενος σε πολλές περιπτώσεις “γνησιότερος” από τον πραγματικό χαρακτήρα που υποδύεται, έχει προστεθεί και η σοφία της εμπειρίας σε συνδυασμό με την καθαρότητα της οπτικής γωνίας που προσφέρει η σχετική απουσία εκ των τηλεοπτικών δρώμενων. Μ’άλλα λόγια έχει επιστρέψει δριμύτερος και αλλοίμονο αν σας πιάση στα χέρια του! Θα δείξη ποιοί είστε στην πραγματικότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, θα βγάλη στη φόρα τον πραγματικό σας εαυτό, είτε είστε ο Αδωνις (Σπυρίδων) Γεωργιάδης (Σουμίλας) ή ο …Σταύρος ο Θεοδωράκης! Αλλοτε πάλι μιμούμενος τον φιλοξενούμενο κατά τη διάρκεια συνεντεύξεως (Ολάντ, Σφακιανάκης κ.ά.) θα ξεδιπλώση με ταχυδακτυλουργική δεξιότητα την εγωπάθεια, ασχετοσύνη έως και βλακεία του οικοδεσπότη δημιοσιογράφου. Σε μόλις δύο επεισόδια απέδειξε εκ νέου ότι είναι ο αδιαμφισβήτητος άρχοντας του χώρου, “he is the master in his craft”!

Η νέα εκπομπή του Μητσικώστα είναι ό,τι πραγματικά έλειπε από την ελληνόφωνη τηλεόραση, είναι ένας παραμορφωτικός καθρέφτης της αποσβολωμένης ελλαδικής πραγματικότητας ο οποίος μέσω της καρικατούρας των ειδώλων κάνει την εν γένει αποβλάκωση προσιτή, σχεδόν χαριτωμένη στα ίδια της τα θύματα, χωρίς, ωστόσο, να την αποδέχεται ή να τη συγχωρή. Πρόκειται για σάτυρα όχι για “πλάκα” …

Στον ελληνόφωνο χωροχρόνο όπου κυριαρχεί η γελοιότητα/σοβαροφάνεια και η μετριότητα έχει γίνει ολοκληρωτικό καθεστώς, ένας από τους λίγους τομείς όπου μπορεί κανείς να βρη αψιμύθιστο αν και όχι υποχρεωτικά ακατέργαστο πολιτικό λόγο είναι η …σάτυρα! Εκεί εκλείπει σε μεγάλο βαθμό η υποχρεωτική σοβαρότητα που λόγω της γελοιότητας των φορέων της καταντάει σοβαροφάνεια με συνέπεια να λειτουργή στερητικώς οποιασδήποτε μορφής πραγματικής, άρα και αληθινής σοβαρότητας. Στην κοινωνία του “δήθεν” δεν μετράει να είσαι σοβαρός όσο κυρίως να φαίνεσαι και να ακούγεσαι “σοβαρός” και για αυτό υπάρχουν οι διάφοροι οδοί της πεπατημένης μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η κατά περίπτωση “επιτυχία”: πρόσβαση σε μεζεδάκια με ηδύποτα, γκόμενες, γκόμενους, Βουλή, Ευρωκοινοβούλιο, ιεραρχία, ανώτατα κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων, καλλιτεχνικός χώρος, (χέσε) μέσα ενημέρωσης και γενικά ό,τι γνωρίζουμε κι’αναγνωρίζουμε σήμερα ως “καθιέρωση”, “φτάσιμο” (ας είναι και …φτύσιμο, το βαφτίζουμε βροχή και περνάει).

Στον χώρο της σάτυρας, κυρίως στο είδος που έχει αναπτύξει ο Μητσικώστας, το “σοβαρό” πλαίσιο παρακάμπτεται κι’ανοίγονται οι δυνατότητες για ουσιαστικό λόγο. Απαλλαγμένος από το “φιξάρισμα” της σοβαροφάνειας ο κωμικός μπορεί να φιλτράρη ανθρώπους και καταστάσεις μέσα από την ίδια τους τη γελοιότητα και να αναδείξη τη γύμνια τους χωρίς να χρειάζεται να τους ξεβρακώση (και εδώ έγκειται η μεγάλη διαφορά του αληθινού κωμικού με τον αληθινό δημοσιογράφο, επειδή ο δεύτερος απαιτείται να ξεβρακώση για να είναι σωστός σ’αυτό που κάνει, ειδάλλως γίνεται από σπόντα κωμικός, τουτέστιν γελοίος – δεν χρειάζεται να πούμε ονόματα, απλά θυμηθήτε ποιές “χιουμοριστικές” απόπειρες “ειδησεογραφικών” αστέρων έχουν ασκήσει θετική ή αρνητική επιρροή στο πεπτικό σας σύστημα).

O αληθινός κωμικός δεν κάνει “πλακίτσα” ούτε χρειάζεται “να επινοήση” το αστείο, όπως και ο αληθινός δημοσιογράφος δεν χρειάζεται ούτε πρέπει να επινοή την είδηση (υπ’αυτή την έννοια στην Ελλάδα δεν υπάρχει, με πολύ ελάχιστες εξαιρέσεις, δημοσιογραφία, κυρίως δημοσιορραφία). Ο κωμικός λειτουργεί ως καταλύτης προκειμένου να αναδειχτή η ήδη υπάρχουσα φαιδρότητα των ανθρώπων ή καταστάσεων που σατυρίζει. Μ’άλλα λόγια δεν δημιουργεί το γελοίο, εκτός κι’αν είναι ο ίδιος γελοίος και υπάρχει ευρεία γκάμα τέτοιων παραδειγμάτων, αναδεικνύει το γελοίο και το καθιστά εμφανές (visible) στο κοινό. Είναι κάτι σαν μέντιουμ, μόνο πιο …σοβαρός!

Στο ίδιο μήκος κύμματος, η σάτυρα για να σέβεται τον εαυτό της πρέπει να μην έχη κανενός είδους κομματική ατζέντα και κυρίως να μην “ηθικολογή”, ειδάλλως μετατρέπεται σε ακόμη γελοιωδέστερη εκδοχή της καθημερινότητας και δεν αποτελεί ευρηματική διέξοδο για ανθρώπους που προσπαθούν ακόμη να σκέφτωνται χρησιμοποιώντας το χιούμορ ως ανάχωμα στην τρέλλα και την απελπισία. Ο κωμικός μπορεί να έχη προτιμήσεις, μπορεί να έχη τις δικές του συμπάθειες, αλλά δεν μπορεί να είναι “στρατευμένος” ειδάλλως θα αναγκάζεται να εξηγή τα αστεία του όπως ο Σταύρος ο Θεοδωράκης κατά την παρουσίαση του νέου του κόμματος (γέλιο εν αντιθέσει προξενούν …τα σοβαρά του).

Μακρυγόρησα, ενώ πρόθεσή μου ήταν να σας πω για τη νέα εκπομπή του Γιώργου Μητσικώστα και να σας καλέσω να την παρακολουθήτε κάθε Πέμπτη ή και άλλες μέρες στο Διαδίκτυο διότι αποτελεί πραγματική έρημο στις οάσεις-μαϊμού των εκκολαπτόμενων εμιράτων με το κατά φαντασίαν πετρέλαιο και το πραγματικό φυσικό αέριο που εκτοξεύεται σε μόνιμη βάση όπισθεν και έμπροσθεν από όσους εξαλουθούν να βγάζουν το ψωμί τους με …μαζούτ. Οπως κι’ο ίδιος έχει πει άλλωστε, “ό,τι λάμπει είναι χρυσός ή …Φλωρινιώτης”; ‘Η μήπως και τα δύο;

Κάθε Πέμπτη, λοιπόν, όλοι στο www.epsilontv.gr για το “Mhtsishow”, το πραγματικό δελτίο ειδήσεων που μπορεί να μη βγάζη πετρέλαιο ή το λάδι μας, βγάζει όμως πολύ γέλιο χωρίς να υποτιμάει τη νοημοσύνη μας.

Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

neohellenika.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *