Προσοχή στον τερματισμό!

Είναι εξαιρετικά οδυνηρό να τρέχεις έναν ολόκληρο πολιτικό και οικονομικό μαραθώνιο και να κινδυνεύεις να παραπατήσεις και να πέσεις λίγα μέτρα πριν από τον τερματισμό! Δυστυχώς αυτό κινδυνεύει να πάθει η κυβέρνηση, το….
πολιτικό σύστημα, η κοινωνία, η χώρα ολόκληρη.  Και το χειρότερο είναι πως όλα όσα επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα, κυρίως με τις αιματηρές θυσίες του λαού, κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, την ώρα που ακούγονταν ήδη φωνές για εμφάνιση φωτός στην άκρη του τούνελ, την ώρα που γίνεται πραγματικότητα το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, την ώρα που η έξοδος της χώρας στις αγορές και πάλι, δεν φαντάζει πια ένα μακρινό όνειρο.

Οι λόγοι που ένα «πολιτικό ατύχημα» τούτη την ώρα δεν φαίνεται εντελώς απίθανο, αφορούν τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.  Δυστυχώς,  η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια κρισιμότατη, σκληρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό, την ίδια ώρα που ένα χαώδες και εκρηκτικό σκηνικό στο εσωτερικό, υπονομεύει συνεχώς την συνοχή και την αποφασιστικότητά της απέναντι στους δανειστές και εταίρους μας. Ένα σκηνικό, που μπορεί κάλλιστα να επηρεάσει την πολιτική σταθερότητα της χώρας, είναι αυτονόητο πως αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του οικοδομήματος της μελλοντικής πορείας προς την ανάπτυξη εκτός των μνημονίων και επιτέλους, εντός των αγορών.

Η κυβέρνηση ευρισκόμενη μπροστά σε μια σειρά φαινομενικά αδιέξοδων διαφωνιών με την τρόικα στο εξωτερικό, αναγκάζεται επίσης να έρθει αντιμέτωπη στο εσωτερικό της χώρας, εκτός από την έξαλλη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων «αντιμνημονιακών», με ένα πλήθος κυβερνητικών βουλευτών (κυρίως από πλευράς ΠΑΣΟΚ αλλά τελευταίως και μέσα από την ΝΔ), που άλλοτε για άλλους ο καθένας λόγους, απειλούν πως δεν θα υπερψηφίσουν άλλοτε άλλα νομοσχέδια. Δεδομένου πως τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες θα έρθουν για ψήφιση στην Βουλή ένα πλήθος αμφιλεγόμενα νομοσχέδια, είναι φανερό πως η αποφυγή του πολιτικού «ατυχήματος» απαιτεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση την εφαρμογή μιας πολιτικής τακτικής που να συνδυάζει αλήθεια, ευελιξία, αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευαισθησία. Δύσκολο μεν,  όχι και ακατόρθωτο δε.

Στο εξωτερικό λοιπόν, η διαπραγμάτευση έχει φτάσει σε κομβικό σημείο και αγγίζει τις νοητές «κόκκινες γραμμές» για πολλά ζητήματα (πλειστηριασμοί, φόροι ακινήτων, απολύσεις ΔΥ, τα ΕΑΣ, κλπ) με ορατό τον κίνδυνο να «κολλήσει» εάν η επιμονή των δανειστών την οδηγήσει κοντά στην απόλυτη «κόκκινη γραμμή», αυτήν δηλαδή της μη λήψης άλλων οριζόντιων μέτρων. Η θετική έκβαση αυτής της τόσο κρίσιμης διαπραγμάτευσης θα είναι σημαντικό ατού στα χέρια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των εσωτερικού μετώπου. Καθώς όμως κάτι τέτοιο ακόμη δεν διαφαίνεται, αυτό το εσωτερικό μέτωπο ολοένα και αγριεύει και φουντώνει και απειλεί υπό προϋποθέσεις την πολιτική σταθερότητα στην χώρα και κατά συνέπεια την ακύρωση στην πράξη όλων όσων έχει πετύχει με τις θυσίες του ο ελληνικός λαός μέχρι σήμερα στον τετραετή εξαντλητικό οικονομικο-πολιτικό μαραθώνιο που αναγκάστηκε να περάσει.

Το εσωτερικό αυτό μέτωπο, με αιχμές τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία και την Υγεία και σημεία επικίνδυνης για την συνοχή της κυβέρνησης «πολιτικής τριβής» τις εκπεφρασμένες ή υποβόσκουσες πιθανές διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών στα κρίσιμα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή στο άμεσο μέλλον, ενισχύεται έτι περισσότερο από μικρές αλλά κρίσιμες ανοιχτές διαμάχες με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, καθαρίστριες, κτηνοτρόφοι γαλακτοπαραγωγοί, κλπ, κλπ), εμφανίζοντας εικόνα που αργά αλλά σταθερά θέτει σε αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης να «περάσει» κοινοβουλευτικά, πολιτικά και κοινωνικά όσα συμφωνηθούν στην διαπραγμάτευση με την τρόικα, ακόμη και αν δεν είναι τόσο δυσοίωνα, όσο καταγγέλλουν οι διάφορες «Κασσάνδρες» της αντιπολίτευσης.

Και αν η εκρηκτική αυτή κατάσταση στο εσωτερικό, συνδυασμένη με μια δύσκολη διαπραγμάτευση στο εξωτερικό, αφεθεί να χρονίσει και να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, τότε το σχετικά καλό κλίμα που μόλις είχαμε καταφέρει να δημιουργήσουμε, θα αντιστραφεί γρηγορότερα από όσο μπορούμε να το φανταστούμε. Έχουμε λοιπόν μπροστά μας μερικές κρίσιμες εβδομάδες που ίσως οδηγήσουν την δικομματική κυβέρνηση στα όριά της, ενώ  θα είναι σίγουρα καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις, σε μια στιγμή που θα στρίβουμε στην τελευταία στροφή του τετραετούς μαραθωνίου και από την άνοιξη θα βλέπουμε μπροστά μας το νήμα του τερματισμού. Το αγωνιώδες ερώτημα όλων των Ελλήνων, είναι αν θα καταφέρουμε να κόψουμε εγκαίρως αυτό το νήμα ή αν θα σκοντάψουμε και θα πέσουμε άδοξα, λίγα μόλις μέτρα πριν από τον πολυπόθητο τερματισμό αυτού του μακροχρόνιου εφιάλτη.

Akenaton

http://www.antinews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *