Κριτική στην διακήρυξη Πάνου Καμμένου . . .

Η κίνηση Καμένου, είναι μια απόπειρα συγκρότησης του ρεύματος της Λαϊκής Δεξιάς που κουβαλάει τις βασικές αναχρονιστικές αγκυλώσεις της παραδοσιακής Δεξιάς, για να μπορεί να ξεχωρίζει από την Αριστερά.
Η εμμονή στον νεοφιλελευθερισμός της οικονομίας των “Αγορών” η οποία έχει συκοφαντηθεί (!!!) και η ανακάλυψη του Νέου Πατριωτισμού , του αποκομμένου απο τον εθνικισμό του, που χαρακτηρίζει την παλιά Δεξιά, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να εκφράσει ή τι προσπαθεί να περιχαρακώσει και να προσδιορίσει. Έναν νέου ρόλου μιας άλλης εθνικιστικής Δεξιάς;
Φοβάμαι πως πατάει σε δύο βάρκες επειδή φαίνεται πως ο κόσμος στον….
οποίο απευθύνεται εξακολουθεί να μην έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του αλλά και να μην μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες προσωπικής έκθεσης στους κινδύνους της προσωπική ευθύνης στην διακυβέρνηση της χώρας.
Αυτό βέβαια είναι κοινό γνώρισμα όλων των Ελλήνων και όλων των κομμάτων και των ιδεολογιών τους.
Ίσως με την διακήρυξη να μην αποτυπώνεται σε όλες τις διαστάσεις του , το Δόγμα “Λαϊκή Δεξιά”, αλλά νομίζω πως ξεκαθαρίζει τα όρια της “χρήσιμη ” Δεξιάς, της “Πατριωτικής” Δεξιάς σε αντιπαράθεση με μια Χρήσιμη Αριστερά, που είναι χρήσιμη επειδή είναι πρώτα Πατριωτική και μετά Διεθνιστική.

Το κείμενο έχει δύο βασικές αντιφάσεις, αλλά και κατάλοιπα παραδοσιακής λατρευτής Δεξιάς.
1η “Πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας , όπου όλα τα κράτη -µέλη είναι ισότιμα, διατηρώντας την εθνική τους υπόσταση και αξιοπρέπεια και αρνούμαστε τις λογικές και πρακτικές, που την έχουν μετατρέψει σε όχημα συμφερόντων των πιο ισχυρών χωρών και του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος”

2η “Πιστεύουμε σε µια ορθολογική ανάπτυξη µε κυρίαρχο μοχλό την ελεύθερη αγορά, όπου το παραγόμενο προϊόν κατανέμεται δίκαια. Αγορά που δεν υπονομεύεται και δεν συκοφαντείται από την σημερινή οικονομική τρομοκρατία, των τοκογλύφων και των καιροσκόπων”

Το δόγμα της “ελεύθερης αγοράς” γνωστό και ως “Δόγμα Μπους” πρεσβεύει πως ο κυρίαρχος μοχλό υποστήριξης και διαφέντευσης της ανάπτυξης είναι το τραπεζικό κεφάλαιο και η χρηματιστηριακή αγορά.
Το “Δόγμα Μπους” είναι εκείνο που οριοθέτησε διαστάσεις στο νόμισμα τις οποίες δεν είχε ούτε και έχει. Είπε δηλαδή ότι το νόμισμα, ή χρήμα, δεν είναι μέσο επικοινωνίας των ατόμων , των αναγκών τους, του παραγομένου προϊόντος, αλλά προϊόν που παράγει χρήμα.
Πάνω σε αυτό το δόγμα κατασκευάσθηκε και ο0 νεοφιλελευθερισμός και το πρωτότοκο παιδί του η “Ελεύθερη αγορά”

Σαφώς ο Καμμένος αναφέρει πως η η Εθνική υπόσταση, δηλαδή το Κράτος – Έθνος, πρέπει να είναι ανεξάρτητο και ελεύθερο να συνάπτει σχέσεις χωρίς εμπόδια, αλλά αντιφάσκει στην εμμονή του να παραμείνει σε ένα σύνδεσμο ( ΕΕ) στον οποίο κυριαρχεί το δόγμα της εξαφάνισης του εθνικού κράτους, του Κράτους και της ελευθερίας του να συνυπάρχει Ελεύθερο και όχι εξαρτημένο. Και μόνο η εμμονή στην υπόσταση της ανάπτυξης ως γέννημα- θρέμμα της ελεύθερης αγοράς συνιστά αφαίρεση της ελευθερίας και της κυριαρχίας.
Αυτό που ζούμε σήμερα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, είναι η ορθολογική ανάπτυξη όπως πρεσβεύεται από την κυριαρχία της ελεύθερης αγοράς.

Προφανώς η κίνηση Καμμένου, έχει να υπηρετήσει τον στόχο της συγκρότηση, είτε σε δομημένο ρεύμα, είτε σε κόμμα την Λαϊκή Δεξιά που θα διαπραγματευτεί μια άλλη Δεξιά με τον Καθωσπρεπισμό και τον Πατριωτικό νεοφιλελευθερισμό των συντηρητικών δυνάμεων, που συγκροτούν τόσο τα ενταγμένα ακόμη στρώματα της Ελληνικής Κοινωνίας στα τρία κόμματα της Δεξιάς ( Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ), όσο και εκείνων που μένουν άστεγα και ανήμπορα να βρουν τη ομπρέλα τους.

Το θετικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ως γεγονός πλέον , πως η αναχρονιστική περίοδος των αυτοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει ήδη πεθάνει. Στην θέση της όμως έχει προσχωρήσει μια νέα περίοδος, των Καθωσπρεπιστικών ( δοσιλογικών ή μη) σχημάτων, όπου το βασικό κοινό τους γνώρισμα είναι η νεοφιλελεύθερη εκδοχή του ” Ανήκομεν εις την Δύση”.

Θα ‘ θελα επίσης να πω στου Πασόκους. Μη σας ξενίζει το νέο ΠΑΣΟΚ ως συνείδηση της Δεξιάς, το παρελθόν που σας επετράπη να δραπετεύεται από την πραγματικότητα όταν ζούσε ο Ανδρέας, μετά τον Σημίτη αφαιρέθηκε αυτή η πολυτέλεια. Τότε έπρεπε να είχατε αφυπνιστεί, αλλά το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 81, συγκροτήθηκε στην βάση της αμοιβαιότητα των κερδών που διασφάλιζε η Κυβερνητική του συνέχεια. Το ίδιο γνώρισμα συγκρότησης της …..επάρατης Δεξιάς.

Ο Λαός πρέπει να έχει εμπιστοσύνη αλλά και την δύναμη ελέγχου του εαυτού του, στα κόμματα που δεν συγκροτούνται επειδή τους ενώνει η εξουσία και το φαγοπότι.
Αλλά να έχει την δύναμη του αυτοελέγχου της παροχής υποστήριξης και εμπιστοσύνης, γιατί η εξουσία είναι γλυκιά , ελκυστική και γαμάτη γκόμενα.

Vangelis K.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *