Το ικρίωμα των υδάτων

Ας είναι αναστάσιμο το σημερινό φύλλο. Στον ταπεινό καθημερινό βίο αβίωτο των σημερινών ανθρώπων ο γολγοθάς είναι διαρκείας. Η αναμενόμενη ανάσταση αργεί. Γράφω Μ. Πέμπτη. Κι όταν θα διαβάζομαι, σύντροφοι, ίσως γύρω να μυρίζει η τσίκνα απ’ τ’ αρνί όπου υπάρχει για να ψηθεί.
Ανάμεσα σε σφαγμένους άλλωστε γυρίζει ο οβελίας. Είναι η κουλτούρα του της σύναξης, της άνοιξης, του κοινού τραπεζιού που……
σώζει την ανάσταση εντός κι εκτός μας. Δεν είναι όμως ξόρκι στο Γολγοθά.
Θα μείνω στα καρφιά της «ειδησεογραφίας». Το ψωμί μου έβγαλα 35 χρόνια έτσι. Τα λόγια της ποίησης σήμερα είναι βαριά. Ασήκωτα. Γίνονται προσωπικά και συλλογικά χιλιάδες χρόνια τώρα. Κι όμως, τόσο με κάλλος διατυπωμένα που κι ο πιο μακρινός απ’ τα γράμματα δεν τα πειράζει. Τα λέει μέσα του ως έχουν: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας»…

Μπορεί το νερό να γίνει ικρίωμα και πάνω του να πεθάνει η γη κι οι άνθρωποι; Ναι, απαντάει η στυγνή είδηση. Στη μαρτυρική Ιαπωνία του τσουνάμι και του σεισμού, του λιμού, του λοιμού και του καταποντισμού, όπως μάθαμε τον ορισμό του πολέμου στη νομική σχολή, χύνουν στη θάλασσα χιλιάδες τόνους ραδιενεργού ύδατος.
Το περίσσευμα του κακού των ανθρώπινων έργων, του κέρδους. Κι έτσι γίνεται ικρίωμα ο ωκεανός και λόφος για σταυρωμένους ακόμα κι αγέννητους. Γιατί πώς να σταματήσεις το κύμα, την κίνηση των νερών…
Δεν την αντέχω αυτήν την είδηση. Καθώς συνοδεύεται από δυο σχετικές που θα χαθούν στη δίνη των ημερών και τα πάθη των ανθρώπων. Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει την «ΤΕΠΚΟ», την εταιρεία που σκόρπισε τη ραδιενέργεια στον πλανήτη!…

Κι ύστερα ήρθε καπάκι ο ΟΟΣΑ και ανήγγειλε υπερηφάνως ότι η καταστροφή, ο Γολγοθάς της Φουκουσίμα, είναι η «ευκαιρία» της ιαπωνικής οικονομίας να ανακάμψει εντός του 2011!… Το πρόγραμμα της ανοικοδόμησης το υπολόγισε σε 208 δισ. δολάρια, οπότε το ιαπωνικό και διεθνές μεγάλο κεφάλαιο κι η μαφία της γιαγκούζα από δίπλα, τρίβουν τα χέρια τους.

Τέτοιο φτύσιμο σε τάφους δεν είναι νέο για την οικονομία των ιμπεριαλιστών. Είναι ο διαρκής τους πόλεμος. Οι… θεοί του χρήματος κρεμάνε στα νερά το μολυσμένο κόσμο τους και μας μετατρέπουν σε ανθρωποφάγους.
Τούτη εδώ η άνοιξη μυρίζει φαρμάκι, φορμόλη, καμένη γη κι ανθρώπους ολόγυρα ζεματισμένους απ’ τη φτώχεια, τους πολέμους, τα εγκλήματα. Κι όμως, αν λίγο ανοίξει τις κλειστές της θύρες η καρδιά, οι ευωδίες της ζωής, τα έργα, τα μυρωδικά των ιδρωμένων της δουλειάς εφορμούν κι ανασταίνουν το ίδιο το νόημα της θάλασσας.

Είναι οι πλυμένοι απ’ την ιδιοτέλεια άνθρωποι που καθαρίζουν τα νερά. Οταν η άνοιξη της συνείδησης εφορμά, τότε μόνον το τσουνάμι των αλλαγών λιγοστεύει τους τάφους τους αναίτιους, τους πρόωρους, τους άδικα ανοιγμένους…

Λιάνα Κανέλλη

rizospastis.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

27 Comments

  1. Ανώνυμος

    2:08 Σώωωπα καλή μου; Ναί ; Α! να χαθείς λουλού! θελεις κοριτσάρα μου να με στείλης στο ΝΤΙΑΒΟΛΟ! Αχουουού! Ρε ΑΝΤΕ ΝΑ ΣΕ ΓΑΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΥΛΙ ΜΠΑΖΟ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΞΕΛΑΜΠΙΚΑΡΕΙΣ ΠΟΥΣΤΑΚΙ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΑΜΑΩ ΜΠΑΖΑ.Σιγά μην σκίσεις και το καλτσόν σου. Η Συνέχεια αυριο ρομπίτσα εδώ θα είμαι και θα σε πηδάει σε μονιμη βάση ο Σκύλος μου! Ελπίζω να έβαλες ενα ντιλντο στο κολαρακι σου για να το ταπώσεις για να μην λερώσεις τα σεντονάκια σου!

    Reply
  2. Ανώνυμος

    καριολάκο 11:47 μαζί με τα lexotanil σου πάρε και το videάκι 1:43 για φαρμακάκι.Άντε μου στο διάολο βραδιάτικα.ΤΕΛΟΣ

    Reply
  3. Ανώνυμος

    TI SXOLIA EINE AUTA OLLI SIGOURA 8A EISTE PITSIRIKIA KAI DEN KSERETE TI NA KANETE H MAL!!!s SAS KTIPISE STO KEFALI; DEN PATE NA ELEKSETE TOUS GONISAS TI KANOUN SAS EDOSEN ENAN YPOLOGISTI GIA NA EXOUN TIN ISIXIATOUS KAI ESIS VRIZI O ENAS TON ALON: YPOURGIO NEAS GENIAS:

    Reply
  4. Ανώνυμος

    ΚΟΙΤΑ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ ,ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΛΑΚΟΜΠΟΥΚΩΜΕΝΟΙ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΥΒΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΑΠΑΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΒΕΙ ΑΣΧΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ,ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΗ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ ΜΠΕΕΕΕΕΕ!

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Καί στον κόλο του πατερα σου που σε πιπωνε μαζι με την μανα σου και την αδελφη σου αφιερωμένο οτι καί να είναι γιατι δεν έχω όρεξη να γαμήσω αλλο για να πάω στην παραπομπή σου. 1:43

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Μάλλον με μπέρδεψες πουστράκο, 12:42 ,με την καριόλα πού ξαπλώνεις επάνω και γαμιέσαι εσύ και η μάνα σου, οπότε ρούφα τώρα το αυγό σου και μετά έλα να σου δώσω το… ρόφημα σου πού τόσο πολύ γουστάρεις.Καί πριν ξαπλώσεις ΓΙΑ …ΝΑΝΆΚΙΑ , στην …καριόλα τραβα στο βε σε σου να τινάξεις το κολαρακι σου για να πέσουν οι καπότες καί νομίζεις ότι έχεις φουσκώματα.Και ποιό απλά ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΛΟ ΣΟΥ ΤΟ ΣΟΙ ΚΑΙ 500 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΑΜΗΤΟΣ.
    ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΕΙΣ ΠΙΣΩΓΛΕΝΤΑΚΟ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΤΡΙΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΟΥ.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Μάλλον με μπέρδεψες πουστράκο, 11:47 ,με την καριόλα πού ξαπλώνεις επάνω και γαμιέσαι εσύ και η μάνα σου, οπότε ρούφα τώρα το αυγό σου και μετά έλα να σου δώσω το… ρόφημα σου πού τόσο πολύ γουστάρεις.Καί πριν ξαπλώσεις ΓΙΑ …ΝΑΝΆΚΙΑ , στην …καριόλα τραβα στο βε σε σου να τινάξεις το κολαρακι σου για να πέσουν οι καπότες καί νομίζεις ότι έχεις φουσκώματα.Και ποιό απλά ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΛΟ ΣΟΥ ΤΟ ΣΟΙ ΚΑΙ 500 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΑΜΗΤΟΣ.
    ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΕΙΣ ΠΙΣΩΓΛΕΝΤΑΚΟ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΤΡΙΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΟΥ.

    Reply
  8. Ανώνυμος

    άκου καριολάκο 11:47, έχεις μούτρα και απαντάς, στην στάνη σου και γρήγορα. όσο για το άρθρο άλλα λόγια να αγαπιόμαστε από τη λιάνα.Δεν την άκουσα ποτέ να κάνει κριτική στο κόμμα της, μα όλα σωστά τα έχουν κάνει βρε λιάνα εκεί στο περισσό;
    ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ;

    Reply
  9. Ανώνυμος

    Παπαράκο συνήγορε του 10:57 έχεις να πε'ις κάτι για το συγκεκριμένο άρθρο πού κάνει η Κανέλη η Γαρουφαλή; Τώρα το αν η Κα γανιέταιη το σε ποιό κόμα ανήκει δεν είναι κρητήριο για να κρίνω αν είναι σωστό η όχι το αρθρο της. Καταλάβετε προβατάκια; Οσο για το δικό μου … κόμμα , δεν είναι μπέ και δεν παίρνει γραμμές ούτε από τον Περισσό, ούτε απο την ρηγίλλης ουτε απο την τρικούπη ούτε από κανένα κόμμα. Νανάκια.

    Reply
  10. Ανώνυμος

    πολλά ζόρια βλέπω 11:25 καλά λέει ο 10:57, από λόγια άλλο τίποτα χορτάσαμε. σου θίξανε το κόμμα σου; γιατί το να λέμε τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι οι πολλοί, όχι εμείς, μια χαρά είναι. ¨ολοι οι άλλοι μπορεί να είναι ίσοι(έκτός από εμάς) και μετά άμα τα λες είσαι και λαικιστής και προβοκάτορας.Ευθύνες έχουν όλοι τους γιατί και αυτοί δεν έκαναν καλά την δουλειά τους ως αντιπολίτευση για να είμαστε εμείς εδώ(ο λαός υποφέρει και όχι οι 300 )Ως πάμε(στοίχημα;) λέμε για τις απολύσεις των άλλων και όχι για τις δικές μας. καλά κρασιά ωρέ…

    Reply
  11. Ανώνυμος

    Οπως καί εσύ 10:57, αν δεν γουστάρεις αυτά πού λέει η Κανέλλη, ΠΟΥΛΟ παίξε με το πλέιμομπίλ σου! Νανάκια Τώρα είναι αργά, θα σε κάνει ντα ντα η μαμάκα σου!

    Reply
  12. Ανώνυμος

    να ευχεστε να μην φτασουμε στο σημειο να λεμε τι καλα περνουσαν με τον σταλιν!!!!!!!
    παντος καλα που υπαρχει και η κανελη..λιανα να εισαι καλα να σε απολαμβανουμε στην βουλη των απατεωνων..

    Reply
  13. Ανώνυμος

    ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ ΕΑΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΣΟΥ. ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ. ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *